18 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt een analyse in de Financial Times. Onlangs nam zuivelgigant Danone de biologische en vegetarische 'zuivelaar' WhiteWave - onder meer eigenaar van Alpro - over voor $12,5 miljard en nam het bedrijf de schulden over. Dat ziet de krant als een belangrijk teken voor de veranderende markt waarin bewuste koopkrachtige stedelijke consumenten alternatieven willen voor dierlijke producten.
WhiteWave groeide de afgelopen 4 jaar jaarlijks met 19% omzet. Daarmee het bedrijf de snelste groeier in de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie. Sojamelk is de groei kwijt. Volgens de FT zit de nieuwe groei vooral in melk van noten, zoals amandelen en cocosnoten.

Jarenlang lokte Nederland multinationals naar ons land. We boden belastingvoordelen in ruil voor een hoofdkantoor. Nu de EU dat niet OK vindt, vraagt Nederland €27,5 mljoen terug van Starbucks, een van de bedrijven die van ontsnappingsroutes gebruik maakten. Het gevorderde bedrag heeft de Nederlandse Belastingdienst tussen 2008 en 2014 ten onrechte als belastingvoordeel aan Starbucks toegekend, vindt de Europese Commissie. De belastingdeal uit 2008 - een zogenaamde ruling tussen de Belastingdienst en Starbucks - is volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging onwettig. Nederland is het daar eigenlijk niet mee eens, maar moet voldoen aan het oordeel van Brussel.

Net als na de 'hete boerenzomer' van 2015 maakte de EU vandaag bekend €500 miljoen beschikbaar te maken voor boeren die door overproductie zijn getroffen. Het accent ligt op de melkveehouderij die €150 miljoen krijgt voor 'vrijwillige productiebeperking'. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan denkt dat de weg omhoog in de varkenshouderij alweer gevonden is, nu de banken en markt voor nieuwe evenwichten zorgen. €350 miljoen komt aan de lidstaten toe. Onze staatssecretaris Van Dam mag niettemin een deel van de €23 miljoen die Nederland uit die pot krijgt extra in de sterk exportafhankelijke Nederlandse varkenshouderij steken.

In 2015 sloot de NVWA per direct 25 horecabedrijven en winkels met voedselwaren omdat het risico voor de volksgezondheid onverantwoord groot was. In 2014 besloot de NVWA tot 12 spoedsluitingen en in 2013 tot 2. Daarnaast stelde de NVWA als gevolg van meer gerichte controles ook meer ambachtelijke-, horeca- en retailbedrijven onder verscherpt toezicht: in 2015 470 bedrijven, tegen 417 in 2014 en 350 in 2013. Jaarlijks stroomt tussen de 23-32% van de onder-toezichtstellingen terug naar het reguliere toezicht. Dat blijkt uit de inspectieresultaten van de NVWA. NVWA-topman Harry Paul concludeert dat "ons risicogerichte toezicht effectief is".

Ekoplaza start met de uitrol van 2-uurs thuisbezorging in Zwolle. De biosuper is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Zwolse bedrijf SuperBuddy. Dit 'sociale boodschappen platform' koppelt buddies en klanten aan elkaar op basis van locatie en heeft als doel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te helpen. De buddies zijn speciaal getraind om de meest verse producten uit te kiezen, aldus Ekoplaza. Is een product niet voorradig, dan neemt de buddy in overleg een alternatief mee. Boodschappen bestellen doe je via de website van SuperBuddy, het bezorgingsmoment is een tijdvak van 30 minuten.

Daarvoor waarschuwen lokale overheden in Engeland. Volgens de Local Government Association (LGA) dwarsbomen voorgenomen bezuinigingen op 'Public Health'-uitgaven lokale inspanningen om obesitas aan te pakken. De LGA claimt dat er dit jaar nog maar £127 miljoen beschikbaar is voor lokale obesitasprogramma's, terwijl gemeenten daar sinds 2013 respectievelijk £112, £126 en £140 miljoen aan uitgegeven hebben.
De cijfers laten zien hoeveel preventief werk de gemeenten verrichten en hoe groot de obesitascrisis is. De LGA bepleit bij de nieuwe regering meer steun voor de obesitaspreventie door gemeenten, teneinde toekomstige kostenstijgingen in de gezondheidszorg te voorkomen.

In Groot-Brittannië zijn sinds eind juni 151 gevallen van besmetting met E.coli O157 vastgesteld. Twee mensen zijn er aan overleden, 62 zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel de definitieve oorzaak van de relatief zelden voorkomende voedselinfectie nog niet is vastgesteld, raadt Public Health England consumenten aan gemengde sla grondig te wassen. De instantie vermoedt dat voorverpakte sla (mogelijk rucola) uit het Mediterrane gebied aan de uitbraak ten grondslag ligt.
Consumenten wordt aangeraden hun handen goed te wassen na toiletbezoek en voor het eten. Uiteraard is het advies ook groenten en sla grondig te wassen.

In 2015 was de Europese Unie voor het derde jaar op rij 's werelds grootste exporteur van landbouw- en voedingsproducten. Agrofood maakte €129 miljard (7%) van de EU-export uit. Volgens Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan is dit "voor een groot stuk te danken aan onze diversificatie, zowel wat producten als wat bestemmingen betreft. Daarnaast zijn er uiteraard onze hoge productiestandaarden en ons niet-aflatend engagement om kwaliteitsproducten op de markt te brengen." De belangrijkste exportbestemmingen zijn de VS, China, Zwitserland, Rusland en Japan. Sinds 2010 is de EU een netto-exporteur; in 2015 bedroeg het handelsoverschot €16 miljard.

Bierbrouwer Heineken moet pas op de plaats maken met het uitbreiden van zijn belang in de Indiase marktleider United Breweries, brouwer van Kingfisher. Heineken had een verzoek ingediend om het 'eerste recht' te krijgen bij de mogelijke verkoop van aandelen van oprichterszoon Vijay Mallya. Mallya zou zo'n €1,2 miljard schuld hebben. Het Indiase Debt Recovery Tribunal oordeelde dat eerst de aansprakelijkheid vastgesteld moet worden van Mallya, United Breweries en het failliete Kingfisher Airlines. Heineken hoopt zijn belang met 7% te kunnen uitbreiden tot 50%. Demografie en economie maken de Indiase biermarkt aantrekkelijk voor Heineken.

De Belgische supermarktketen Delhaize verkoopt voortaan alleen nog maar Europees paardenvlees. Na Lidl, Makro en Colruyt is Delhaize de 4e Belgische supermarkt die stopt met de verkoop van paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika. Dierenrechtenorganisatie GAIA is tevreden met het besluit van Delhaize Groep. "Eindelijk geeft Delhaize gehoor aan onze verzuchtingen. Slachtpaarden worden in (Latijns)-Amerika systematisch onderworpen aan talloze mishandelingen, niet alleen voor en tijdens het lange transport naar het slachthuis maar ook in het slachthuis zelf." De beslissing van de supermarkt sluit volgens GAIA aan bij de wensen van consumenten omtrent dierenwelzijn en traceerbaarheid van paardenvlees.

De Britse TV-kok Jamie Oliver zegt dat de Britse regering haar kinderobesitasstrategie laat 'verwateren' onder druk van de levensmiddelenindustrie. Volgens uitgelekte documenten zijn de verplichte maatregelen om producten gezonder te maken van tafel. Bedrijven hoeven niet langer binnen 6 maanden een plan op te leveren om het suikergehalte in hun producten binnen 5 jaar met 20% te verminderen. Oliver roept de nieuwe post-Brexit Britse premier Theresa May op om in te grijpen en de langverwachte obesitasstrategie stevig aan te scherpen 'voor onze kinderen en toekomstige generaties'. Het obesitasbeleid wordt inmiddels dit najaar verwacht, bijna een jaar later dan gepland.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag