De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------------

FL 1. Onze voorouders sliepen niet langer dan wij
Onze moderne slaapproblemen en slaaptekorten zijn niet toe te schrijven aan de opkomst van kunstlicht en moderne technologieën. Ook moderne jager-verzamelaars, die daarvan verstoken zijn, blijken maar 6,5 uur per nacht te slapen. De onderzoeksresultaten ondergraven de theorie dat onze 'paleo-slaappatronen' door moderne technologie verstoord zijn geraakt. Het onderzoek is verschenen in Current Biology.
De wetenschappers bestudeerden de slaapgewoonten van 3 traditioneel levende stammen in Afrika en Bolivia. Ze constateerden dat zij gemiddeld tussen de 5,7 en 7,1 uur per nacht sliepen. "Dit heeft belangrijke implicaties voor het idee dat wij slaappillen nodig hebben omdat het wijdverbreide gebruik van elektriciteit, TV en internet onze 'natuurlijke slaap' heeft verkort", zegt onderzoeker Jerome Siegel van de University of California, Los Angeles in de DailyMail.
In vergelijking met slaapduren in de moderne, industriële samenlevingen, maken de jager-verzamelaars korte nachten. In de winter slapen ze gemiddeld een uur langer dan in de zomer. Gemiddeld blijven ze iets meer dan 3 uur na zonsondergang wakker, ook zonder kunstlicht, en staan ze voor zonsopgang weer op. Een mogelijke verklaring is dat het slaappatroon meer met temperatuur dan met licht te maken heeft. De verschillende groepen bleken allemaal te gaan slapen als het afkoelde en wakker te worden rond het koudste deel van de nacht, ongeveer een uur voor zonsopgang. Opvallend was dat bij de jager-verzamelaars vrijwel geen chronische slapeloosheid voorkomt. In de VS heeft daarentegen 20% van de bevolking last van slaapstoornissen.

FL 2. Franse varkensbeurs in de praktijk 'gesloten'
De Franse varkensbeurs Marché du Porc Breton (MPB) slaagt er niet in overeind te krabbelen. Eerder lieten de grote slachterijen Bigard en Cooperl de beurs voor wat hij was, omdat ze zich niet konden vinden in de overeengekomen minimum prijs. Deze week meldden nog twee grote partijen, SA Bernard en SA Charles, zich niet. Er werd geen notering vastgesteld. De laatste officiële 'cotisation' dateert van 8 oktober en staat op €1,301 per kilo geslacht gewicht. De slachterijen vinden deze prijs 'niet realistisch in de huidige varkensmarkt', aldus Boerderij.
Le Telegramme meldt dat Bigard en Cooperl ondertussen hun eigen prijzen vaststellen. Met respectievelijk €1,25 en €1,22 liggen deze beduidend lager dan de 'officiële' notering. Ze vertonen bovendien een dalende lijn.

FL 3. 'Aan tafel': In één oogopslag zien wat een Nederlands gezin in een week eet
De Amerikaanse journalisten Peter Menzel en Faith D'Aluisio zijn bekend geworden met hun project Hungry Planet: What the World Eats. In de foto's die ze daarvoor maken, wordt heel inzichtelijk hoe het wekelijkse gezinsmenu eruit ziet in 29 landen. Nederland ontbrak nog in het overzicht. Ter gelegenheid van 75 jaar voedingsvoorlichting vroeg het Voedingscentrum het duo ook het Nederlandse gezinseten op de foto te zetten. De Volkskrant toont de drie uitverkoren Nederlandse gezinnen temidden van hun eten. De fotografen toonden zich verrast over een paar rode draden: "Nog nooit had ik van zoveel soorten kaas gehoord. [..] En die hagelslag - die heeft iedereen!" Ook de macht van supermarkt Albert Heijn bleef niet onopgemerkt. "Nederlanders zijn bovendien bezeten van aanbiedingen", aldus Menzel.
De 3 Nederlandse portretten zijn, samen met de foto's van gezinnen uit 17 andere landen, tot 28 februari te zien in de lounge van het Fotomuseum in Den Haag.

FL 4. Waterbesparend wegwerpservies niet langer verplicht, maar aanbevolen
In het door droogte getroffen Californië besloot het stadsbestuur van Fort Bragg dat restaurants moesten overstappen op wegwerpservies. Daarmee zouden ze immers afwaswater besparen. Volgens sommige ondernemers joeg de maatregel ze teveel op kosten: wegwerpservies kost 50 dollarcent per couvert. Anderen stelden dat het een dergelijke verplichting voor één bedrijfstak oneerlijk was. Restaurants zouden prima in staat zijn zelf te bedenken hoe ze een opgelegde waterbesparing kunnen realiseren. Inwoners, restaurants én het stadsbestuur waren het hartgrondig eens over het feit dat de maatregel het bewustzijn rondom het waterbesparingsprobleem had helpen verhogen. Dus paste het stadsbestuur de maatregel aan: composteerbaar servies gebruiken is niet langer verplicht, maar aanbevolen, aldus de LA Times.

FL 5. Franse natuurorganisaties willen 'jachtloze zondag'
In Frankrijk heeft het Collectif pour le dimanche sans chasse zich tot president Hollande gericht om de jacht op zondag te verbieden, schrijft Le Figaro.
"Jagers maken minder dan 2% van de bevolking uit, maar ze eigenen zich 9 maanden per jaar alle dagen van de week de natuur toe", stelt het Collectif, dat 450 groeperingen verenigt. Om de overige 98% van de bevolking ook van de natuur te laten genieten, wil het Collectief de jacht op zondag verbieden. De afgelopen twee weekeinden vielen er 4 slachtoffers, waarvan 1 dodelijk, door verdwaalde jachtkogels. In het seizoen 2014/2015 waren er 122 jachtongelukken, met 14 dodelijke slachtoffers. Op zondag is er sprake van 8 keer zoveel ongevallen als op andere dagen. "Deze maatregel zou het delen van de natuur bevorderen en een dag per week opleveren waarop het veilig is activiteiten in de natuur te ondernemen", stelt het Collectief.
De natuurorganisaties lanceerden ook een petitie, die binnen een paar weken al 75.000 handtekeningen heeft opgeleverd. Eerdere pogingen om in Frankrijk een jachtvrije dag te realiseren, bleven zonder gevolg of werden na enkele jaren teruggedraaid. Volgens het collectief is in het merendeel van de landen in Oost-Europa een jachtloze dag de normaalste zaak ter wereld.

FL. 6 Spanje wereldkampioen blind wijnproeven
In het gerenommeerde Franse wijndorp Châteauneuf-du-Pape won het Spaanse team dit weekend het wereldkampioenschap blind wijnproeven. De Belgen kroonden zich vicewereldkampioen en Zweden werd derde, meldt De Morgen. De VS, die voor het eerst meededen, eindigden op de laatste plaats. Twintig teams van 4 personen bogen zich over 12 wijnen, 6 rode en 6 witte, uit verschillende landen. Deelnemers bepaalden blind voor elke wijn het land van oorsprong, belangrijkste druivensoort, de producent, de appellatie en het oogstjaar. De deelnemers kregen onder meer een Riesling van 2011 uit het Duitse Palatinat Rhenan, een Sauvignon uit 2013 uit Nieuw-Zeeland en een Châteauneuf-du-Pape uit 2007 te proeven. De volledige top 20 en een lijst met de geproefde wijnen vind je op de website van de organisatie.

FL 7. Traditionele Halloween-traktatie ten grondslag aan dodelijke Listeria-uitbraak
Amerikaanse onderzoekers wisten een uitbraak van Listeria monocytogenes in 2014, waarbij 7 doden vielen, terug te voeren op een onverwachte oorzaak: de Halloween-traktatie appels met een karamellaagje. Van de 35 geïnfecteerden aten er zeker 28 de Halloween-traktatie voordat ze ziek werden. Normaal gesproken zijn appels prima op kamertemperatuur te bewaren, en doodt de hete karamel de meeste bacteriën op de appelschil. Om te testen hoe deze appels toch de besmetting konden veroorzaken, deden de onderzoekers verschillende tests met gekarameliseerde appels. Ze infecteerden appels met de bacterie, dipten ze - met en zonder stokje - in karamel en bewaarden ze enkele dagen tot weken. Bij bewaren op kamertemperatuur bleken de appels met stokje al in een paar dagen veel bacteriën te ontwikkelen. Zonder stokje, of in de koelkast, was er nauwelijks of in ieder geval beduidend minder bacteriegroei. Onderzoekster Kathleen Glass legt op Food Quality News uit dat listeria zich in principe noch in karamel, die te weinig water bevat, noch in appels, die te zuur zijn, kan ontwikkelen. Maar bij het op een stokje steken van de appels komt een beetje vocht vrij, en dat blijkt onder de karamellaag een ideale voedingsbodem te vormen voor eventueel aanwezige listeria-bacteriën. De onderzoekers raden Halloween-vierders aan dit jaar te kiezen voor gekoeld bewaarde karamel-appels, of ze alleen versgedipt te eten.

FL 8. Hein Deprez legt uit waarom de tuinbouw geen geld verdient
De Vlaming Hein Deprez is de man achter de succesvolle groenten- en fruithandel Univeg en het nu nog grotere Greenyards Foods, een multinational op het gebied van groenten en fruit, in verse, verwerkte en diepvriesvorm. Hij wond er vorige week geen doekjes om: tuinders verknoeien hun imago en inkomsten omdat ze niet het juiste verhaal vertellen. Groenten en fruit zijn te divers om er merken in te maken. Consumenten zouden dat niet snappen. Het gaat erom het juiste assortiment op de juiste manier te presenteren en de vergissingen die tuinders en hun marketingadviseurs ervan hebben gemaakt 'op te kuisen'. Om die reden integreert Greenyards Foods vers, verwerkt vers en diepvries en helpt het daarmee de retail - en zichzelf - om een succesvolle keuze te bieden die consumenten tevreden laat zijn en verkopers geld laat verdienen. Deprez' uitspraken zijn na te lezen op AGF.nl In feite pleit hij voor het vormgeven van het groenten- en fruitassortiment zoals ook het bladenschap wordt verzorgd: vanuit 1 hand die de supermarkt ontzorgt.

FL 9. Celsignaal speelt rol bij oxidatieve stress en overgewicht (door Dennis Zeilstra)
In een recent artikel in Science Advances hebben onderzoekers laten zien dat de natrium/kaliumpomp een rol speelt bij het versterken van oxidatieve stress in vetcellen. Aangezien al bekend was dat oxidatieve stress zelf een rol speelt bij het ontregeld raken van vetcellen en het ontstaan van overgewicht, onderzochten de onderzoekers of het blokkeren van dit specifieke celsignaal met behulp van een speciaal ontworpen peptide zou helpen om overgewicht te voorkomen. Dit bleek bij muizen inderdaad het geval.
De auteurs zien de peptide als een potentieel geneesmiddel voor overgewicht. Helaas zou ik zeggen, want daarmee medicaliseren zij de aanpak, terwijl dit resultaat ook gebruikt zou kunnen worden om beter begrip te krijgen over de rol van nutriënten in voeding die invloed hebben op oxidatieve stress. De rol van micronutriënten is al heel lang onderbelicht, maar juist die componenten in voeding spelen een belangrijke rol bij de regulatie van oxidatieve stress.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Newspapers, Seoul', Gabriel White
Dit artikel afdrukken