17 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Monsanto heeft tot tweemaal een overnamebod door Bayer afgewezen. Het Duitse bedrijf betaalt ruim $12 miljard te weinig voor Monsanto, vindt het bestuur van Monsanto. Uit kringen rond de top van Bayer zegt het Duitse Handelsblatt te hebben gehoord dat Bayer desnoods tot een vijandige overname wil overgaan. Dat gebeurt via een rechtstreeks bod aan de aandeelhouders om hun stukken in te wisselen. Monsanto's topman Hugh Grant, schrijft het Handelsblatt, moet kiezen of hij vijandig of in een goede verstandhouding wil worden overgenomen. In de komende weken zou Bayers topman Werner Baumann een besluit nemen over een mogelijk vijandig bod.

Willy Selten, één van de hoofdrolspelers in de paardenvleesfraudes die ons land en Europa 3 jaar geleden teisterde, is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot €1 miljoen schadevergoeding. De curator had €12 miljoen geëist. De rechtbank acht onbehoorlijk bestuur bewezen en ziet dit als belangrijke oorzaak voor het faillissement van Selten. De rechter wilde geen verdere schadevergoeding toekennen omdat de uiteindelijke schuldenlast van de failliete boedel nog moet worden vastgesteld. Seltens vleesvoorraad is nog altijd in opslag. Als het alsnog voor menselijke consumptie wordt vrijgegeven, zal het veel meer opbrengen dan bij verkoop als diervoeder, waar de curator van uitgaat.

Dat concluderen Zweedse onderzoekers, uitgaande van de gedachte dat de EU zijn klimaatdoelstellingen voor 2050 daadwerkelijk wil halen. Volgens hun berekeningen zou het terugdringen van voedselafval veel minder positieve klimaatimpact hebben dan het terugdringen van de consumptie van herkauwers. Minder voedselafval zorgt voor slechts 1-3% reductie van vervuilende uitstoot die klimaatverandering losmaakt. Vlees van runderen en schapen zorgt daarentegen voor 75% van de uitstoot, zodat reductie van de consumptie een navenant groot effect zal hebben. Een andere studie toont aan dat labels die de klimaatimpact van voedselproducten weergeven, de consumptie van minder gewenste voeding zinvol remmen.

Bezoekers van natuurgebieden in Nederland klagen erover "dat er tegenwoordig zo weinig mooi uitgegroeide Hanenkammen te zien zijn in de bossen". De Nederlandse Mycologische Vereniging betreurt het dat steeds meer georganiseerde wildplukkers en gelegenheidsplukkers de culinair hogelijk gewaardeerde Hanenkam (ofwel: cantharel) voor de neus van de natuurgenieter wegkapen. Vooral in de buurt van druk bezochte bezoekerscentra komen nog nauwelijks Hanenkammen groter dan 4 centimeter voor. Plukkers hebben minder gewetensbezwaren sinds "wetenschappelijk bewezen is dat plukken niet schadelijk is voor de geplukte paddenstoel in kwestie" en halen hun cantharelletjes liever zelf uit het bos dan als geïmporteerde 'seizoensproducten' bij de super.

foodwatch meldt vanmorgen dat Lidl als eerste Nederlandse supermarkt strenge limieten stelt aan de aanwezigheid van minerale oliën MOAH en MOSH in voedselproducten. Die aanwezigheid kan resulteren uit het gebruik van (gerecycled) karton. Ook Jumbo hanteert verscherpte eisen over minerale oliën naar leveranciers. foodwatch vindt die nog niet ver genoeg gaan. Albert Heijn en Aldi hebben foodwatch laten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. MOAH wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn; MOSH zou weefselschade kunnen veroorzaken. Minister Schippers erkent de risico's en steunt impliciet de campagne van foodwatch tegen minerale oliën.

De gemeente Apeldoorn wil dat de Voedselbank in Wenum Wiesel nog deze week de deuren sluit. De Voedselbank huist, met een aantal andere bedrijven, in het pand van de voormalige Nemef-fabriek. Volgens het college van B&W is dat in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente wil dat de Voedselbank op staande voet het pand verlaat en heeft de pandverhuurder dwangsommen van €15.000 per maand aangezegd. De Voedselbank voorziet tientallen gezinnen in Vaassen, Epe en Heerde van voedselpakketten. "De Voedselbank was dinsdag nog niet op de hoogte en reageert verbijsterd", schrijft De Stentor.

In april 2015 telden de EU-lidstaten 14,58 miljoen biologisch gehouden leghennen, 1,64 miljoen meer dan een jaar eerder. Het aandeel biologische leghennen bereikte de recordhoogte van 4,2%. De biologische kippenhouderij is niet gelijk verdeeld over de EU. Zuid- en Oost-Europa hebben nauwelijks biologische kippenhouderij. In de belangrijke eierproducerende landen Spanje en Polen blijft het aandeel biologisch steken op respectievelijk 0,4% en 0,2%. Denemarken en Zweden houden de meeste biologische leghennen: respectievelijk 26,3% en 16,1% van het totaal. In Nederland wordt 4,7% van de leghennen biologisch gehouden. Oostenrijk (10,7%), Duitsland (9,9%), Frankrijk (6,9%) en Finland (4,8%) gaan ons nog voor.

Gepersonaliseerd voedingsadvies via internet werkt beter dan de standaard 'goede voedingsrichtlijnen' om mensen gezonder laten eten. Rekening houden met de genetische aanleg van mensen of hun fenotype heeft verder geen invloed. Dat zou een deelonderzoek van het grote Europese onderzoeksproject Food4me (budget: €9 miljoen) bewijzen. De onderzoekers constateerden dat na 6 maanden internet-interventie, proefpersonen die een gepersonaliseerd advies kregen, minder verzadigd vet en rood vlees aten, meer foliumzuur binnenkregen en hoger scoorden op de Healthy Eating Index. "Internet lijkt een schaalbare en haalbare manier te zijn om eetpatronen te verbeteren, met belangrijke voordelen voor de volksgezondheid", zeggen de onderzoekers.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Joep Goossens

Consument, gepensioneerd

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag