17 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De omzet van servicesupermarkten (zeg maar de AH's) groeiden afgelopen jaar voor het eerst weer harder dan die van de discounters (zeg de Aldi's). De groei komt vooral uit vers en online. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI. De brancheomzet steeg in 2016 met 2,6% naar €36,1 miljard. Ruim 10% van de groei bestaat online verkopen. Groenten en fruit waren de grootste groeiers binnen de versgroepen. IRI verklaart dit door gemaksinnovaties en de belangstelling van consumenten voor gezonder en bewuster eten. De promotiedruk was in 2016 ongekend hoog. Ruim 20% van de omzet kwam voort uit aanbiedingen.

Eieren van Poolse legkippen lagen ten grondslag aan een Europese uitbraak van Salmonella Enteritidis. Al sinds 2015 dook een specifieke Salmonella-infectie op in diverse Europese landen. In totaal werden bijna 450 mensen ziek, 170 van hen in Nederland. In een internationaal samenwerkingsprogramma hebben de NVWA, het RIVM, de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) en verschillende GGD'en de bron van de besmetting gevonden op enkele Poolse legkippenbedrijven. De eieren van deze bedrijven zijn niet aan grote supermarktketens geleverd. "Het is zeldzaam dat de bron van een voedseluitbraak wordt opgespoord wanneer de uitbraak nog gaande is", meldt de NVWA trots.

De X-generatie, mensen die tussen 1966 en 1981 werden geboren, shopt het meest online. X-ers deden vorig jaar 20% meer aankopen online dan de met internet opgegroeide Y-ers (de zogeheten millennials, geboren in 1982-2001), blijkt uit internationaal onderzoek (50 landen, 18.000 consumenten) van KPMG. Babyboomers, geboren tussen 1946 en 1965, gaven online het meeste geld uit, met name aan dure aankopen zoals apparaten, zorgproducten en wijn. Millennials besteedden $173 per aankoop, X-ers $190. Bestellen doet 60% van de consumenten het liefst via de laptop of computer. De inmiddels bejaarde babyboomers verslaan de X- en Y-generatie. Zij besteden $203 online.

Nepluvi, de vereniging van Nederlandse pluimveeslachters, vraagt de rechter zich uit te spreken over de wijziging die de NVWA in 2015 doorvoerde in haar inspectiebeleid. Volgens Nepluvi treedt de NVWA "buiten de kaders waarvoor de controle-autoriteit is opgericht". Sinds de wijziging in 2015 keurt de NVWA "middenin het totale proces", nog vóór de eigen kwaliteitscontroles van de slachterijen. Dat heeft geleid tot een "enorme toename van het aantal overtredingen en boeterapporten", schrijft Boerderij, terwijl de sector niet anders is gaan werken. Nepluvi voert aan dat de 62% stijging van de boetes een negatief en verkeerd beeld van de sector schetst.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.000 Australiërs door the Climate Institute, schrijft The Guardian. Opvallend is dat stads- en plattelandsbewoners zich vrijwel evenveel zorgen maken over toenemende droogte, overstromingen, bosbranden en het afsterven van het Great Barrier Reef als gevolg van klimaatverandering. Meer dan de helft van de respondenten voelt het meest voor zonne-energies, gevolgd door wind en hydro-energie. Steenkool is bij minder dan 4% favoriet; 46% wil kolencentrales uitfaseren. Volgens een derde van de respondenten is actie tegen klimaatverandering een zaak van de federale overheid, twee derde ziet dat als een zaak voor het individu.

Zelfbeheersing en alcohol, dat wordt soms op de proef gesteld. Niet alleen door jezelf, je partner blijkt dit ook te beïnvloeden. In ieder geval in Engeland. Vooral mannen hebben daar een slechte invloed op het drinkgedrag van vrouwen, blijkt uit onderzoek van Drinkaware in het kader van Dry January. 29% van de vrouwen zegt dat ze minder zouden drinken, als het niet voor hun partner zou zijn. Het alcoholgebruik van single mannen zou 16% lager zijn. Een derde van de mannen gaf toe hun partner aan te moedigen om nog een drankje te nemen, ook als die eigenlijk voldaan is.

Met een enkelband die het alcoholpromillage meet, wil justitie de strijd aangaan tegen delicten met alcoholinname. Vanaf nu kunnen mensen in Rotterdam en Oost-Nederland vrijwillig voor deze alcoholmeter kiezen. De enkelband heeft drie sensoren. Sensor een meet of de band contact heeft met de huid, de tweede de lichaamstemperatuur. De derde sensor meet door middel van zweet het alcoholpromillage. Ieder half uur is er een meting, verzamelde gegevens gaan twee keer per dag naar de reclassering. De test is een gevolg van positieve buitenlandse resultaten. Als het experiment succesvol is wordt de alcoholmeter mogelijk in de wet opgenomen.

Door gedurende 10 jaar de hoeveelheid geconsumeerd zout met 10% te laten afnemen, zouden 183 landen wereldwijd tot 5,8 miljoen ‘ongezonde levensjaren’ (Disability-Adjusted Life Years, DALY’s) kunnen uitsparen. Dit zou vooral komen door een afname van 42% door coronaire hartziekten, 40% door hersenbloedingen en 18% door andere cardiovasculaire aandoeningen. Statines (cholesterolmedicatie) zouden $37.000 per DALY schelen in de VS. Zoutreductie zou blijven steken op $332 per DALY. Volgens hoofdonderzoeker Dariush Mozaffarian is in bijna ieder land ter wereld een nationale aanpak voor zoutreductie de ‘best buy’ om hart- en vaataandoeningen te voorkomen. Over de effectiviteit van zoutreductie bestaat discussie.

De Europese voedingsindustrie komt haar belofte niet na om geen reclame voor ongezonde voeding en dranken meer te maken naar kinderen. "Het blijft bij loze beloften", schrijven Tim Smits en Evy Neyens van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. Met de ‘EU Pledge' in 2007 beloofden voedingsfirma's vrijwillig om de marketing van fastfood, snoepgoed, chocolade en dergelijke voor kinderen tot 12 jaar aan banden te leggen. "Maar", analyseren Smits en Neyens, “de richtlijnen zijn zo geformuleerd dat ze heel wat achterpoortjes openlaten. Het wordt dringend tijd dat de voedingsindustrie haar verantwoordelijkheid opneemt en haar goede voornemens nakomt."

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag