18 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In Zuid-West Frankrijk worden de preventieve ruimingen tegen de hoogpathogene vogelgriep H5N8 uitgebreid naar 232 gemeenten. De maatregel treft voornamelijk eendenhouderijen. Inmiddels zijn reeds 580.000 dieren geruimd. Eind deze week zullen dat er 800.000 zijn. Le Monde meldt dat de eendenhouders zich inmiddels ernstige zorgen maken over de structuur van hun sector. Er worden levende dieren vanaf veel verschillende plekken en langs andere houderijen vervoerd naar slechts enkele grote verwerkers. Die industrialisering, centrale verwerking, zou zorgen voor de verspreiding en grotere aantallen ruimingen dan bij verwerking in kleinere slachtende en verwerkende bedrijven het geval zou zijn geweest. Vorig jaar werd hetzelfde gebied getroffen door H5N1 en eveneens grootschalige ruimingen.

Noord-Amerika werd 10.000 jaar eerder door mensen bewoond dan tot nu toe gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van botresten en werktuigen uit de Bluefish Caves, op de grens van Canada en Alaska. Wetenschappers van de Université de Montréal onderzochten alle 36.000 al in de jaren '80 opgegraven voorwerpen en botresten. Ze vonden niet alleen (snij)sporen van stenen werktuigen, maar bevestigden ook met koolstofdatering dat de regio Beringia reeds 24.000 jaar geleden bewoond moet zijn geweest. Tot nu toe werden de oudste nederzettingen in Noord-Amerika op zo'n 14.000 jaar oud, ná de laatste IJstijd, gedateerd.

Circa 18% van de ondervraagde studenten die de Spar University van de Erasmusuniversiteit bezoekt, rekende wel eens een of meerdere producten niet af. Een op de tien studenten geeft aan regelmatig proletarisch te winkelen. Dat blijkt uit een onderzoek door een groep masterstudenten Gedragseconomie onder 538 medestudenten. In het universiteitsblad Erasmusmagazine zegt de uitbater van Spar University, Erwin Binneveld, de uitkomsten te herkennen. Op basis van steekproeven en camerabeelden komt hij uit op 2 à 3% van de klanten als notoire dief, 12% gelegenheidsdief en 85% eerlijke klanten. Wel wordt op de campus van de Erasmusuniversiteit meer gestolen dan op andere universiteitscampussen.

Op 1 februari is in Nederland 12 weken ophokplicht wegens het vogelgrieprisico van kracht. Op dat moment vervalt de handelsstatus van vrije uitloopeieren. Zonder deze status zijn vrije uitloopeieren alleen nog als scharreleieren te verhandelen. Dat leidt volgens de sector tot een schade van €5 miljoen per week. Pluimveebelangenorganisaties LTO/NOP en NVP en vereniging Anevei zijn daarom namens de sector in Brussel een lobby gestart. Eerder deze week pleitte ook staatssecretaris Van Dam in Brussel al voor verlenging. Volgens Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, begrijpen consumenten heus wel dat het onverantwoord is kippen nu buiten te laten lopen.

Lelieteler Gerben Ravensbergen uit Rijnsburg ruilt de bestrijdingsmiddelen in voor legkippen. In de 2,5 hectare aan kas scharrelen inmiddels 14 kippen rond. Op hun zoektocht naar eten schoffelen de kippen al woelend de aarde om. Niet meer voor productie geschikte legbatterij-kippen houden de paden tussen de lelies vrij van onkruid. Ravensbergen adopteerde zijn dieren via stichting Red een Legkip. Een win-win-situatie, vindt Ravensbergen. "De legkippen hebben een mooi leventje hier, wij hebben geen onkruid meer en de medewerkers krijgen dagelijks een vers eitje mee naar huis. Ideaal." Hij beveelt zijn milieuvriendelijke aanpak ook collega's aan.

Nieuw onderzoek laat zien dat tussen 1999 en 2014 het aantal mensen met diabetes in Nederland meer dan verdubbeld is. Onderzoekers van VUmc en PHARMO analyseerden gegevens uit de Openbare Apotheek Databank van het PHARMO Datanetwerk. In die databank zitten de (anonieme) gegevens over het medicijngebruik van 3,8 miljoen Nederlanders. Het aantal mensen met diabetes is van 1,8% in 1999 gestegen naar 4,9% in 2014. Bij mannen was de stijging sterker dan bij vrouwen. Volgens het Diabetesfonds is de stijging voor 54% te verklaren uit demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing. Ook factoren zoals veranderingen in leefstijl en toenemend overgewicht spelen waarschijnlijk een rol.

Supermarkt Coop in de Britse stad Coventry vervangt snoep bij de kassa door gezondere alternatieven. In de plaats van ongezonde producten waarvan de verpakkingen verleidelijk zijn voor kinderen, komen onder meer vers fruit en repen van 100% fruit. Door aanpassing van het aanbod in het 'zeurrekje' bij de kassa hoopt Coop het aantal impulsaankopen te verminderen in de strijd tegen kinderobesitas. “We breiden het assortiment uit en laten ons hierbij leiden door onze klanten”, meldt de Coop in de Coventry Telegraph. In de Amerikaanse staat Utah is eenzelfde initiatief gestart.

Het aantal webwinkels zonder winkelpand (de zogenoemde 'pure' webwinkels) groeide in de eerste 11 maanden van 2016 met 10% ten opzichte van 2015. Het aantal webwinkels dat voeding verkoopt groeide met bijna 14% en bleek daarmee de snelste groeier. Nederland telde begin 2016 ruim 32.000 webwinkels zonder pand. Ongeveer 9% van deze webwinkels is gericht op de verkoop van voeding. De grootste groei in gebruikers van webwinkeliers zat bij senioren; het aantal 65- tot 75-jarige kopers groeide van 45 naar 50%. Deze cijfers zijn gebaseerd op tellingen van het CBS.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Humane gezondheid

Likes vandaag