15 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In het Spaanse Catalonië pakt de 'Espigolador'-beweging voedselverspilling krachtig aan. De vrijwilligersorganisatie vertaalt het aloude 'aren lezen' door armen naar 'gleaning' door werkelozen en sociaal achtergestelden en redt tevens 'lelijke groenten' van de stort.
Espigolador organiseert het oogsten van groente en fruit 'met een plekje', distribueert de opbrengst naar de lokale voedselbanken en verwerkt een deel tot jams, soepen en sauzen onder het merk Es Imperfect ('met een foutje'). Mede dankzij een slimme reclamecampagne vliegen de producten in hippe Catalaanse winkelstraten de winkels uit. Espigolador is bezig een eigen verwerkingsfabriek te realiseren.

De wereldwijde augmented reality-hit Pokémon GO krijgt gesponsorde locaties. Dat betekent dat winkels en restaurants er voor kunnen betalen hun locatie in de game op te laten nemen en op die manier klanten te lokken. Dat kan bijzonder effectief zijn; een New Yorks restaurant meldde een toename van 75% in zijn bezoek. Op welke termijn de betalende locaties beschikbaar komen, is nog niet duidelijk.
In Nederland zouden 1,3 miljoen Nederlanders het spel al spelen, ook al is de app nog niet officieel is uitgebracht in ons land. Natuurlijk stappen ook AH, McDonald's en Van der Valk er straks in.

Een ander geluid. Oud D66 Kamerlid Pieter ter Veer vindt het tijd om de koe uit de wei te halen en boeren niet langer een toeslag voor weidegang te geven. Op Boerderij legt hij uit waarom. Vers gras is niet geschikt voor de moderne koe. Gemaaid gras en humaan voedselafval zorgen meer en betere melk. Het klimaat is onvoorspelbaar en de koe houdt niet van de hete zon of aanhoudende regen. "Laten we met weidemelktoeslag stoppen", luidt dan ook de visie van de D66 politicus die er bij FrieslandCampina op aandringt daar werk van te maken.

Omdat gangbare melk als gevolg van overproductie in crisis is geraakt, willen veel boeren omschakelen naar biologische melk. Maar hoewel er een tekort was, is er onvoldoende marktruimte voor iedereen. Inmiddels is dan ook een overschot aan biologische melk ontstaan. Nederland had een tekort van 30 miljoen liter in eigen land geproduceerde melk. Die melk werd geïmporteerd. Omschakelaars hebben dat tekort inmiddels meer dan ruimschoots gevuld. Volgens de Volkskrant 'klotst' de biomelk 'tegen de plinten'. Biologische boerencoöperaties overwegen de tactiek van gangbare te kopiëren: maak er kaas en melkpoeder van en exporteer het naar Azië en Afrika.

Eén op de drie Amerikanen krijgt onvoldoende vocht binnen op een dag. Dat blijkt uit een studie onder 9.500 Amerikanen. De onderzoekers zien een verband tussen onvoldoende vochtvoorziening en een hogere BMI, maar kunnen de link nog niet verklaren. Mogelijk hebben zwaardere mensen meer vocht nodig. Denkbaar is echter ook dat een betere vochtinname bijdraagt aan een gezond gewicht.
Wie voldoende vocht binnenkrijgt, heeft lichte urine. Drink meer water en eet meer groente en fruit als je plasje nogal donker is.

Enkele uren nadat bekend werd dat Monsanto zou azen op de bestrijdingsmiddelendivisie van BASF, kwam Bayer met een nieuw bod op Monsanto. In mei wees Monsanto Bayers bod van $62 miljard nog af.
De details van het nieuwe bod zijn niet bekend gemaakt. In het nieuwe bod zouden verschillende 'lokkertjes' voor de vooralsnog sceptische aandeelhouders verwerkt zijn. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze transactie Monsanto aandeelhouders de beste mogelijkheid biedt op een zeer aantrekkelijke, onmiddellijke en zekere waarde", zei Bayer-topman Werner Baumann in een verklaring. Monsanto heeft het bod in overweging genomen.

Vandrie Group, de grootste slachter en verwerker van kalfsvlees in Europa, doet een "'substantiële' kapitaalinjectie in ruil voor een 'strategisch belang' in soep- en sauzenfabrikant Struik Foods Europe", meldt het FD. De omvang van de investering is onbekend. Vandrie Group helpt het familiebedrijf Struik uit de financiële problemen. Daar was de soepmaker in verzeild geraakt door een tegenvallende overname en een 'peperduur' geschil met een blikleverancier. Er komt een gezamenlijk aan te stellen nieuwe directie en beide families onderzoeken of verdere samenwerking en combinaties op markten en productgroepen mogelijk zijn.

In het testproject 100-100-100.nu van afvalinzamelaar HVC bewezen 3.500 gezinnen dat volledige scheiding van huisvuil 88% minder niet-recycleerbaar afval oplevert. In plaats van de 250 kilo domweg te verbranden restafval van een gemiddelde Nederlander hielden de pilotdeelnemers maar 27,5 kilo over door hun afval te scheiden. Op jaarbasis weten ze voor 61 kilo aan groente-, fruit en etensresten en 23 kilo plastic, blik en pakken herbruikbaar te maken. Dat is vier keer zoveel als de gemiddelde Nederlander. Bij het herbruikbaar maken van papier scoren ze twee keer zo goed.

Op het Lincolnshire strand in Engeland hoeven badgasten binnenkort hun handdoek niet meer te verlaten voor een verkwikkend ijsje. IJszaak Rock & Ices testte met succes het bezorgen van ijsjes door middel van een drone. Via een app bestel je een ijsje en de drone zoekt per gps jouw plekje op het strand of in de duinen op.
Voordat dit werkelijkheid wordt, is het alleen nog even wachten op de goedkeuring van de Civil Aviation Authority om de veiligheid aan de kust te garanderen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag