19 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In China neemt de 3000 jaar oude gele rijstwijn de markt over. Bier en wijn verliezen terrein. Terwijl de verkoop van bier daalt en die van wijn en likeur nog maar langzaam stijgt, nam de verkoop van de rijstwijn met 8% toe. Het drankje wordt ook wel liquid cake - ‘vloeibare taart’ - genoemd. Het bevat minder alcohol dan de ook populaire gedestilleerde graanlikeur baijiu en wordt als voedzaam gezien omdat het 8 essentiële vetzuren zou bevatten. Winkels verkopen meerdere soorten van de gele rijstwijn. Drie grote producenten ervan hebben online flagstores in het leven geroepen. Ook China kent dus een revival van een 'vergeten' product.

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2016 een omzetstijging van 2,8% gerealiseerd. De omzet kwam uit op €15,5 miljard en daarmee presteerde het bedrijf boven verwachting van de analisten. Over heel 2016 steeg de omzet met 3,4% naar €62,3 miljard. De gedetailleerde winst- en jaarcijfers maakt het concern op 1 maart bekend. In Nederland beleefde Ahold Delhaize in het afgelopen kwartaal een "uitstekende groei" van 6,6%, in de supermarkten en online. Internationaal steeg de online-omzet met 27,9%. Het marktaandeel in Nederland steeg van 35,0% in 2015 naar 35,2% in 2016. In België nam de omzet met 0,2% af.

Oudere vrouwen die meer dan 10 uur per dag zitten en minder dan 30 minuten matig fysiek actief zijn, hebben cellen die biologisch gezien 8 jaar ouder zijn dan hun chronologische leeftijd. Dat moet blijken uit onderzoek naar de chromosomen van 1.500 vrouwen tussen 64 en 95 jaar. De zittende vrouwen hadden kortere telomeren dan actievere vrouwen. Telomeren zitten aan het eind van een DNA-streng en beschermen de chromosomen. Ze worden korter naarmate iemand ouder wordt en de lengte ervan zegt iets over de leeftijd van de cel. Bij vrouwen die wel een half uur matig intensief bewogen, was die extra verkorting niet te zien, ongeacht het zitgedrag.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht start een onderzoek naar het welzijn van als gezelschapsdier gehouden konijnen in Nederlandse gezinnen. Het onderzoek beslaat de hele keten, van handelaren en hobbyfokkers tot opvangadressen en particuliere konijnenbaasjes. Ons land telt zo'n 1,2 miljoen thuis gehouden konijnen. Ter vergelijking: we houden 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten als huisdier. De Telegraaf schrijft dat de Dierenbescherming het onderzoek ondersteunt met een subsidie van €40.000. Het welzijn van de vleeskonijnen krijgt in Nederland vooral rond kerst aandacht. Dit jaar waren onder meer CIFW en Wakker Dier actief.

Amerikanen die gebruik maken van de foodstamps of SNAP's blijken na een gesprekje van 5 minuten vaker gebruik te maken van een initiatief waarmee ze goedkoop groente en fruit kunnen kopen. Het Double Up Food Bucks is in meerdere Amerikaanse staten een initiatief van markten en winkels om het kopen van verse groente en fruit te stimuleren. Mensen gebruiken het niet, omdat ze niet weten dat het kan. Gesprekjes van 5 minuten in de wachtkamer van een huisarts lieten het gebruik van de 'Double Up' van ruim verdrievoudigen (van 18 naar 69%); een derde van de deelnemers maakte meermaals gebruik van de mogelijkheid.

Jumbo opende afgelopen week het 300e pickup-point aan de Siciliëboulevard in Rotterdam. De supermarktketen mag zich de snelst groeiende online supermarktketen van Nederland noemen, meldt de Levensmiddelenkrant. Ook gaat de keten in de regio Rotterdam het thuisbezorgen van online bestelde boodschappen verder uitrollen. Jumbo startte met thuisbezorging in maart 2016 in de regio's Utrecht en Eindhoven. Momenteel vindt thuisbezorging vanuit meer dan honderd locaties plaats.

Slachthuizen voldoen beter aan de geldende wet- en regelgeving sinds de NVWA risicogericht en eenduidig toezicht heeft ingevoerd. In 2014 is de NVWA strenger gaan controleren, nadat de Raad voor de Veiligheid de veiligheid van vlees onvoldoende gewaarborgd achtte. De NVWA claimt door middel van een infographic dat slachterijen beter op hygiëne en dierenwelzijn letten door de vernieuwde aanpak van de Autoriteit. Het ontsmetten van messen en andere gereedschappen en het voorkomen van verontreiniging van karkassen zouden nog punten van aandacht zijn. In Nederland worden jaarlijks 15,5 miljoen varkens, 1,5 miljoen kalveren, 0,5 miljoen runderen en 122.000 geiten geslacht.

Consultantsbureau Deloitte brengt de 2017-editie van zijn Global Powers of Retailing. Het overzichtsrapport beschrijft onder meer de economische context, toonaangevende consumententrends, groeivooruitzichten en de top 10 van bedrijven. De nummers 1-4 blijven gelijk (Walmart, Costco, Kroger, gevolgd door Lidl-moeder Schwarz). Opvallend is de komst van online retailer Amazon die als nummer 10 in het klassement is binnengedrongen. Ahold en Delhaize staan nog apart, op respectievelijk de 23e en 34e plaats. Jumbo staat op de 161e plaats.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag