18 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De Franse zuivelproducent Danone presenteerde volgens analisten teleurstellende derde kwartaalcijfers. Danone schrijft dat toe aan tegenvallende verkopen van babyvoeding in China. China is voor Danone de vierde grootste markt wereldwijd. Jonge Chinese ouders vertrouwen na diverse voedselveiligheidsschandalen vooral op buitenlands babymelkpoeder, iets waarvan ook Nederlandse zuivelproducenten profiteren. Op dit moment heeft China nieuwe regels in voorbereiding, waardoor retailers hun voorraden uitverkopen. Dat heeft een negatieve invloed op de omzetgroei, aldus topman Emmanuel Faber in een toelichting op de cijfers. De zuigelingenvoedingdivisie van Danone zag de omzetgroei in het derde kwartaal terugvallen tot 1,7%, tegen 6% in het eerste halfjaar.

Met de campagne 'Eet meer ons' wil het Voedingscentrum mensen meer groenten laten eten. De campagne is bedoeld ter ondersteuning van de introductie van de nieuwe Schijf van Vijf, waarin het advies voor groenten is verhoogd van 200 naar 250 gram per dag. Volgens staatssecretaris Martijn van Dam, die de campagne steunt, denken veel mensen ten onrechte dat ze voldoende groenten eten. In de campagne roepen groenten met de leus “eet meer ons” zelf op om ze meer te eten. Het Voedingscentrum wil laten zien dat groente eten niet alleen bij de warme maaltijd kan, maar ook bij de lunch en als tussendoortje.

Tweets kunnen veel vertellen over onze gezondheid. Gezondheidswetenschappers van de University of Utah gebruikten Twitter om inzicht te krijgen in de invloed van de omgeving op gezondheid. Hiervoor analyseerden zij 4 miljoen tweets die een geotag (locatie-informatie) hadden en die over eten gingen. De belangrijkste constatering was dat tweets uit armere wijken en regio’s met grotere huishoudens, minder kans maakten om over gezond voedsel te gaan. Daarnaast tweetten mensen uit omgevingen met veel fastfood-restaurants vaker over fastfood. Tweets uit omgevingen waar obesitas minder voorkomt, gingen vaker over gezond eten en beweging zoals hardlopen en dansen.

In Amersfoort, Leusden, Soest en Almere bezorgt online supermarkt Picnic al 6 dagen per week. Vanwege de interesse zal dit vanaf deze week ook mogelijk zijn in Utrecht en Maarssen. Het bedrijf hoopt hiermee meer klanten te trekken. “Klanten hebben nu twee keer zoveel keuze en kunnen nu vaker per week laten bezorgen”, zegt medeoprichter Michiel Muller. Meer dan 15.000 huishoudens hebben, een jaar na de start, al eens hun boodschappen bij Picnic besteld. De online supermarkt bezorgt nu in 6 steden en wil binnen 3 jaar doorgroeien naar 40 à 50 plaatsen in Nederland.

In Rotterdam opende gisteren de IDF World Dairy Summit 2016 . Meer dan 1.000 vertegenwoordigers van de internationale zuivelindustrie, de overheid en de wetenschap zijn daar deze week bijeen. Samen met vooraanstaande vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties bespreken zij de uitdagingen waar de zuivelsector voor staat in het leveren van een bijdrage aan het op een duurzame wijze voeden van de groeiende wereldbevolking. Het thema van het congres is: 'Dare to Dairy'. In een animatie bij de opening stond Nederland als innovatieve zuivelnatie centraal; de organisatie van het congres is in handen van de International Dairy Federation en de NZO.

De luxe Duitse supermarktketen Kaiser's wordt niet in zijn geheel verkocht. Afgelopen weekeinde liepen de onderhandelingen over de verkoop van de keten aan marktleider Edeka stuk. Eigenaar Tengelmann gaat nu de 450 filialen van Kaiser's afzonderlijk verkopen. De grote verliezer dreigt het personeel van Kaiser's te worden: 8000 van de 15.000 banen staan volgens directeur-eigenaar Karl-Erivan Haub van Tengelmann op het spel. Daarbij zijn vooral de werknemers in Noordrijn-Westfalen kwetsbaar. Dat meldt het FD.

Vanaf 10 november organiseren de Belgische marketingvereniging STIMA en zakenkranten De Tijd en L’Echo de Belgium’s New Brand of the Year-competitie. De jury bestaat uit verschillende marketingprofessionals, journalisten en de winnaar van vorig jaar: Wasbar, die op zoek gaan naar een Belgisch merk dat zich met succes heeft onderscheiden. Bij de 5 finalisten zijn 2 mediamerken en 3 'food'-merken: Cornet, een Belgisch speciaalbier, Finley 'bruisende limonade' en Generous, glutenvrije koekjes. De jury bepaalt de winnaar op 2 december op basis van 30% publieksstemmen en 70% jurystemmen; deze wordt gelauwerd in de zaterdageditie van de organiserende kranten.

De Alliantie Voedselonderwijs meldt tot tot op heden ruim 16.000 handtekeningen te hebben gekregen van mensen die vinden dat ieder kind op iedere basisschool recht heeft op structureel voedselonderwijs. De handtekeningen zijn op Wereldvoedseldag aangeboden aan staatssecretaris Van Dam (EZ). De Alliantie Voedselonderwijs blijft de komende maanden handtekeningen verzamelen via www.voedselonderwijs.nl en wil begin 2017 met de politiek en het onderwijs bespreken hoe voedselonderwijs een structurele plek op iedere basisschool kan krijgen.

Vrouwen ontwikkelen vaker dan mannen een eetstoornis. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat dit komt omdat vrouwen meer hersenactiviteit hebben in gebieden die geassocieerd zijn met een negatief lichaamsbeeld. De onderzoekers lieten door middel van virtual reality aan 16 mannen en 16 vrouwen hun lichaam dikker of dunner zien dan ze in werkelijkheid waren. Ondertussen maten ze de hersenactiviteit. Wanneer deelnemers hun lichaam als veel dikker zagen, was er een sterke toename in activiteit in het gebied van lichaamswaarneming zat en het gebied dat betrokken is bij emoties. Vooral bij vrouwen was dit effect sterk.

Zowel bij kinderen als bij echtgenoten blijkt stress tot gewichtstoename te leiden. Uit onderzoek onder ruim 2.000 stellen die gemiddeld 34 jaar getrouwd waren blijkt dat chronische stress van de ene echtgenoot leidt tot een groter middelomvang bij de andere. Dit effect werd versterkt als er volgens de man sprake was van een slecht huwelijk. Bij de vrouw was het andersom; naarmate zij positiever was over de relatie, had haar stress meer effect op de buikomvang van de man. Eerder deze week werd al bekend dat kinderen bij wie een grote hoeveelheid stresshormoon wordt gemeten bijna 10 keer meer kans hebben op obesitas.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Humane gezondheid

Likes vandaag