02 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Jumbo zal de komende weken meer diervriendelijk vlees in de schappen leggen. Het bedrijf gaat over op parkkonijnen en scharreleieren met het Beter Leven keurmerk. Ook geeft de supermarkt gehoor aan de oproep van Wakker Dier om de verkoop van 'plofkalkoen' te staken . Vanaf begin 2017 start Jumbo met kalkoen die is goedgekeurd door het Beter Leven keurmerk. Jumbo zal dan de eerste Nederlandse supermarkt zijn met zogeheten duurzaam kalkoenvlees. Ook zal de supermarkt in 2017 het aanbod van kip met het Beter Leven Keurmerk verdubbelen.

Donderdag opende Gulpener zijn gloednieuwe belevingscentrum BrouwLokaal. Het bevat naast een microbrouwerij, een smaakbibliotheek, studielab, bierwinkel, Biertheater, hoptuin en horeca. De microbrouwerij is een proeftuin voor nieuwe bierrecepten, smaken en bierstijlen. In de smaakbibliotheek ligt een internationale biercollectie. Het studielab is een studie- en opleidingsruimte voor bierliefhebbers en hobbybrouwers. Het geheel drukt de identiteit van de brouwerij uit, aldus Jan-Paul Rutten, directeur Gulpener Bierbrouwerij. “We hebben niets te verbergen, wij zijn bereid om al onze geheimen te delen met mensen die net zo gepassioneerd over bier zijn als wij.”

Ceo en mede-oprichter van Starbucks Howard Schultz stapt onverwachts op. Schultz wordt in april 2017 vervangen door de nu nog operationeel directeur Kevin Johnson. Schultz gaat zich richten op Starbucks Reserve®, een nieuw luxere winkelconcept met wereldwijde uitrol. Daarnaast wil Schultz meer aandacht besteden aan maatschappelijke initiatieven. Schultz kwam in 2008 terug bij het concern om Starbucks weer op de rit te krijgen en werd bejubeld door analisten, aldus BNR. Schultz wordt ook wel vergeleken met Steve Jobs (oprichter Apple) en Jack Dorsey (mede-oprichter Twitter). Beleggers schrokken zich dan ook rot van het opstappen van Schultz.

De Britse Food Foundation start een nieuwe campagne om de consumptie van groente te verhogen. De stichting heeft als doel om de voedingsindustrie, beleidsmakers, telers en andere partijen samen te brengen om mogelijke aanbodgedreven acties in iedere sector vast te stellen. Een eerste publicatie over dit plan beschrijft de grootste zorgen over de groenteconsumptie van dit moment. Volgens Robert Hinks van de Foundation is de 5-a-day campagne mislukt. Hij zegt: "Mensen informeren over gezonde keuzes werkt niet, als zoveel andere factoren ons gedrag in tegengestelde richting duwen. Het is nu aan de overheid en industrie om actie te ondernemen."

Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé ontwikkelde een manier om de chemische samenstelling van suiker zo te structureren dat het minder suiker even zoet smaakt. Nestlé hoopt door toepassing van de nieuwe vinding vanaf 2018 de hoeveelheid suiker in zijn producten met 40% te kunnen verminderen. “Het is suiker, maar het is anders in elkaar gezet, waardoor het makkelijker uiteenvalt in de mond en er minder het spijsverteringskanaal in gaat”, zegt chief technology officer Stefan Catsicas. Hoe het precies werkt is vooralsnog geheim, Nestlé heeft er patent op aangevraagd.

Een Canadees rapport over de prevalentie van voedselallergieën bepleit de vermelding van nieuwe allergiewaarschuwingen op voedseletiketten. Ze vinden dat consumenten het risico van waarschuwingen als “verwerkt in een fabriek waar ook pinda’s verwerkt worden” en “kan sporen van noten bevatten” niet goed kunnen inschatten. Onderzoeker Stephen Taylor die meeschreef aan het rapport zegt dat consumenten de waarschuwingen daarom vaak negeren en “daarom een vorm van Russisch roulette met hun eten” spelen. De wetenschappers willen daarom waarschuwingen die gebaseerd zijn op het risiconiveau en zorgen voor betere educatie over voedselallergieën voor volwassen consumenten, zorgmedewerkers en restaurantmedewerkers.

Paardenvleesfraudeur Jan F. is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot het terugbetalen aan de staat van €2,6 miljoen. F. importeerde tussen 2006 en 2009 paardenvlees uit Latijns-Amerika. Met medeweten van zijn afnemers maakte hij daar In Breda 'halal geslacht rundvlees' van. Zijn afnemers verkochten het door in met name Frankrijk. De rechtbank in Breda oordeelt dat F. €2,6 miljoen 'criminele winst' heeft gemaakt. F. werd eerder door het gerechtshof in Den Bosch voor zijn fraude veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en €50.000 boete. Nu de oneigenlijke winst van de fraude is vastgesteld, moet F. die aan de Staat uitkeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag