Kort 19 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Newspaper grape purple', Jon S

Het is vandaag World Toilet Day. De dag is in 2013 door de VN in het leven geroepen om mensen bewust te maken van hoe het met sanitaire voorzieningen wereldwijd gesteld is en van de gevaren die daarmee samenhangen. Meer dan 1 miljard mensen doen hun behoefte in de openlucht bij gebrek aan enige voorziening, voor 2,4 miljard mensen schieten de sanitaire voorzieningen tekort.

NBCNews publiceert ter gelegenheid van World Toilet Day een fotoreportage met toiletgelegenheden over de hele wereld. Ook vluchtelingenkampen ontbreken niet. De Daily Mail focust op China, een land met een discutabele reputatie op het gebied van zijn toiletvoorzieningen. Voor de onschuldige toerist is het vinden van een openbaar toilet al een avontuur op zich. Heb je eenmaal toilet gevonden, dan is het nog maar de vraag hoe het met de hygiëne ter plekke is gesteld.

Ondernemende Chinezen hebben dit 'gat in de markt' ontdekt. Ze bouwen 'thema-toiletten'. De meest extravagante bouwsels komen voorbij in deze fotoreeks: van een toilettenkasteel via een reuzencamera of olifant tot een UFO: openbaar toiletbezoek in China blijft avontuurlijk. In de rijke wereld staan de zegeningen van het toilet en riolering inmiddels ter discussie. Ze zorgen zonder enige twijfel voor de meest belangrijke hygiëne in de menselijke geschiedenis. Tegelijk zorgen ze er ook voor dat we de natuurlijke nutriëntencyclus helemaal doorbreken en voor de landbouw kostbare mest naar de oceanen afvoeren.

De groeiende vraag naar producten met minder kunstmatige toevoegingen zet door naar 2016, volgens Innova Market Insights. Er komen vooral meer biologische producten met deze 'clean labels' op de markt. Ook het aantal producten met een 'vrij van' claim zal toenemen. De hoeveelheid glutenvrije producten steeg al en in de toekomst zullen ook producten vrij van bijvoorbeeld lactose/melk vaker op de markt verschijnen.

In dezelfde lijn ontstaan ook meer producten met alternatieve conserveringsmiddelen. Consumenten zien methodes die al langere tijd worden gebruikt als 'natuurlijk en authentiek’, schrijft VMT. Fermentatie en milde conserveringstechnieken zoals high pressure processing kunnen succesvol zijn als consumenten ze zien als gezonde en nieuwe alternatieven voor conserveringsmiddelen.

Het aantal flexitariërs neemt toe en daarom verwacht Innova Market Insights technologische ontwikkelingen rondom vleesvervangers. Het gaat hierbij om het promoten van diervriendelijke processen en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen. Een andere trend voor 2016 is het aanbieden van 'verborgen' groente in producten, zoals pasta's die rijk zijn aan groente. Deze producten zijn gericht op consumenten (en kinderen) die meer groente willen eten, maar deze niet lekker genoeg vinden om er voldoende van binnen te krijgen.

Na 25 jaar is de ambacht garnalenpellen weer terug in Nederland. Het Haagse bedrijf Greenfox opende woensdag een zogenoemd 'pelatelier' op de Binckhorst in Den Haag. Greenfox begint met 25 werknemers en verwacht dit te kunnen uitbreiden naar 150 mensen. Het pelatelier biedt plek voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, meldt Omroep West. Deze mensen worden opgeleid tot garnalenpeller en krijgen hierdoor een nieuw perspectief.

Dankzij de garnalenpellers hoeven in de Noordzee gevangen Hollandse garnalen niet onder de conserveringsmiddelen heen en weer te reizen naar Marokko, zegt Greenfox. Die reis kostte alles bij elkaar zo'n twee weken en dat bleef niet zonder impact op de smaak en kwaliteit van de garnalen. De garnalen blijven dus verser, iets wat tv-kok Herman den Blijker wel kan waarderen. "Je proeft nu de pure garnaal", zegt hij op Radio 1.

Eerder dit jaar berichtten GPC Kant en Garnalenhandel Telson over hun garnalenpelmachines die het retourtje Marokko overbodig maakten. Het Haagse handmatige garnalenpellen kan economisch uit door subsidie van de overheid en doordat consumenten weer bereid zijn meer te betalen voor een goed product.

Daarmee is de landbouw een van de meest vergrijsde sectoren van Nederland. Van de gehele Nederlandse beroepsbevolking is ongeveer 2% 65 jaar of ouder. Op boerderijen is het bedrijfshoofd in 22,1% van de gevallen 65-plus. Een 9% stijging ten opzichte van 1987. In totaal hebben 535 boerderijen zelfs een 85-plusser als bedrijfshoofd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Boeren die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, krijgen in 2 van de 3 gevallen hulp van familieleden. Daarnaast blijkt ook uit de cijfers dat hoe ouder de boer is, hoe kleiner hun bedrijf. Het bedrijf van een boer tussen de 65 en 70 jaar is gemiddeld de helft kleiner dan van boeren jonger dan 65. De bedrijven van boeren van 85 jaar of ouder zijn gemiddeld 10 keer kleiner.

De meeste 65-plus boeren wonen in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan, op de voet gevolgd door de gemeenten Ameland en Schinnen in Limburg, meldt Boerderij.

