Kort 17 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Newspapers, Seoul', Gabriel White

PLUS verkoopt nog maar sinds enkele maanden Max Havelaar fairtrade gecertificeerd sinaasappelsap. Het werd al meteen verkozen tot Beste Product van het Jaar in de categorie fruitdranken.

Die verkiezing wordt georganiseerd door Q&A Research & Consultancy. Ruim 19.500 consumenten vertelden Q&A welk product hun favoriet is.

Max Havelaar noemt het een win-win; een hoge waardering van de consument en een eerlijke prijs voor de sinaasappelcoöperatie in Brazilië.

Hoe de prijs tot stand komt en waarom die eerlijke prijs is, wordt niet gezegd. Ook wordt er niet vermeldt wie de gelukkige, eerlijk behandelde coöperatie in Brazilië is. Dat werd ook niet bekend gemaakt bij de lancering van het sap eerder dit jaar. Toch zou je willen weten aan wie je extra geld ten goede komt.

Op de website van Max Havelaar is het sap niet te vinden in de categorie 'vruchtensap en fris'.

PLUS Pindakaas light werd door Foodwatch genomineerd voor het Gouden Windei 2015. Mag ik alvast het voorstel doen dit sinaasappelsap te nomineren voor de editie 2016? Of is dat niet eerlijk?

Het Europees Parlement nam vandaag een resolutie aan tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten. De resolutie was ingediend door de Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Bas Belder (SGP). Belders uitspraak "Geen octrooien op leven" kreeg bijval van de Europarlementariërs.

De bestaande Europese wetgeving staat het toe dat planteneigenschappen gepatenteerd worden. Dat bleek dit voorjaar uit een uitspraak van het Octrooibureau over tomaat en broccoli. Steeds meer grote bedrijven vragen patenten aan. Er zijn al twintig octrooien verleend die betrekking hebben op ruim negenhonderd variëteiten van gewassen. Er staan nog 350 octrooien in de wachtrij. Dergelijke patenten beperken kwekers en zaadveredelaars bij de verdere ontwikkeling van betere en meer diverse rassen.

In het debat liet het Europees Parlement blijken zich zorgen te maken over de consequenties van deze ontwikkeling voor het MKB en de plantveredelingssector, die belangrijk is voor de voedselzekerheid. De namens de Europese Commissie aanwezige commissaris Christos Stylianides gaf aan de bestaande regelgeving te willen rechtzetten zonder deze volledig te herzien. Dat zou dan moeten gebeuren in de aankomende periode van het Nederlands voorzitterschap van de EU.

De finale van ‘The Great British Bake Off’ was het meest bekeken televisieprogramma in Groot-Brittannië. In de top-10 van meest bekeken tv-programma's van 2015 prijken maar liefst 7 afleveringen van het Britse origineel van Heel Holland Bakt.

De finale aflevering van het kijkcijferkanon trok 15,1 miljoen kijkers. Daarmee versloeg het de nummer 2, 'Britain's Got Talent' , dat 12,8 miljoen kijkers trok. Het bakprogramma laat ook shows als 'Strictly Come Dancing' en de populaire soap 'EastEnders' achter zich. Dat blijkt uit een analyse van de kijkcijfers gepubliceerd door Broadcasters' Audience Research Board (BARB), meldt de Daily Mail. Charlotte Moore van BBC1, dat 'The Great British Baken Off' uitzendt, is vanzelfsprekend blij met het resultaat.

ING verwacht dat consumentenbestedingen in de detailhandel ook volgend jaar licht blijven toenemen. De omzet in food gaat in 2016 met 1,8% stijgen. Supermarkten zullen dankzij een omzetgroei van 2% volgend jaar de omzetgrens van 35 miljard euro doorbreken. Ook de totale omzet in de detailhandel gaat met 2% stijgen, verwacht ING, maar blijft nog altijd onder het pre-crisis niveau. Dat komt doordat consumenten nog altijd voorzichtig zijn.

De servicesupermarkten hebben in toenemende mate te maken met concurrentie van discounters, de speciaalzaak 2.0, foodverkopen bij non-food retail, maaltijdboxen en online boodschappenbezorgers. Online boodschappen doen groeit naar verwachting naar een omzetaandeel van 10% in 2025. De fysieke winkel blijft echter belangrijk als plaats van aankoop en als 'plek waar veel consumenten inspiratie opdoen'.

Foodspeciaalzaken blijven in de hoek zitten waar de klappen vallen. Na 2 jaar stilstand voorziet ING voor 2016 wel een lichte plus, maar die is te danken aan hogere prijzen en niet aan meer verkopen. Grotere supermarkten bieden meer steeds meer 'vers' aan, vooral AGF, brood en vlees. ING verwacht een verdere verschuiving in het retailaanbod: minder slagerijen, groentezaken en bakkers en meer bijzondere viswinkels, kaaszaken en winkels met overige voedingsmiddelen zoals koffie en thee. “Local hero’s kunnen kiezen voor een traditioneel bedrijfsmodel, waarbij authenticiteit en ambacht centraal staan. Een andere optie is samenwerking en innovatie. Local wil niet altijd zeggen dat technologie geen rol speelt", aldus ING.

De obesitasproblematiek vergrijst. Het aantal ouderen met obesitas groeit en wordt een steeds groter probleem in de ouderenzorg. The New York Times beschrijft de problematiek van obese ouderen - en jongeren - die op een verpleeghuis zijn aangewezen.

Verpleeg- en verzorgingshuizen in Amerika zijn overweldigd en onvoorbereid om de zorg voor deze nieuwe groep patiënten op zich te nemen. "Er is onvoldoende personeel, geen adequate apparatuur en onvoldoende kennis". Verpleeghuisbeheerders zeggen dat ze zich de zorg voor deze groep patiënten niet kunnen veroorloven. Daar komt namelijk gespecialiseerde apparatuur bij kijken. Denk aan gemotoriseerde tilliften, grotere rolstoelen, bredere en stevigere bedden en douchestoelen, langere naalden en grotere bloeddrukmanchetten, maar ook aan bredere deuren en wc's. Aan dat alles hangt een kostenplaatje. Zwaarlijvige patiënten vragen ook meer tijd en inzet van personeel. Wat bij een 'normale' patiënt een kwartiertje duurt kost bij een obese patiënt soms tot 5 keer zoveel tijd en vaak twee keer zoveel handen. Daar komt bij dat dikke mensen ook niet eenvoudig te transporteren zijn naar een EHBO als er er wat gebeurt.

De kosten van arbeid en gespecialiseerde apparatuur leiden ertoe dat obese patiënten alleen met veel moeite een plek kunnen vinden in een verpleeghuis. In het zuiden van de VS, waar meer dan een kwart van de ouderen obees is, stapelen de problemen zich op. Het is niet ongewoon dat er 30 tot 40 aanvragen nodig zijn om een plekje te vinden. Patiënten verblijven onnodig lang in het ziekenhuis omdat verpleeghuizen hen niet op willen nemen.

Nederlandse huishoudens besteden circa 11% van hun inkomen aan voeding. Huishoudens met een hoger inkomen besteden een vergelijkbaar percentage van hun inkomen aan voeding als huishoudens met een lager inkomen. Dat blijkt uit het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2015 van het CBS, meldt Foodholland. Van de ruim 7 miljoen Nederlandse huishoudens vallen er vorig jaar 734.000 in de risicogroep met kans op armoede.

Huishoudens met een laag inkomen besteden wel een groter deel van hun inkomen aan alcohol en tabak. Het percentage zware rokers is bij de lage inkomens 9%, tegen 4% bij de hogere inkomens. Uit het rapport blijkt ook dat mensen met een lager inkomen hun gezondheid als minder goed ervaren. Dat geldt voor 33% van de lagere inkomens, tegen 20% bij de hogere. Ook houden mensen uit lagere inkomens er een minder gezonde leefstijl op na en zijn hun gezondheidsrisico's hoger. Zo kampt 15% van de lage inkomens met ernstig overgewicht ten opzichte van 10% van de hogere inkomens. De levensverwachting en gezonde levensverwachting zijn lager bij personen met kans op armoede.

De Britse wijnindustrie ontwikkelt zich voorspoedig. Dat is mogelijk voor een deel te danken aan de klimaatverandering. Maar de Britse wijnbouwers slagen er onmiskenbaar in de kwaliteit van hun wijnen steeds verder te verbeteren. Recent nog werd een bubbel van het domein Ridgeview gekozen als aperitief tijdens het staatsbanket voor de Chinese president Xi Jinping. Ridgeview ligt in de Sussex Downs, waar het klimaat én de bodem sterke overeenkomsten vertoond met de Champagnestreek.

Er zijn nu zo'n 500 wijngaarden in Engeland en Wales die samen 4.500 acres beslaan, 1.821 hectare. Vorig jaar nam het aantal aanvragen voor een vergunning als wijnproducent (nodig voor wijnaccijns) met maar liefst 40% toe. Volgens experts leent zich bovendien 30.350 hectare in het land uitstekend voor wijnbouw. Dat is een gebied even groot als de Champagnestreek zelf. Het Franse champagnehuis Taittinger wacht de ontwikkelingen niet af en gaat in Kent zelf wijn maken.

"De Engelse wijnproductie heeft de afgelopen 2 jaar recordopbrengsten gezien met 4,5 miljoen flessen in 2013 en 6,3 miljoen flessen in 2014. Op grond van de laatste groeicijfers zal dit aantal nog verdubbelen, en kunnen we in 2020 de verbijsterende hoeveelheid van 12 miljoen flessen Britse wijn tegemoet zien", zegt Miles Beale van de Wine and Spirit Trade Association in The Guardian.

De Britse supers voeren met enthousiasme Britse wijnen in hun assortiment. Niet alleen omdat ze lokaal zijn, maar ook omdat ze tegenwoordig echt lekker zijn. Engeland kan echter slechts 2% van de Engelse dorst naar wijn met eigen productie dekken.

De Europese ministers van Visserij hebben overeenstemming bereikt over de visquota voor 2016 in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Op Vilt toont de Vlaamse minister Joke Schauvliege zich tevreden. "Op deze manier houdt het akkoord rekening met een duurzaam beheer van de visbestanden."

Schauvliege sluit aan bij het streven van de Europese Commissie om in 2016 om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de beschikbare vis, maar heeft "met succes gepleit voor een meer geleidelijke benadering van een aantal bestanden die voor de Vlaamse visserij van belang zijn." De Vlaamse vissersvloot telt 67 schepen die vissen vanuit de havens van Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort.

De quota voor tong in het Engels Kanaal en de Keltische Zee dalen met respectievelijk 14% en 9%. In de Noordzee stijgt het tongquotum met 10%. In de Ierse Zee mag niet meer op tong gevist worden en komt een quotum voor tong in bijvangst. Voor de Vlaamse vissers is dit van belang omdat tong de helft van hun omzet uitmaakt. Oorspronkelijk bepleitte de Europese Commissie dalingen met respectievelijk 32% en 12,5%.
Voor roggen blijven de quota gelijk behalve in het oostelijk deel van het Engels kanaal waar 10% meer mag worden gevangen. Het quotum voor schol gaat in het Engels Kanaal met 100% omhoog en dat voor Noordzeekabeljauw met 15%.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #5
  • 28 dec '15
  • 18:00

Het nieuws van 07 bleef redelijk onopgemerkt. Vandaag in Trouw aandacht voor de resolutie van Huitema, Schreijer-Pierik en Belder die het Europees Parlement vorige week aannam.

De motie 'draagt de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat het onmogelijk wordt een patent te krijgen op natuurlijke eigenschappen van planten'. In de huidige Europese octrooiwet is dat wel mogelijk.

De Europarlementariërs vrezen dat patenten op natuurlijke eigenschappen zullen leiden tot 'commerciële bulkproductie die weer voor verschraling zorgt'. Dat zou er toe kunnen leiden dat op termijn voedselproducten niet voor iedereen toegankelijk zijn door concentratie van de patenten bij slechts een beperkt aantal bedrijven.

Dirk Zavel
Dirk Zavel Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #4
  • 18 dec '15
  • 17:22

Bijna alles onder Chardonnay dus Dick, wat een grootschalig geheel, dat hebben wij niet, en waarom is de Trial Vineyard removed? Heb zo'n idee, ze hebben daar iets nieuws gekloond of gekruist, en willen niet dat NL (zelfde klimaat) daar mee aan de haal gaat, gelijk hebben ze natuurlijk!! Heb ik ook bij het Livar varken gezien, waar ze ook niet wilden vertellen welke rassen aan de gebruikskruising ten grondslag lagen! In Nlse restaurants kijken ze niet meer vreemd op als je om een Nederlandse wijn vraagt (vinden ze wel grappig eigenlijk, haha) maar als je om een Engelse of Belgische vraagt? Dan wordt het nog leuker, nul op het request natuurlijk, en lachen weer! Climate change is weer iets anders dan Culture Change!

Veronica Kouwenhoven
  • #3
  • 18 dec '15
  • 8:03

Het is alleen jammer dat het europarlement niet, zoals een gewoon parlement, een wetgevende macht is en dus slechts in naam een parlement is met alleen op zeer beperkt terrein enige bevoegdheid. Ik moet dus nog zien dat er iets gaat veranderen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 17 dec '15
  • 23:04

Dirk, dat zouden we moeten vragen aan de beste kenner van heel Belgie en NL: Geurt van Renes van Genoels-Elderen in Vlaams Limburg.

Ik had het genoegen een rode wijn te drinken uit de achterhoek met een Franse senator op bezoek bij een officieel diner. Hij dacht echt dat het een uitstekende Rhône Shiraz was, maar het was een Hollandse Regent. Eigenlijk een minderwaardige ecodruif, ontwikkeld in Geisenheim
NB: ik weet dat Van Renes het klimaat geen bezwaar acht. Geschikte bodems zijn de barrière.

Dirk Zavel
Dirk Zavel Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 17 dec '15
  • 22:29

Hoe zit dat met die verwachting in NL in 2020? 3 miljoen flessen? Moet kunnen toch?? We hebben dan inmiddels het klimaat dat de Moesel en Bourgogne had rond 1990.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Jopie Duijnhouwer

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag