16 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De 8 rijkste mensen ter wereld bezitten met elkaar evenveel als de 50% armste mensen. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam, een week voor de start van het World Economic Forum in Davos. Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison en Michael Bloomberg bezitten $426 miljard. De armste helft van de wereldbevolking, 3,6 miljard mensen, beschikt in totaal over $409 miljard. Volgens het World Economic Forum (WEF) zijn toenemende ongelijkheid en sociale polarisatie twee van de grootste bedreigingen van de wereldwijde economie in 2017. Vorig jaar bezaten 62 mensen nog evenveel als de helft van de wereldbevolking.

In 2016 gingen bijna 17% minder bedrijven failliet dan in 2015, meldt het CBS. In 2016 zijn in totaal 4.396 bedrijven en instellingen failliet verklaard. In 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek van 8.376. Sindsdien daalt het aantal faillissementen gestaag, in lijn met het economisch herstel in Nederland. In de landbouw, bosbouw en visserij gingen in 2016 47 bedrijven failliet, in 2015 waren dat er 74 en in het 'piekjaar' 2013 153. Het betrof "12 veehouderijbedrijven (voornamelijk varkens en pluimvee), 1 akkerbouwbedrijf, 19 bedrijven in de tuinbouw, 13 dienstverlenende bedrijven", meldt Boerderij.

Een 70-jarige Amerikaanse is overleden aan de gevolgen van een infectie die resistent bleek tegen alle 26 in de VS toegelaten soorten antibiotica. Dat melden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De vrouw had in India haar heup gebroken en daar een infectie opgelopen. Ze bleek geïnfecteerd met Klebsiella pneumoniae, een darmbacterie. De vrouw is de eerste in de VS beschreven 'pan-resistente' casus. CDC vestigt met de casus de aandacht op de toenemende antibioticaresistentie en benadrukt 3 facetten: pan-resistente bacteriën zijn uiterst zeldzaam, ziekenhuizen moeten bij resistente patiënten extra maatregelen nemen en het is belangrijk te monitoren op buitenlandse ziekenhuisopnamen.

Eind 2016 zijn drie plasticvangers op strategische plekken langs de Rotterdamse Maasoevers geplaatst. Vanmiddag trapt wethouder Pex Langenberg de schoonmaakoperatie officieel af. Uiteindelijk moeten er acht plasticvangers in de Nieuwe Maas komen te liggen. De platforms moeten drijvend plasticafval tegenhouden voordat het via Hoek van Holland in zee terechtkomt. "Als we in de stad en in de haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we dat we blijven bijdragen aan uitbreiding van de plasticsoep in onze zeeën en oceanen", zegt initiatiefnemer Ramon Knoester. Van het opgeviste plastic wordt een drijvend stadsparkje gemaakt om consumenten bewust te maken van plasticvervuiling.

Een poging om restaurants op vrijwillige basis gezondere kindermenu’s aan te laten bieden, blijkt weinig effect te sorteren. Het KidsLiveWell programma waarbij in 2015 ruim 42.000 restaurants van meer dan 150 ketens waren aangesloten, ging in 2011 van start. De deelnemende restaurants moesten minstens één gezonde kindermaaltijd en één gezond bijgerecht serveren. Dat doen ze wel, maar de gerechten vallen niet op tussen het grote ongezonde aanbod. Amerikaanse onderzoekers die het project evalueerden, konden geen verschillen vinden in inname van calorieën, verzadigd vet of zout tussen ketens die wel meedoen aan het programma en ketens die niet meedoen.

Je kunt er in de wereldpers vandaag niet omheen, het is blue monday, de meest neerslachtige dag van het jaar. Of het een mythe is of niet, fabrikanten springen er handig op in. Shell brengt vandaag een onderzoek naar troostend comfort food en een speciaal 'opbeurend' broodje. Ben je in januari geboren? Dan kun je vandaag in Engeland voor gratis pizza's en burgers gaan. Daar ontwikkelden Pizza Hut en Pizza Express ook speciaal blije pizza's. Bij Pizza Hut krijg je een pizza met toppings die je serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine gehaltes in je lichaam een boost zouden geven.

Wereldwijd worden jaarlijks 119.000 kinderen met het Foetale Alcohol Syndroom (FAS) geboren als gevolg van alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Ongeveer 15 op de 10.000 mensen heeft FAS. Dat zorgt voor mentale, gedragsmatige en fysieke problemen. Gemiddeld drinkt 10% van de vrouwen in meerdere of mindere mate alcohol tijdens de zwangerschap. Dit aantal wisselt sterk per land en regio. In Europa ligt het alcoholgebruik relatief hoog en komt FAS 2,6 keer vaker voor dan het wereldwijde gemiddelde. Naar schatting krijgen twee op de drie drinkende zwangeren een kind met FAS.

Terwijl in Europa het vogelgriep H5N8 voor dode vogels en ruimingen zorgt, waart in China de H7N9-variant rond. H7N9 is ook besmettelijk voor mensen en kan dan fataal aflopen. Reuters meldt dat de Chinese vogelgriep vorige week opnieuw een menselijk slachtoffer heeft geëist. Een 36-jarige verkoper van geroosterd eendenvlees uit de centraal gelegen provincie Henan overleed aan de gevolgen van deze vogelgriepvariant. China meldde eerder al 2 eerdere overlijdensgevallen als gevolg van het H7N9-virus. In verschillende provincies zijn besmettingen van mensen met H7N9 geregistreerd. Mens-op-mens-overdracht is tot op heden nog niet vastgesteld.

Als ouders hun kind te dik vinden, is de kans groot dat het kind juist nog zwaarder wordt. Onderzoekers wogen kinderen op 4/5 jarige leeftijd, en vroegen de ouders naar hun perceptie van het gewicht. De kinderen van wie de ouders het kind te dik vonden, waren op 12/13-jarige leeftijd en op 14/15-jarige leeftijd zwaarder dan de andere kinderen en hadden vaker geprobeerd af te vallen. Dit stond los van hun werkelijke gewicht als kleuter. Stigmatisering door de ouders bleek vaker te leiden tot een negatief lichaamsbeeld, met overgewicht als gevolg.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Marijn Raeven

Animaties

Likes vandaag