De Australische federale rechtbank heeft het Japanse walvisbedrijf Kyodo Senpaku veroordeeld tot een boete van $1 miljoen. Het bedrijf was door de Humane Society International (HSI) voor de rechter gedaagd in een jarenlange juridische strijd. De HSI stelt dat Japan sinds 2008 de wet overtreedt door met een winstdoelstelling op walvissen te jagen binnen de grenzen van een door Australië ingesteld walvissenreservaat.

De rechtbank oordeelde dat Kyodo Senpaku zich schuldig maakt aan 'opzettelijke en bewuste minachting' van de Australische Environment Protection and Biodiversity Conservation Act. Het is voor het eerst dat een bedrijf hiervoor veroordeeld wordt.
Kyodo verscheen niet ter zitting. Het bedrijf erkent het Australische walvissenreservaat niet en is van plan zijn vangstactiviteiten ook dit seizoen voort te zetten.

HSI roept de Australische regering op Japan onder druk te zetten de Australische wetten te erkennen. In 2014 oordeelde het Internationale Hof van Justitie dat Japan zijn walvisactiviteiten in de Antarctische water moest stopzetten, omdat deze geen wetenschappelijke doeleinden dienden.

Een van de succesvolste Kickstarter campagnes aller tijden dreigt op een volledige mislukking uit te draaien. De Coolest Cooler begon vorig jaar bescheiden met een gevraagd crowdfunding bedrag van $50.000. Blijkbaar zagen veel Amerikanen het wel zitten om zo'n een felgekleurde Coolbox op wielen, met ingebouwde blender én bluetooth-aansluiting in huis te halen, want binnen 6 dagen was de Kickstarter-actie met 8100% overtekend. De teller stopte uiteindelijk op ruim $13 miljoen.

Het bedrijf kampt echter met allerlei problemen, zoals stakingen in de fabriek en vertraging in de aflevering. De aflevering van de 60.000 bestelde boxen zou al in februari afgerond hebben moeten zijn, maar is verlengd tot april 2016. Ook is er sprake van geldtekort. Om meer geld binnen te halen en de bestelde Coolers alsnog te kunnen leveren, staat de koelbox inmiddels ook op Amazon. Gebruikers zijn echter weinig lovend over de multifunctionele koelbox; de 1-sterrecensies hebben de overhand.

Het komt regelmatig voor dat Kickstarter-projecten uitlopen of mislukken. Dat hoort er ook wel een beetje bij, Kickstarter-projecten zijn immers een vorm van voorfinanciering waarbij de 'investeerders' een beetje risico lopen. BNR besluit: "De Coolest Cooler heeft, zo te zien, gewoon veel te weinig geld gevraagd voor zijn koelbox. En daarom moet het nu diep door het stof." Veel geld opgehaald dus, maar te weinig per Cooler zodat het project toch een mislukking dreigt te worden.

Zuivelconcern Arla had al enkele zuivelproducten met toegevoegde vitamine D, maar nu wordt de toevoeging regel, aldus Boerderij. De hoeveelheid vitamine D verdubbelt hiermee. De zuivelconcern wil met de toevoegingen de consument inspireren en helpen om gezonder te leven.

In heel Scandinavië verhoogden voedselautoriteiten in 2012 al de aanbevelingen voor de inname van Vitamine D. Vooral in de winter kan een tekort ontstaan, vindt een aantal onderzoekers, ook bij een normaal voedingspatroon. Daarom maakte de Zweedse regering een nieuw wetsvoorstel dat fabrikanten verplicht basisvoedsel te verrijken met vitamine D. Arla loopt daar alvast op vooruit.

Het Europese waarschuwingssysteem RASFF kwam deze maand met een aantal meldingen die Nederland betroffen. Een partij rundvlees uit Brazilië bleek met E.coli besmet te zijn. De partij diepvriesvlees met E.coli O142:H38 mocht de Nederlandse grens niet over. Ook een partij chiazaad uit Paraguay moest bij de grens achterblijven. Het zaad bevatte de gifstof aflatoxine.

Daarnaast zaten er misleidende gezondheidscertificaten op een partij mosselen uit Zuid-Korea en vond een bedrijf uit Zuid-Korea Listeria monocytogenes in zijn enoki paddenstoelen. Deze paddenstoelen waren gedistribueerd naar meerdere landen, waaronder Nederland. Ook in Nederlandse producten werd L.monocytogenes aangetroffen. Een Nederlandse fabrikant ontdekte de bacterie begin november in zijn gekoelde bewerkte kaas. De kaas was verkocht naar Roemenië, meldt EVMI.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 19 nov '15
  • 23:06

Hans, ik weet het niet zeker, maar zou er van uitgaan. Zelfs al kost suppletie met vit D niet veel, iedere cent telt. Dus als de productieprocessen gescheiden zijn, is er geen reden tot suppletie in NL waar die geen waarde heeft voor consumenten (behalve voor een kleine groep die ermee bezig is).

Hans Koevoet
  • #1
  • 19 nov '15
  • 8:04

Wat betreft het Arla-bericht: het staat niet duidelijk in het bericht, maar ik neem aan dat Arla die vitamine D alleen toevoegt aan de zuivel die in Zweden verkocht wordt. Dus niet in Nederland.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Redactie Foodlog

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag