18 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in 'in de Media'. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Lezersnieuws-formulier!

Reageren kan per bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

'People are reading newspaper on the street', Stougard

Pizzaketen Domino's wil ook in Nederland pizza's gaan bezorgen met een autonome bestelrobot, bericht OutOfHome Shops. De pizzaketen diende bij de Dienst Wegverkeer (RDW) een aanvraag in voor een test.

De wereldwijde pizzaketen ontwikkelde Domino's Robotic Unit (DRU) samen met een Australisch bedrijf. Nieuw-Zeeland heeft waarschijnlijk de primeur van de eerste vierwielige robotbezorgers. In DRU zit een verwarmde en gekoelde ruimte. Na een bestelling rijdt het karretje over de stoep (of weg, dat is nog niet duidelijk) naar z'n bestemming. DRU gaat maximaal 20 kilometer per uur en kan volgens het bedrijf voetgangers en obstakels herkennen en ontwijken.

“Autonome voertuigen maken het mogelijk veiliger, sneller, schoner en efficiënter goederen bij de klant te krijgen en daarom zetten we hier vol op in”, aldus André ten Wolde, ceo Nederland & België. De pizzaketen verwacht nog voor de zomer de eerste testritten in Nederland te kunnen maken.

Vandaag lanceert STIVA de website alcoholrichtlijn.nl . Op de site legt STIVA, de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, waarin de Nederlandse producenten en importeurs van bier, wijn en gedestilleerde dranken verenigd zijn, 'de wetenschappelijke twijfel' uit bij de nieuwe alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad. STIVA roept op tot eenduidigheid.

In november maakte de Gezondheidsraad bekend het alcoholadvies aan consumenten uit 2006 - ‘drink met mate’ - te wijzigen in ‘drink geen alcohol’. Nederlandse en buitenlandse wetenschappers stellen dat de afgelopen tien jaar geen nieuwe wetenschappelijke inzichten zijn gepubliceerd die deze strengere norm rechtvaardigen. Op de site leggen wetenschappers verder uit waarom er twijfel bestaat over de nieuwe richtlijn.

Volgens STIVA loopt Nederland met het strenge advies 'internationaal volstrekt uit de pas'. Andere landen, die zich baseren op dezelfde wetenschappelijke data, geven mildere adviezen, zoals 'minder dan twee glazen per dag' in het Verenigd Koninkrijk of 'vier glazen per dag' in Canada. Daarnaast vindt STIVA dat de Gezondheidsraad niet eenduidig is in haar advies. Zo staat er in de richtlijn dat matig alcoholgebruik goed is voor de gezondheid, terwijl in de praktische vertaalslag mensen geadviseerd worden niet te drinken.

"De wetenschappelijke eenduidigheid die er heerste, is door de nieuwe richtlijn op losse schroeven komen te staan. Wij zien graag dat de twee wetenschappelijke kampen met elkaar de dialoog aangaan over de nieuwe richtlijn. Zowel de consument als de samenleving is gebaat bij een eenduidige visie op alcoholconsumptie", aldus Peter de Wolf, directeur van STIVA.

Dat zegt de vereniging van de Biologische Melkveehouders De Natuurweide. In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam verzoeken de 350 Skal gecertificeerde bedrijven hun biologische melkveebedrijven vrij te stellen van fosfaatrechten. Die rechten wil Van Dam invoeren om de ontstane wildgroei in melkproductie te beperken.

Eerder pleitte Natuurweide al voor een vrijstelling, maar de vereniging zag daar niets van terug in de plannen van de staatssecretaris.

De boeren van de Natuurweide vinden dat zij "part noch deel hebben aan het overschrijden van het fosfaatplafond." Skal gecertificeerde boeren voldoen aan de eisen die de EU en Nederland hieraan stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat de aanwending van dierlijke mest de EU-norm van 170 kg stikstof per hectare niet overschrijdt. Deze voorwaarde beperkt de fosfaatgift automatisch en zorgt er dus voor dat biologische boeren eenvoudigweg geen blaam kan treffen. Daarom vinden ze dat ze geen straf verdienen in de vorm van de fosfaatrechten die de staatssecretaris hen nu toch oplegt.

Om deze vrijstelling van fosfaatrechten te bewerkstelligen adviseert Natuurweide de staatssecretaris de biologische melkvee sector uit de categorie melkvee te halen en in de categorie ‘overig’ te plaatsen. Dit zou ook juridisch goed te borgen zijn.

In Nederland maakt een belasting op suikerhoudende dranken geen schijn van kans. Dat bericht het AD vandaag.

De Nederlandse politiek voelt niets voor een suikertaks zoals de Britse minister van Financiën George Osborne die woensdag aankondigde. Ook België en Frankrijk kennen suikertaksen. VVD, SP, CDA, D66 en PVV, een ruime Kamermeerderheid, laten sowieso weten geen voorstander van de suikertaks te zijn. SP en D66 vinden dat een extra taks niet de manier is om fabrikanten tot gezondere producten te bewegen, aldus het AD.

Actieve vormen van transport voor woon-werkverkeer helpen bij het handhaven van het gewicht. Dat dit voor fietsen en lopen geldt, is niet verrassend, maar ook reizen per openbaar vervoer blijkt dit effect te hebben. Dit suggereert dat zelfs de korte periodes van lichaamsbeweging tijdens het forenzen, bijdragen aan de gezondheid.

Mensen die lopend, fietsend óf met openbaar vervoer naar hun werk reizen, hebben een lagere BMI en een lager percentage lichaamsvet. Dit blijkt uit een nieuwe studie verschenen in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Hierin bekeken Britse onderzoekers de gegevens van 150.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar.

De sterkste associaties werden gezien bij mensen die reizen per fiets, vergeleken met het reizen per auto. Voor de gemiddelde man binnen de onderzoekspopulatie (53 jaar, 1,76 m en 85,9 kg) scheelde op de fiets naar het werk gaan gemiddeld 5 kilo ten opzichte van met de auto reizen. Voor de gemiddelde vrouw (52 jaar, 1,64 m en 70,6 kg) scheelde dit 4,4 kilo. Mannen die per openbaar vervoer reisden, bleken 2,2 kilo lichter te zijn dan mannen die de auto namen. Bij vrouwen was het verschil 1 kilo. Een mix van lopen en fietsen (actief transport) en openbaar vervoer scheelde respectievelijk 3,1 en 2 kilo.

New York City versoepelt de regels voor drinken en urineren in het openbaar. Mensen die de regels overtreden, wacht niet langer strafrechtelijke vervolging, meldt The Guardian.

De nieuwe regels zijn net voor Saint Patrick’s Day - donderdag, 17 maart - van kracht geworden. Saint Patrick’s Day is een van oorsprong Ierse feestdag waarbij (veel) groen bier wordt gedronken en drinken in het openbaar en wildplassen aan de orde van de dag zijn.

Tot voor kort stond mensen die in New York de ‘quality of life’- regels overtraden, zoals drinken en plassen in het openbaar, een arrestatie en strafvervolging te wachten. Met de versoepeling vervalt de strafrechtelijke vervolging, zodat “het New York Police Department zich bezig kan houden met het onderzoeken van ernstiger zaken en tegelijkertijd de achterstand in strafrechtszaken vermindert,” aldus het openbaar ministerie.

De NYPD en de burgemeester zijn positief over dit nieuwe beleid, maar dat is niet iedereen. Robert Gangi, van the Police Reform Organizing Project in New York noemt het een onbelangrijke aanpassing die nauwelijks verschil zal maken. “Onder de nieuwe wet mogen mensen alleen opgepakt worden als ze nog eerdere openstaande overtredingen hebben staan. Voorheen mocht iedereen opgepakt worden voor het openbaar drinken en urineren, maar gebeurde dit over in de praktijk al alleen maar bij mensen met openstaande overtredingen. Uiteindelijk maakt het dus weinig verschil.”

Verbieden van Instagram-accounts die anorexia ophemelen, werkt juist averechts.

Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Georgia Institute of Technology na het bekijken van 2,5 miljoen foto's van een half miljoen gebruikers op Instagram uit de periode 2011-2014. De populaire foto-app verbande in 2012 17 eetstoornisgerelateerde zoektermen. Dat leidde ertoe dat Instagramgebruikers en masse zo'n 250 net iets anders geschreven termen verzonnen. Deze zijn inmiddels nog populairder geworden dan de verbannen termen en linken mogelijk aan afbeeldingen die nog schadelijker zijn. Verboden zoektermen als 'thinspiration' (inspiratie om dun te worden) of 'proana' (pro-anorexia) zijn vervangen door 'proanaaa' of 'thynsperation'. Deze zoektermen linken naar duizenden foto’s van extreem magere meisjes. De geïmproviseerde termen zijn opvallend vaak gekoppeld aan berichten over zelfbeschadiging en zelfmoord.

Ravian Veenstra van GGZ-kliniek Human Concern zegt dat anorexiaberichten op instagram en andere sociale media niet de oorzaak zijn van eetstoornissen, maar wel een bestaand probleem kunnen aanwakkeren. "Het is naar mijn idee niet zo dat mensen elkaar op sociale media aanmoedigen om een eetstoornis te ontwikkelen. Ze zoeken begrip van gelijkgestemden. Maar wel begrip voor gestoorde gedachtes, want die mensen zijn ziek", aldus Veenstra.

Gelukkig zijn er ook Instagramgebruikers die zelf een eetstoornis hebben gehad en foto’s plaatsen van hun herstel en gezonde maaltijden. Dat gaat gepaard met tags als 'prorecovery' (pro-herstel). "Er is een schadelijke kant en die moeten we serieus nemen, maar sociale media bieden ook kansen", zegt psycholoog Veenstra. "En gelukkig grijpen steeds meer mensen die."

Gisteren lanceerden Innoleaps en YFM de Food Accelerator, een initiatief om startups, corporates, studenten en organisaties bij elkaar te brengen. Innoleaps CEO André Knol hoopt op ruim 100 aanmeldingen, waarvan er 10 doorgaan naar het zogeheten Food Hack Weekend. Het beste idee krijgt de kans om met de hulp van experts en een multidisciplinair team “in 3 maanden te bereiken wat je normaal in 1,5 jaar doet”.

Eerste spreker tijdens de opening donderdagavond was Ruben Nieuwenhuis (Director Startup Amsterdam). Met zijn bedrijf brengt hij kennis en mensen bij elkaar en bouwt hij “infrastructuren om mee te groeien”. De focus ligt hierbij op regio’s en niet op overlappende onderwerpen als water en gezondheid. Startups hebben niet alleen corporates nodig om te groeien, ook andersom kan een groot bedrijf veel leren van de mindset van een startup, legt Nieuwenhuis uit.

Arjen Boekhold, Chain Director bij Tony’s Chocolonely, sprak over centralisatie in de keten. De cacao van 2.5 tot 3 miljoen boeren gaat naar slechts 4 of 5 spelers, om vervolgens weer bij miljoenen consumenten te belanden. Toch kan je als klein bedrijf van grote invloed zijn: “je moet de mug in de kamer willen zijn, die de grote jongens uit hun bed trekt.” Boekhold benadrukt het belang van het bewust maken van consumenten. Tony's Chocoloney zet onder andere mensen aan het denken door melkchocolade niet in een blauwe maar juist in een rode verpakking te verkopen.

Tijdens de discussie met een internationaal panel bleken alle mooie woorden nog niet voor iedereen concreet genoeg: “Vertel eens simpel wat die Food Accelerator inhoudt”, klonk het uit het publiek.
Daar kon Knol kort over zijn: de Food Accelator zet je met je ideeën letterlijk in een versnelling. Aanwezigen met goede ideeen konden direct een concrete eerste stap zetten door het opnemen van een 1 minuut durende pitch.

Het Nederlandse 3-sterrenrestaurant De Librije ziet er van af een vestiging te openen in Dubai. "De overheid daar heeft bepaald dat er de komende drie jaar geen alcoholvergunning wordt afgegeven", aldus Thérèse Boer. "Als we er geen wijn bij mogen schenken, houdt het voor ons op".

Jonnie en Thérèse Boer blijven gespitst op andere mogelijkheden om hun buitenlandse ambities te ontplooien. "Er staat een heel team te trappelen. Maar het scheelt nogal of er over twee maanden of pas over een half jaar iets nieuws aan de horizon verschijnt", zegt Jonnie Boer.

IKEA introduceert dit voorjaar een indoor tuiniersysteem dat alles bevat om thuis sla en kruiden te verbouwen. Het is een zogeheten 'hydroponic'-systeem. Dit houdt in dat de planten in water groeien zonder aarde.

Volgens de aankondiging op de IKEA website is het simpel en kan iedereen hiermee jaarrond sla en kruiden telen. Het enige waar je voor je eigen mini-stadstuinbouwinitiatief op moet letten is het waterpeil.

IKEA ontwikkelde het indoor tuiniersysteem samen met landbouwwetenschapper Helena Karlén. Volgens Karlén was het een uitdaging om het simpel te maken zodat iedereen met succes kruiden en sla kan verbouwen. Op het filmpje kun je zien of het woonwarenhuis in die opzet slaagt:

Jaarlijks overlijden wereldwijd circa 12,5 miljoen mensen aan de gevolgen van milieuvervuiling. Dit is bijna een kwart (23%) van alle overlijdensgevallen. Dit blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van de cijfers van 2012.

Het aantal doden dat toe te schrijven is aan vervuiling van bodem, water en lucht, klimaatverandering en blootstelling aan chemicaliën is gestegen ten opzichte van het eerste WHO-rapport hierover uit 2006.

De meest voorkomende doodsoorzaken door milieuvervuiling zijn beroertes (2,5 miljoen) en hartfalen (2,3 miljoen). Dit komt vooral door luchtvervuiling (fijnstof) en toenemende ozonconcentraties. Daarnaast overlijden ongeveer 1,7 miljoen mensen aan kanker en 846.000 aan diarree.

In lage-inkomenslanden in Zuidoost-Azië en de regio's ten westen van de stille Oceaan (incl. China) overlijden de meeste mensen aan de gevolgen van vervuiling, respectievelijk 3,8 en 3,5 miljoen. Maar ook in hoge-inkomenslanden overlijden mensen door vervuiling van water en lucht. Op het Amerikaanse continent overlijden daardoor jaarlijks 850.000 mensen. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar.

In het rapport schrijft de WHO dat beleid voorhanden is om milieuvervuiling adequaat aan te pakken. Verbeterde waterzuivering, schone energie en slim ingedeelde stedelijke omgevingen zouden longaandoeningen en hart- en vaatziekten sterk kunnen verminderen.

Amerikaanse moeders schakelen in toenemende mate crowdfunding in om op die manier betaald zwangerschapsverlof op te kunnen nemen. Alleen al op de website ‘GoFundMe’, de grootste Amerikaanse site voor crowdfunding, staan momenteel ruim 1.200 oproepen voor maternity leave.

In Amerika krijgt maar 12% van de vrouwen betaald zwangerschapsverlof, buiten overheidspersoneel. De 88% die verstoken is van zwangerschapsverlof doet een deel een beroep op crowdfunding, omdat ze geen andere manier zien om tijd met hun pasgeborene door te brengen.

Ethan Mollick van de Wharton Business School die dit onderwerp bestudeert, zegt over deze trend: “Het inzamelen van geld via vrienden en familie is financieel gezien het minst duur, vergeleken met bijvoorbeeld een investeerder of lening.” In de VS moeten werkgevers vrouwen na de geboorte 12 weken onbetaald verlof geven, maar voor veel ouders die toch al krap zitten is dit geen reële oplossing.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag