Kort 2 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Nuestro diario...', tian2992

In oktober meldde Nutrica de productiecapaciteit van zijn babymelkpoeder Nutrilon in het Duitse Fulda te verhogen. Dat moest de toelevering van het populaire babymelkpoeder naar Nederland verdubbelen. Danone, het Franse moederbedrijf van Nutricia, voorziet een niet aflatende vraag en investeert daarom 240 miljoen euro in een nieuwe, hypermoderne fabriek in Cuijk. Niet eerder stak Danone zoveel geld in uitbreiding van zijn Europese productiecapaciteit.

De bestaande fabriek in Cuijk zal worden ontmanteld zodra de nieuwe fabriek, die een verdubbeling van de capaciteit teweeg moet brengen, volledig draait. Volgens de wethouder van Cuijk zijn er al plannen voor het terrein: "We denken aan het bouwen van woningen. Het terrein heeft een mooie locatie aan de Maas. We bekijken de mogelijkheden op dit moment."
Vanaf eind 2017 worden de eerste pakken Nutrilon en Aptamil verwacht. In Cuijk zullen voedingsmiddelen voor de eerste 1000 dagen van een kind van de band komen rollen.

Felix Martin, Executive Vice President van de Danone Nutricia Early Life Nutrition divisie, zegt: "De bouw van de nieuwe fabriek in Cuijk is een belangrijke stap voor Danone en Nutricia. Het zorgt ervoor dat we kunnen voldoen aan de sterk toegenomen vraag naar onze Early Life Nutrition producten en het is evenzeer in lijn met de doelstellingen van onze strategische 2020 agenda om sterke, winstgevende en duurzame groei te realiseren. Wij zijn daarnaast trots deze investering juist in Nederland te kunnen doen, waar Nutricia een erfgoed van meer dan honderd jaar heeft liggen."

Het Global Energy Balance Network heft zichzelf op. De non-profit wetenschappelijke groep, onder leiding van een drietal Amerikaanse wetenschappers, kwam onder vuur nadat aan het licht kwam dat de groep gefinancierd werd door Coca-Cola. De groep erkende 'gelden' van Coca-Cola te hebben ontvangen, maar onafhankelijk te zijn van de frisdrankenproducent.

Volgens critici promootte het GEBN het idee van een 'energiebalans' - het idee dat beweging belangrijker is dan calorie-inname wil iemand afvallen - om de aandacht van Coca-Cola's suikerhoudende dranken af te leiden.

In de praktijk blijkt Coca-Cola nauw betrokken te zijn geweest bij de oprichting van de groep en de manier waarop deze te werk ging. Zo hielp Coca-Cola de leiders selecteren, redigeerde het bedrijf de missie van de groep en deed het suggesties voor content op de site. Coca-Cola wilde dat de GEBN zich snel zou neerzetten als 'de plaats waar de media zich meldt voor commentaar op ieder obesitas-issue'.

Coca-Cola reageerde op de onthullingen door te erkennen dat het bedrijf inderdaad onvoldoende transparant was over de relatie en niet langer met de GEBN te werken. GEBN stelt op de website dat 'het geld op is', en stopt met onmiddellijke ingang.

Tegen het einde van de zomer volgend jaar liggen naar alle waarschijnlijkheid de eerste echte Britse druiven in de schappen bij supermarkt Asda. De supermarktketen ontwikkelde samen met boeren in Kent en experts uit Spanje twee pitloze druivenrassen die in Groot-Brittannië groeien en geschikt zijn als tafeldruif. De druiventeelt is niet nieuw voor Groot-Brittannië, maar de daar nu groeiende druiven zijn voornamelijk geschikt voor het maken van wijn. Ze zijn klein, hebben een dikke huid en grote pitten.

Het proces van testen, ontwikkelen en kiezen van de geschikte rassen duurde drie jaar. Het Britse klimaat maakte het een hele uitdaging om de juiste zoetheid te vinden. Het proces wordt nu verder gecommercialiseerd zodat de eerste druiven volgend jaar in het schap liggen, meldt de Daily Mail.

De nieuwe Britse druiven worden geoogst tussen augustus en oktober, wat samenvalt met het einde van het Spaanse druivenseizoen. De lokaal geteelde druif draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van Asda.

We kennen al de probiotische yoghurtdrankjes. Italiaanse onderzoekers maakten een nieuw functional food in de vorm van hun nationale trots: pasta. Wetenschappers verrijkten een pasta van harde tarwe met β-glucan (uit gerst) en de probiotische bacteriestam Bacillus coagulans. Van deze probiotische bacteriestam is bekend dat hij een gunstige invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed, de symptomen van maag-darm klachten en reumatische artritis verlicht en het immuunsysteem versterkt. Er zijn nog geen officiële gezondheidsclaims voor de probiotica ingediend.

Uit de studie blijkt dat de probiotica ook na het koken van de pasta in voldoende mate actief blijft om de pasta als een functional food te kunnen beschouwen. De optimale kooktijd is tussen de 5 en 7 minuten. Hoe langer je de pasta kookt, hoe meer cellen er verloren gaan. De pasta is nog niet op de markt.

The Greenery verkeert opnieuw in een bestuurscrisis. Nadat vorige week president-commissaris Bert Jansen en commissaris Mieke Bello opstapten, is nu ook algemeen directeur Ton Wortel per direct opgestapt.

In de persverklaring staat dat er sprake is van een 'onoverbrugbaar verschil van inzicht' over de manier waarop uitvoering wordt gegeven aan het beleid van de onderneming, schrijft het FD.

The Greenery, een van de grootste handelshuizen in groenten en fruit van Nederland, boekte vorig jaar ruim €1 miljard omzet en heeft Jumbo als grootste klant. The Greenery is rond de eeuwwisseling ontstaan uit een fusie van een tiental Nederlandse veilingen, maar kampt al jaren met uittredende telers en dalende handelsvolume. Er zijn al drie reorganisaties doorgevoerd om het handelsbedrijf weer op poten te krijgen, maar het staat nog altijd bij de banken onder bijzonder beheer. Ton Wortel was anderhalf jaar CEO bij The Greenery. Hij had geen agrarische, maar een retailachtergrond.

Wortels taken worden tijdelijk overgenomen door Philip Limvers, die dit jaar tot de directie van The Greenery toetrad. "Deze houdt volgens de persverklaring vast aan de ingezette strategie van The Greenery, gericht op intensieve ketensamenwerking met retailpartijen en kostenbeheersing", aldus het FD.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt dat de Nederlandse landbouw zich in twee richtingen tegelijk zal ontwikkelen. Enerzijds zal de hoog-productieve agrarische sector sterker worden, aan de andere kant zal een deel van de sector meer en meer de richting opgaan van 'keurmerklandbouw'.

Die ontwikkeling wordt geschetst in de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving, die het PBL gisteren heeft aangeboden aan Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu

Het Planbureau schetst twee scenario's. In het ene groeien de welvaart én de bevolking in ons land. In het andere blijven beide slechts bescheiden. Boerderij schetst de twee scenario's de daaruit volgen:
De keurmerklandbouw onderscheidt zich door extensievere productie en minder gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. In het 'hoge' scenario zal de trend naar keurmerklandbouw extra doorzetten, die een stevige plaats krijgt naast een zich verder intensiverende gangbare landbouw.

In het 'lage' scenario blijft de gangbare landbouw dominant. "Er is steeds meer behoefte aan milieuvriendelijke, diervriendelijke streekgebonden landbouw. De vraag is echter hoe die ontwikkeling zich voortzet", zegt Ton Manders van PBL. De knellende kaders voor de landbouw zullen vooral het ruimtegebruik en de milieu- en emissienormen zijn. Toch zal de milieudruk vanuit de landbouw afnemen, zeker in de omgeving van natuurgebieden.

Uit een recent onderzoek blijkt dat het veelgebruikte muggenbestrijdingsmiddel permethrin minder effectief wordt tegen de Denguemug (Aedes aegypti) bij stijgende temperaturen. De in de tropen en subtropen voorkomende Denguemug kan verschillende virussen overbrengen waar mensen ziek van worden.

Bij hun laboratoriumonderzoek stelden de onderzoekers muggen bloot aan verschillende concentraties permethrin bij verschillende temperaturen. Ze constateerden dat permethrin effectiever werkte bij lagere temperaturen. Naarmate de temperatuur steeg van 16°C tot 30°C, gingen er steeds minder muggen dood. Steeg de temperatuur van 30°C naar 32°C, werkte de permethrin juist beter. Steeg de temperatuur door naar 34°C, dan gingen er weer minder muggen dood.

De onderzoekers geven verschillende mogelijke verklaringen: de muggen zijn bij lagere temperaturen gevoeliger voor permethrin (een neurotoxine); permethrin blijft bij lagere temperaturen langer actief of lagere temperaturen zorgen er voor dat het insecticide zich beter hecht aan de bedoelde ondergrond. De onderzoekers raden muggenbestrijders aan temperatuur mee te nemen als selectiecriterium voor een pesticide. "Als we permethrin toepassen bij steeds hogere omgevingstemperaturen, zou de effectiviteit van de bestrijding terug kunnen lopen. Je moet dus iets gebruiken dat efficiënt blijft en geen tijd en geld weggooien bij de muggenbestrijding", zeggen ze op Science Daily.

Franse slachthuizen met een omzet van meer dan €250 miljoen moeten voortaan 5% belasting over hun omzet betalen. Met het geld dat dat oplevert, wil de Franse overheid zijn varkenshouderij in de benen houden. Die staat er namelijk dramatisch slecht voor omdat Franse vleeswerwerkers voor buitenlands vlees kiezen. Wegens overdekking en overproductie in met name Duitsland, Nederland, Denemarken en Spanje wordt de Franse markt overspoeld met goedkoop vlees.

In La France Agricole zeggen de slachthuizen dat ze zullen failleren als de overheid het belastingplan doorzet. Ook zij zouden immers nauwelijks marge maken en kunnen de solidariteitsbelasting niet betalen. Als de overheid echt een einde wil maken aan de Franse varkenshouderij en de eigen slacht, moet ze het vooral zo doen, volgens de slachters.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 3 dec '15
  • 14:25

FL 04: het FD weet vandaag meer te melden over de bestuurscrisis bij The Greenery. Een deel van de toezichthouders wilde algemeen directeur Ton Wortel ontslaan, een ander deel - de externen, volgens bronnen van het FD - vond hem juist de geschikte man om de problemen op te lossen. Toen de vertegenwoordigers van telerscooperatie Conforta, enig aandeelhouder van The Greenery, Wortel wilden ontslaan, stapte het externe duo Jansen en Bello op. Zij wilden niet de verantwoordelijkheid nemen voor het omstreden besluit, aldus de krant.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag