17 okt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Het Finse bedrijf VTT werkt aan een bioreactor voor thuisgebruik. Het bedrijf ontwikkelde een prototype van een 'plantencel-incubator', de CellPod, waarin binnen een week 'ongedifferentieerde plantencellen' thuis uitgroeien tot een eetbare versoogst. Er groeit dus geen hele plant, maar een 'product', hompjes cellen met gezonde stoffen, zoals antioxidanten en vitamines. Tot nu toe heeft VTT verschillende bessen in de CellPod gekweekt. Hun voedingswaarde blijkt vergelijkbaar met 'normale' bessen of zelfs beter. De smaak is nog een uitdaging, die is nu nog erg mild en neutraal. VTT zoekt actief het gesprek met consumenten, teneinde de CellPod te kunnen commercialiseren.

Jamie Oliver heeft op 13 oktober voor de vierde keer in Londen de ‘Best Food Personality’-award uitgereikt gekregen. De Best Food Personality is één van de awards van de jaarlijkse 'food'-uitverkiezingen van Observer FoodMonthly (OFM). Lezers van de Observer kunnen per categorie op de Britse voedingsmiddelenbedrijven, restaurants, retailers en bloggers stemmen die zij het beste vinden. Oliver won in 2008, 2009 en 2010 dezelfde award al eens. De uitverkiezing dit jaar dankt hij aan zijn ontwikkeling tot vaandeldrager voor gezond eten voor iedereen en zijn actieve rol richting politiek als campagnevoerder tegen obesitas en voor een suikertaks.

PepsiCo maakte vandaag zijn wereldwijde doelstellingen voor 2025 bekend, gericht op het aanpakken van problemen zoals obesitas en klimaatverandering. Zo wil het bedrijf het suikergehalte van dranken en het aantal calorieën van voedingsproducten verlagen. In 2025 moet minstens twee derde van het drankenassortiment nog maximaal 100 calorieën aan toegevoegde suiker per portie (van 360ml) bevatten. Nu geldt dat voor ongeveer 40% volgens Reuters. PepsiCo heeft daarnaast het streven om het zout- en verzadigd vetgehalte in zijn producten te verlagen. Om het milieu minder te belasten, wil PepsiCo onder meer inzetten op efficiënter gebruik van water en verpakkingen en minder CO2-uitstoot.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekten een schimmel die de oprukkende plaag van de Suzuki-fruitvlieg kan bestrijden. In 2014 zorgde deze vliegjes voor ruim €10 miljoen schade bij fruittelers. De zwakte van de fruitvliegjes blijkt de voorplantingsperiode te zijn; ze doen er bijna een week over om zich voort te planten. Andere fruitvliegjes doen dat veel sneller. De schimmel heeft die tijd nodig om de vliegjes te bestrijden. In kooiproeven bleek de schimmelbestrijding succesvol zodat de onderzoekers nu met veldproeven beginnen. Voor het bestrijdingsmiddel op de markt komt, zal nog wel een paar jaar duren.

België moet dit jaar 25.700 ton appels en peren vernietigen als gevolg van het Russische handelsembargo op Europese landbouwproducten na de crisis in Oekraïne. 10.000 ton is al vernietigd. De andere helft wordt vernietigd als de kiloprijs minder is dan €0,10 voor appels en €0,12 voor peren. Boeren zullen een vergoeding krijgen, al blijft die volgens de Boerenbond ver onder de kostprijs. De Boerenbond wil de appels en peren liever voor consumptie op de markt brengen. Nu die echter overvoerd is door het verlies van een afzetmarkt, moeten maatregelen die het fruit uit de handel laten verdwijnen de prijs stabiliseren.

Bijna de helft van de 35 miljoen plastic flessen die Britse consumenten iedere dag gebruiken, eindigt bij het restafval. Dit betekent dat 16 miljoen flessen niet hergebruikt worden. Jaarlijks gebruikt een gemiddeld Brits huishouden 480 plastic flessen, maar slechts 270 daarvan worden gerecycled, meldt actiegroep Recycle Now. Dat is vooral toe te schrijven aan onwetendheid bij de consument en de onterechte angst om recycle-containers te vervuilen met de inhoud van de flessen, met name van schoonmaakmiddelen. Zo ingewikkeld is het niet, volgens de onderzoekers: “Als het plastic is en in de vorm van een fles, dan is het te recyclen.”

Portugal voert per 2017 een suikertaks in en brengt daarmee het recente advies van de Wereldgezondheidsorganisatie in praktijk. Dat blijkt uit de vrijdag gepresenteerde begroting van de socialistische regering. De verwachting is dat de 'sugar tax' €80 miljoen oplevert die aangewend gaan worden voor de publieke gezondheidszorg. Op frisdranken met meer dan 80 gram suiker per liter komt een belastingtoeslag van €16,46 per 100 liter, dranken met minder suiker krijgen €8,22 per 100 liter toeslag. De prijs van een standaard blikje Coca-Cola gaat daarmee 5,5 eurocent omhoog. Suikerhoudende dranken op basis van melk of vruchtensap ontspringen de dans.

Onderzoekers van de University of California, Riverside, gebruiken Big Data om insecten te leren begrijpen. Zo hopen ze de menselijke gezondheid te verbeteren en voedselverlies terug te dringen. De wereld telt minstens 950.000 soorten insecten die behalve gewassen bestuiven, ook gewasschade veroorzaken en ziekten verspreiden. De wetenschappers hebben goedkope, draadloze insectensensoren ontwikkeld die nauwkeurige big data genereren over insecten en hun gedrag en activiteiten. Op grond van de big data kunnen boeren bepalen wanneer ze het beste bestrijdingsmiddelen kunnen toepassen en gezondheidsautoriteiten hoe ze de verspreiding van ziekten (zoals het door muggen overgebrachte Zika-virus) in kunnen dammen.

De 12-jarige Australische jongen Cian was nagenoeg blind. Artsen wisten niet waardoor het kwam, schrijft het AD. Ze hadden het wel kunnen weten, maar keken er overheen. Sian leed aan een vitamine A-tekort, maar daar zouden artsen niet op letten in een weldoorvoede samenleving. De jongen at voornamelijk chips, cola, brood en kip. Dat vult goed, maar voedt niet voldoende, zegt het bericht met zoveel woorden. Na de diagnose van een specialist - professor Stephanie Watson - kreeg Cian een completere voeding met groenten. Resultaat: hij kan weer zien en dat vergde verder geen ingrepen.

De eigenaren van de ambachtelijke Deense bierbrouwerij TO ØL ontwikkelden 'instant bier'. Ze slaagden erin bier te vriesdrogen. Ze hielden een poeder, alcohol en water over. Na toevoeging van alcohol en koolzuurhoudend water houden ze een bier over dat, op de kleur na, het origineel evenaart. In een filmpje op YouTube laten ze zien hoe ze hun instantbier mixen. In dit geval met toevoeging van mezcal, een sterke drank die momenteel erg hip is. Maar dat zijn Tobias Emil Jensen en Tore Gynther, de mannen achter TO ØL, zelf ook. Het instantbier komt vanaf minuut 4.45 aan bod.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Alisha Teerink

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Willem Drok

gepensioneerd ecoloog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag