19 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Cijfers van de Europese Commissie laten zien dat Europa van januari tot half mei 46% van het geëxporteerde varkensvlees naar China verscheepte. In 2015 lag dat percentage nog op 31%. Vier jaar geleden was het exportaandeel van China 20%. Tussen 2015 en 2016 Tegelijk is de export buiten de EU toegenomen met 40%.
Als Europese producenten blijven rekenen op het bestaande exportvolume, zal de toegenomen afhankelijkheid van China zorgen voor nieuwe prijsdruk. De importen van het land resulteren uit een 'verbouwing' in China. Het land moderniseert zijn eigen varkensstapel omdat het af wil van zijn vele kleine onveilige productie-units.

In reactie op het VGO-onderzoek dat de volksgezondheidseffecten van de veehouderij moest bepalen, maakte vandaag de provincie Noord-Brabant bekend voor de ontwerp-Wet Diertallen te kiezen. Dat betekent dat de provincie anders dan Gelderland en Limburg geen technische oplossingen wil om het aantal dieren binnen de provinciegrenzen te kunnen maximaliseren. Brabant maakt de keuze strategisch. De provincie zoekt draagvlak voor een nieuw mestbeleid waarmee het de dierlijke productie wil optimaliseren. Burgerinitiatieven en milieuorganisaties willen daar aan meewerken, mits het aantal dieren in met name Zuidoost Brabant wordt begrensd. Gedeputeerde Spierings liet daarom weten de diertallen-aanpak lokaal in te willen zetten.

Het €500 miljoen-plan voor vrijwillige beperking van de agrarische overproductie in de EU overtuigt het Europarlement niet. "We hebben tot nu toe gezien dat het geld uit het Europese steunpakket niet is gebruikt om de productie te verlagen", zegt de Italiaanse sociaaldemocraat Paolo DeCastro. "Integendeel. Lidstaten gingen door met het verhogen van hun productie." Wat moet er dan gebeuren? Niemand durft het woord reguleren in de mond te nemen. Toch is dat juist wat uitgerekend de Nederlandse liberale europarlementariër Jan Huitema voorstelt als hij zegt de productie het best via de fosfaatproductie van de melkveehouderij kan worden beheerst.

EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan maakte gisteren bekend €150 miljoen beschikbaar te stellen ter verlaging van de melkproductie in de EU. Overproductie maakt extra subsidie gewenst.
De regeling gaat in vanaf oktober. Melkveehouders krijgen 14 cent per liter die ze niet produceren tot de pot is uitgeput. Dat moet 1 miljard liter uit de markt weren. Boeren kunnen zich nog niet aanmelden. Wel is duidelijk dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Morgen wordt in overleg met lidstaten besproken hoe de maatregel precies wordt uitgevoerd. Het lijkt erop dat individuele lidstaten extra steun mogen geven om verdere productiebeperking te stimuleren.

Melk 'blust' de sensatie van hete chilipepers het best. Dat ontdekten onderzoekers van het Chile Pepper Institute van de New Mexico State University. De stof capsaïcine in chilipepers hecht aan receptoren op de tong die het hete gevoel veroorzaken. Melk bevat een proteïne die de capsaïcine op die receptoren verdringt door zich er aan te hechten. Ook andere zuivelproducten hebben deze werking. Ook koolhydraten, zoals brood en suiker, blokkeren de receptoren, maar niet zo effectief als zuivel. Alcohol en water werken niet. Zij spoelen de capsaïcine rond in de mond zonder de receptoren te blokkeren.

In steeds meer landen in west- en centraal Afrika worden uitbraken van de hoogpathogene H5N1-vogelgriep vastgesteld, met miljoenen dode kippen tot gevolg. Kameroen is het recentste land in een reeks die eerder Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Congo-Brazzaville, Tsjaad, Burkina Faso, Ivoorkust, Ghana en Niger trof. De vogelgriep heeft grote impact op de toch al niet zo sterke economieën, pluimveeproductie, voedselvoorziening en volksgezondheid van de getroffen landen.
Internationale noodhulp is ingeschakeld om de ziekte onder controle te krijgen, waarbij de Food and Agricultural Organization (FAO) samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de World Organization for Animal Health (OIE).

Mensen gebruiken zoveel grond voor landbouw, dat de natuurlijke biodiversiteit in gevaar komt. Door het vernietigen van de habitat van wilde planten en dieren voor menselijke bedrijvigheid, neemt de variëteit dusdanig af dat gevreesd moet worden voor het goed functioneren van ecologische kringlopen en hun regeneratieve kracht. Uitgaande van een afname van 10% als problematisch, constateerden de onderzoekers dat 58,1% van de 39.123 plekken op aarde die zij onderzochten door de gevarengrens zijn geschoten. Dat kan "substantiële gevolgen hebben voor het menselijk welzijn” zegt onderzoeker Tim Newbold van University College London. Wetenschappers waarschuwen dat de grens van 10% arbitrair is.

Ouders die meer trek in eten hebben, zetten zichzelf en hun kinderen een ruimere maaltijd voor. Die hypothese komt op na een kleinschalig proefonderzoek onder 29 kinderen in de leeftijd van drie tot zes en hun moeders. Moeders met overgewicht die veel honger hadden voor een maaltijd, schatten in dat hun kinderen dat ook waren en schepten hun borden voller dan ze anders zouden doen. Ouders met een gezond gewicht lieten zich niet leiden door hun eigen trek. Over het algemeen gaven de ouders de kinderen te grote porties. Dat vergroot de kans op overeten met kinderobesitas als gevolg.

In India levert urinedestillaat van koeien 80 tot 100 roepie per liter op (€1,07-1,34). Het is aanmerkelijk meer waard dan melk van de dieren. Het wordt gebruikt als grondstof voor tientallen huis-en-tuin middelen en traditionele medicijnen. Een van de grootafnemers van de - met veel moeite en handwerk verkregen - grondstof is yoga-goeroe Baba Ramdev. Zijn Patanjali Ayurveda verwerkt ter waarde van ruim €2.000 euro per dag aan koeienurinedestillaat in zeep, desinfecterende middelen en elixirs. Ramdev beconcurreert met zijn producten voor persoonlijke verzorging Westerse producenten als Unilever, Nestlé en Colgate-Palmolive.

De gratis 'Jamie Oliver' goede maaltijden in het lager onderwijs liggen in Engeland onder vuur. Het project zou te duur zijn (£600 miljoen) en zorgen voor een extra kans op te dikke kinderen. Dat suggereren cijfers over enkele tienduizenden kinderen in de Londense boroughs Newham en Islington. In 2011 was 24,7% van de schoolverlaters in Newham zwaarlijvig. In 2015 scoorden zij 27,4%. In Islington steeg het cijfer van 21,8% naar 22,8%. Uit een statistische vergelijking blijkt dat ook de leerprestaties niet verbeteren. Leraren uit de stadsdelen geven echter aan wel verbeteringen in gedrag en prestaties van leerlingen te zien.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag