16+17 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In de VS gaat ongeveer de helft van alles wat er aan groente en fruit geteeld wordt verloren. Dat stellen boeren, verwerkers, verpakkers en transporteurs van versproducten in The Guardian. Ze wijten het extra verlies in de VS (wereldwijd gaat ongeveer een derde van alles wat verbouwd wordt, verloren in de keten 'van veld tot vork') aan de "onrealistische en niet te vermurwen cosmetische standaarden" van de Amerikaanse supermarkten. “In onze business geldt dat wat niet perfect is, afgewezen wordt. Zij moeten het perfect vinden, of ze moeten het niet. En dan ben je de sjaak", aldus een groothandelaar.

De bekende Amerikaanse voedingsprofessor Marion Nestle steekt op haar blog de draak met het suikerbeleid van haar land. Enerzijds moeten we, zegt ze, van onze door de overheid goedgekeurde voedingsrichtlijnen minder toegevoegde suiker gebruiken. Anderzijds beperken we de import van suiker zodanig dat onze boeren het spul kunnen blijven telen, maar het niet te duur wordt én kijken we weg van de vervuiling waarvoor de teelt en verwerking van suiker zorgt.
Waarom, zegt Nestle met zoveel woorden, maken de VS toch geen integraal beleid waarin boeren iets verdienen, mensen minder dik worden en het milieu beter geholpen is?

"We hebben een overschot aan melk op de Europese markt. Aan die realiteit moeten agrarische ondernemers zich aanpassen. De prijzen dalen en daarom moeten partijen, landen en de Europese Unie maatregelen nemen die daadwerkelijk een aanpassing van de melkproductie mogelijk maken." Zo moeten de prijzen weer stijgen. Dat zegt Europees Commissaris voor Landbouw Phil Hogan. Maandag aanstaande maakt hij EU-maatregelen bekend om de melkproductie te beperken, zonder terug te vallen op een quotum. Eerdere steunmaatregelen gingen in Nederland naar de bevordering van weidevogels. Daar kan een boer zonder kosten meer geld mee binnenhalen dan met melkproductie.

In 2012 oordeelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit - voorganger van de huidige Autoriteit Consument en Markt (ACM) - dat veertien meelproducenten een niet-aanvalspact hadden gesloten, een concurrent afkochten en een prijsvechter en meelfabriek uit de markt haalden om minder last van concurrentiedruk te hebben. In een beroepszaak bij het CBb, de eindrechter, leverde de ACM voor vier ondernemingen voldoende bewijs dat ze betrokken waren bij het kartel. Voor de andere bedrijven niet. Eén onderneming kreeg een te hoge boete opgelegd; het bedrijf deed mee aan maar één en slechts beperkte overtreding.
De uiteindelijke boete voor de vier samen bedraagt €55 miljoen.

Vanaf 2018 is het in Nederland verboden om bij leghennen het puntje van de snavel direct na geboorte te verwijderen met een laser. Onbehandelde hennen leveren productie-verlies op. Dat ontdekte onderzoeksinstituut Schothorst Feed Research op basis van voerproeven. Dieren zonder snavelbehandeling eten meer en leggen weliswaar iets zwaardere, maar minder eieren dan dieren met een gekapte snavel. Vermoedelijk door stress zitten onbehandelde hennen minder fraai in de veren. Met aangepast voer is dat op te lossen, beweert Schothorst. Het economisch verlies is echter niet op te vangen.
In Duitsland gaat het behandelverbod al per 2017 in.

Boeren in Europa maken teveel varkensvlees. Dat komt deels omdat ze niet weten hoeveel vlees hun conculega's in hun stallen hebben liggen. Om die reden stelde Europa afgelopen vrijdag een Varkensvlees-observatorium in waar boeren kunnen lezen hoe de productie en prijsvorming zich ontwikkelen. EU Landbouwcommissaris Phil Hogan zegt: "Het is geen geheim dat ik geloof in marktwerkingen en de centrale rol die markten spelen in het creëren van export, banen en winsten voor Europese boeren en bedrijven. Markten kunnen echter alleen functioneren als alle spelers op hetzelfde moment toegang hebben tot dezelfde informatie. Dit observatorium moet hierin voorzien."

In het Parijse Saint-Antoine AP-HP ziekenhuis wordt gemiddeld eens per week een poeptransplantatie uitgevoerd. De 100 miljoen bacteriën in een monster gezonde poep kunnen in veel gevallen uitstekend Clostridium difficile bestrijden. Daarom wordt de behandeling toegepast ondanks het feit dat artsen nog nauwelijks weten waarom het werkt. Tevens wordt met venture capital onderzoek gedaan naar behandelingen die mogelijk succesvol zijn tegen colitis ulcerosa en 'diabesitas'. Dat ontdekt de New York Times in gesprek met de Parijse arts Harry Sokol. Sokol denkt dat we mogelijk nooit zullen kunnen bepalen waarom poep werkt, maar wel onder welke voorwaarden.

Sinds begin dit jaar daalde de productie van Franse koeienmelk met bijna 4,5%. Dat komt door slechte weersomstandigheden. Die zorgden voor ongunstig voercondities waardoor de dieren minder melk geven. Niettemin steeg tegelijkertijd de productie van geiten- en schapenmelk met 3%, respectievelijk 7%. Koeienmelk is onrendabel op dit moment. Met schapen- en geitenmelk kan wel geld worden verdiend.
In Engeland daalt productie van koeienmelk fors. De laatste twee weken van juni lag de productie 10% lager dan in 2015. Slecht weer zorgde voor slecht gras, terwijl boeren besloten hun dieren vanwege de slechte melkprijs niet bij te voeren.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag