Kort 15 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak. Je kunt ook reageerders direct oproepen. Dat doe je door hun naam in een reactie te tikken met het @teken daarvoor. Degene die je oproept, krijgt daar per mail melding van. Wil je naar een eerdere reactie verwijzen in de draad waarin je reageert, dan tik je op dezelfde manier # in, zonder spatie gevolgd door het nummer van die reactie.

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'Journaux Le Figaro', ActuaLitté

"Jumbo heeft zich ontwikkeld tot het ettertje van de klas", zegt een A-merkleverancier van Jumbo tegen detaillistenblad Distrifood.

Volgens het blad zou dat gevoel "breed onder leveranciers worden gedragen." De harde kritiek op Jumbo werd, schrijft Distrifood, "ook al objectief bevestigd in het Industributie-onderzoek, waarin Jumbo zes posities in de overallwaardering daalt."

Jumbo zou zijn leveranciers teveel uitknijpen en hen geen mogelijkheden bieden om investeringen in kortingen terug te laten verdienen omdat Jumbo niet aan prijsacties doet en de autonome omzet onvoldoende groeit om inkoopkortingen te laten renderen.

Ed van de Weerd, directeur commercie Jumbo, zegt: "Wij herkennen ons niet in dit beeld en doen geen uitspraken over individuele fabrikanten. Wat ons wel opvalt, zijn de opmerkingen over aanbiedingen. Zowel producenten als retailers weten dat je op de lange termijn geen sterk merk bouwt met aanbiedingen. Ze hollen een merk eerder uit, dan dat ze versterken." Van de Weerd stelt dat de kosten voor prijsacties worden teruggehaald via een hogere inkoopprijs. ‘Een hogere reguliere prijs zorgt voor minder regulier volume en dus voor meer druk op extra promoties. Het is daarom opvallend dat veel producenten deze kortetermijnwerkwijze nastreven en steeds weer over de promotie van vorig jaar heen moeten gaan."

Jumbo zegt dus eigenlijk dat de actiegerichtheid van fabrikanten onderaan de streep financieel geen verschil maakt, maar hen wel een uitgehold merk oplevert. Fabrikanten zien de werkelijkheid anders en werken liever met tijdelijke prijsacties om de aandacht van de consument voor hun product regelmatig op te frissen.

Wereldwijd zal de wijnmarkt in 2015-2019 met 1,4% groeien. Mousserende wijnen, met Prosecco als drijvende kracht, zullen deze totale groei leiden. Mousserende wijnen zijn nu goed voor 8% van het totaal, de verwachting is de bubbelconsumptie met 7,4% groeit. Dat voorspelt de internationale wijn en gedistilleerde dranken tentoonstelling Vinexpo, meldt Bloomberg.

Na een consumptiedaling van 1,2% in 2014 van lichte wijnen zonder bubbels, trekt deze markt nu juist weer aan. Rosé wijn, nu goed voor 9% van de geconsumeerde lichte wijnen zonder bubbels, groeit naar verwachting 2,2%. Het totale aandeel van lichte wijnen zonder bubbels stijgt volgens Vinexpo naar verwachting 12%.

De daling was vooral te zien in Europa en in de regio Azië en de Stille Oceaan. Strengere wetten tegen rijden onder invloed, invloed op gezondheid en de trage groei van de wereldeconomie droegen bij aan deze daling. Noord-Amerika blijft juist een groeiende markt. Na maatregelen door de Chinese overheid op het geven op geschenken, trekt de markt daar nu naar verwachting ook weer aan. In plaats van bedrijven zijn het nu de consumenten die de verkopen opdrijven voor thuisconsumptie.

Vandaag was de raad van Europese landbouwministers bijeen. Ze spraken over een diversiteit van onderwerpen waaronder de crisis in de varkens- en melkveehouderij die met name in Frankrijk boeren de straat en snelwegen op laat gaan.

Volgens de voorzitter van de EU Landbouwraad vanmorgen, de Nederlandse staatssecretaris Martijn van Dam, heeft de raad 'volop aandacht' voor de landbouwcrisis. De Franse president Hollande sprak zich nadrukkelijk uit voor maatregelen en stuurde zijn landbouwminister, Stéphane le Foll, naar Brussel met de boodschap dat de boeren geholpen moeten worden met opslagregelingen en het heropenen van Rusland voor Europese producten. Volgens Hollande zou er 'schot in komen' ('ça va bouger')

Aan het einde van de middag werd bekend dat Europese landbouwministers geen enkele beslissing genomen hebben over extra maatregelen voor de zuivel en varkenshouderij. De ministers moeten daar in hun eigen landen over nadenken en zullen daarover pas tijdens de volgende landbouwraad, in maart, met elkaar spreken.

De Europese Commissaris Phil Hogan heeft zijn zorg uitgesproken over de marktsituatie en zal op 25 februari naar Parijs reizen om daar te spreken over de specifieke Franse problemen. Dat meldt Le Figaro.

Van Dam vanmorgen:


François Hollande vanmorgen (klik op de naam van Hollande als de video niet verschijnt):

Drie Europese bedrijven, waaronder het Nederlandse Oerlemans Plastics, starten een gezamenlijk project om de toepassing van biobased kunststoffen in duurzame folieverpakkingen voor voedsel te verbeteren.

FKuR Kunststoff GmbH uit Duitsland, Oerlemans Plastics BV uit Nederland en BK Pac AB uit Zweden werken in een ketenproject samen om flexibel, bedrukt folie te maken uit zogeheten groen polyethyleen (PE). Het Braziliaanse Braskem levert zijn Green Polyethylene uit suikerriet aan de samenwerkende bedrijven. Het biobased groene PE is niet biologisch afbreekbaar, maar wel 100% recyclebaar. Per ton groene PE wordt tot 2,15 ton atmosferisch CO2 gebonden en gedurende de hele levenscyclus van het product opgeslagen. Dit vermindert de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.

Oerlemans verwerkt het groene PE tot diverse soorten flexibel folie die door BK Pac gebruikt worden om verschillende verse voedselproducten te verpakken. Uiteindelijk willen de bedrijven de folie als duurzaam alternatief op de Scandinavische markt zetten, schrijft VMT.

Twee nieuwe rapporten betwijfelen of het zikavirus wel de oorzaak is van de vele misvormde baby's in Zuid-Amerika, meldt De Standaard. Tot nu toe wijzen instanties als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Amerikaanse CDC en het Braziliaanse ministerie van Gezondheid eensgezind in die richting. Maar hard bewijs ontbreekt.

Een onderzoek door de Argentijnse dokters van Physicians in the Crop-Sprayed Towns (PCST) komt met een heel andere oorzaak op de proppen. Niet het zikavirus veroorzaakt de gevreesde microcefalie, maar de pesticiden die ingezet worden om onder meer de muggen te bestrijden. "Die pesticide, pyriproxyfen, is [in 2014] ingevoerd met een overheidsprogramma dat zieke muggen moet uitroeien. Het gaat de vorming van volwassen muggenkenmerken tegen, zoals de vleugels, de uitwendige genitalia en de mogelijkheid tot voortplanting", aldus het rapport. De WHO heeft pyriproxyfen gelabeld als 'niet gevaarlijk voor de mens', maar dat trekt PCST in twijfel. "De misvormingen bij duizenden kinderen van vrouwen die in de gebieden wonen waar pyriproxifen wordt gebruikt, zijn geen toeval. Bovendien werd zika nooit eerder geassocieerd met geboortedefecten. Zelfs niet in gebieden waar 75 procent van de bevolking werd besmet met het virus."

Een tweede rapport, door Braziliaanse artsen, wijst eveneens in de richting van het pyriproxyfen-programma. "We kunnen stilaan concluderen dat de insecticiden hun doel volledig missen. Ze doen het aantal muggen niet dalen, maar hebben wel nefaste gevolgen voor het milieu en de bevolking", citeert De Standaard. "De strategie is simpelweg een commercieel manoeuvre van de chemische industrie. En heeft zich volledig weten integreren in de Latijns-Amerikaanse gezondheidsministeries én in het WHO."

Meer dan 10% van de Engelse kinderen onder de 16 jaar is al meer dan een jaar niet in een park, bos of op het strand geweest.

Dat laat een studie van de Britse overheid zien. Gemiddeld kwam 88% van de Britse kinderen de afgelopen 12 maanden wel een keer in de natuur, en 70% gemiddeld één keer per week. Er is een opvallend verschil tussen de frequentie waarmee kinderen uit minderheids- en lage inkomensgroepen in de natuur komen; 56% van de kinderen uit deze groepen gaat wekelijks de natuur in. Voor blanke kinderen en kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen ligt dit percentage op 74%.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Een belangrijke factor is het rolmodel dat de ouders bieden. Als de ouders veel de natuur in gaan, volgt 82% van de kinderen dat voorbeeld. Als de ouders dat niet doen, zoekt slechts 39% van de kinderen regelmatig een natuurlijke omgeving op. Andere belemmeringen worden gevormd door drukke straten, de vorming van straatbendes en teveel activiteiten op school. Met name ouders uit de middenklasse vinden het volgen van extra lessen belangrijker dan vrijuit buiten spelen. Ook scholen lijken weinig tijd te besteden in de natuur. Uit interviews met ouders blijkt 8% van de schoolkinderen met de klas de natuur op te zoeken, maar het kan zijn dat de ouders niet op de hoogte zijn van alle activiteiten op school.

Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Het vergroot onder meer balans, kracht en creativiteit, geeft rust en zorgt voor een band met de natuur. De Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) biedt twee uur lange wildlife sessies aan voor leerlingen en leraren in 15 grote steden. Dit wordt betaald uit de opbrengsten van de heffing op plastic tassen van Aldi. Suzanne Welch van de RSPB: “We hebben prachtige natuurgebieden, maar om een band te krijgen met de natuur moet je er vaak heen en moet het dichtbij zijn. Wij vinden dat alle kinderen de mogelijkheid moeten krijgen om van de natuur te genieten.”

De verpakkingsvrije winkel Bag & Buy in de Utrechtse Twijnstraat sluit 'voorlopig' zijn deuren. Dat laat de winkel op Facebook weten. Geïnteresseerde klanten "kunnen de organisatie een bericht sturen als ze op de hoogte willen blijven over de reden van de voorlopige sluiting en de toekomstplannen. De werknemers en betrokkenen van Bag & Buy laten zich nog niet uit het veld slaan", aldus de organisatie.

Bag & Buy opende vorig jaar september, na een geslaagde crowdfundingactie. In november liet initiatiefnemer Wim van Dijk al weten dat de 'eerste aanloop tegenviel". Een tweede crowdfundingsactie moest soelaas bieden, samen met de nieuw aangetrokken winkelmanager Rens van den Bunck. Deze trof een te dure en 'zielloze' winkel aan. "Er was geen formule en de klanten werden niet bereikt", zegt Van den Bunck op DUIC. Forse prijsverlagingen en een verschuiving naar meer biologische producten konden de winkel niet uit het slop krijgen. Er is geen geld meer voor de inkoop van producten en dus sluit de winkel vooralsnog.

Van den Bunck rekent op een snelle doorstart, waarbij "het verpakkingsvrije karakter van het concept voor 90 procent behouden moet blijven."

Wetenschappers van de Universiteit van Alicante veranderden de kleur van titaniumdioxide van wit naar zwart. Dit maakt de stof efficiënter voor zijn gebruik in lucht,- en waterzuivering.

Titaniumdioxide is een toevoeging die een witte kleur aan bijvoorbeeld medicijnen en tandpasta geeft. Daarnaast kan deze natuurlijke stof onder invloed van zonlicht bijna alle organische stoffen afbreken. Dit maakt hem ook geschikt voor het zuiveren van water en lucht. Wel is witte titaniumdioxide daarin inefficiënt, omdat het alleen UV-licht gebruikt en het de rest van het zonnespectrum links laat liggen.

De onderzoekers voegden tijdens de bereiding van titaniumdioxide een component toe die ook veel in haarverf wordt gebruikt. Een zwarte stof absorbeert naast UV-licht een veel grote range van het zonnespectrum. Daarom is zwarte titaniumdioxide veel effectiever dan zijn witte variant. Onder invloed van zonlicht kan deze zwarte variant nu organische vervuilingen uit water halen in waterzuiveringsinstallaties of bijvoorbeeld uit zwembaden. Een andere toepassing is het toevoegen aan bijvoorbeeld wegen om stikstofoxide uit de lucht te halen voor een betere luchtkwaliteit, schrijft Science Daily.

Vanaf vandaag mogen klanten van de EasyFoodstore nog maar 10 stuks van ieder (Euroshopper)-product kopen.

De winkel, een initiatief van EasyJet-oprichter Stelios Haji-Ioannou, moest twee dagen na de opening al sluiten omdat alles uitverkocht was. Ook bleek het nodig beveiligers in te zetten om de rijen die zich voor de winkel vormden, in de hand te houden. De wachttijd kon oplopen tot een uur.

Vanaf nu zal de winkel tijdens de weekenden niet meer open zijn. Vanaf 1 maart gaan de prijzen iets omhoog - van 25 pence (€0,33) naar 29p (€0,38). Het assortiment gaat terug van 70 naar 40 producten. Met de maatregelen hoopt EasyFoodstore te voorkomen dat de winkel leeggeplunderd wordt door winkeliers die hun eigen voorraden komen aanvullen. "Winkeliers vielen nogal op in de rij, vooral bij het verlaten van de winkel als ze zo ongeveer bezweken onder de spullen. De winkel is bedoeld voor de meest behoeftigen, niet om onze concurrenten een handje te helpen", vatte een woordvoerder de maatregelen samen.

Obese mensen schatten afstanden groter in dan ze in werkelijkheid zijn. Dat blijkt uit een studie waarin de onderzoekers keken naar de vicieuze cirkel tussen perceptie en gedrag bij mensen met overgewicht.

Uit testen onder 66 mensen bleek dat de lichaamsbouw de perceptie van afstanden beïnvloedt. De afstand van 25 meter werd door mensen van 150 kilo ingeschat als 30 meter, iemand van 60 kilo schat het op 15 meter. Over het algemeen zien mensen met overgewicht afstanden 10% langer dan mensen met een normaal gewicht. Hoe steil een heuvel is, overschatten alle mensen, onafhankelijk van hun lichaamsbouw. Ook bij virtuele spellen speelt perceptie een rol. Als de onderzoekers de hole op een virtuele golfbaan kleiner lieten lijken, presteerden mensen minder goed dan wanneer de hole groter leek. Hetzelfde gold bij een tennisspel. Wanneer de speler een groter racket kreeg, hadden de proefpersonen het idee dat de bal langzamer bewoog dan bij een kleiner racket.

Psycholoog Jessica Witt van Colorado State University: “Je ziet de wereld niet zoals die is, je ziet het in het licht van je eigen mogelijkheden.” Ze legt het als volgt uit: “Als je aan het wandelen bent met een zware rugzak, lijken heuvels steiler, de afstand groter en kloven langer.” Witt vrees dat deze verandering in perceptie nadelige gevolgen heeft voor mensen met overgewicht: “Omdat het brein zware mensen onbewust ontmoedigt om de inspanning uit te voeren, kunnen ze in een vicieuze cirkel terecht komen”.

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) heeft twee gerenommeerde Europese onderzoekslaboratoria 114 moedermelkmonsters laten onderzoeken, met twee verschillende, nieuw ontwikkelde meetmethodieken. De meetmethodieken zijn 10 keer zo gevoelig als de normaal voor het aantonen van gewasbeschermingsmiddelenresiduen in levensmiddelen gebruikte methoden en 75 keer zo gevoelig als de ELISA-methode. Uit de onderzoeken blijkt dat in moedermelk geen glyfosaatresiduen aantoonbaar zijn.

Het BfR gaf opdracht tot het onderzoek nadat in juni 2015 in de media onrust ontstond omdat er in 16 moedermelkmonsters wel glyfosaat was aangetroffen. Voor die test was de ELISA-methodiek gebruikt. Omdat het BfR twijfelde aan de wetenschappelijke onderbouwing van de bevindingen en omdat bezorgde moeders om nader onderzoek vroegen, liet het Instituut een eigen onderzoek uitvoeren. Zoals het Instituut al verwachtte, werd in geen enkel monster glyfosaatresten boven de waarnemingsdrempel (1ng per ml) aangetroffen. Het BfR blijft dan ook bij het standpunt dat de werkzame stoffen van glyfosaat niet in moedermelk terechtkomen. Dat is ook de officiële EFSA-conclusie.

Moedermelk is en blijft nog altijd de beste voeding voor baby's, benadrukken zowel het BfR als de Duitse Nationale Stillkommission (de borstvoedingsautoriteit). Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Volkoren granen zijn niet alleen gezond omdat er vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels in zitten. In roggebrood en andere volkoren broodsoorten zit een bepaalde groep gezondheidsbevorderende stofjes, de zogeheten benzoxazinoïden (BX). Wetenschappers van de Deense Aarhus Universiteit hebben nu vastgesteld dat die BX mogelijk een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Al in 2010 ontdekten wetenschappers van de Deense Aarhus University de BX-bioactieve moleculen. In vervolgonderzoek hebben ze nu vastgesteld wat de BX-factor bijzonder maakt. "BX is al eerder aangetroffen in bepaalde planten met geneeskrachtige werking en in onrijpe granen, maar we hebben nu ontdekt dat BX ook in rijpe rogge en andere volkorengranen voorkomt. En niet alleen dat, we hebben ook BX aangetroffen in volkorenbrood en andere volkoren producten", zegt Inge S. Fomsgaard van de agro-ecologische faculteit.

In het project Bread and Breakfast onderzochten de wetenschappers vervolgens of en zo ja in hoeverre de bioactieve BX-moleculen ook opgenomen worden in het lichaam en wat ze daar voor uitwerking hebben. Ze testten ratten, varkens en mensen. "We ontdekten dat BX-moleculen de darmwand kunnen passeren en in verschillende chemische vormen in het lichaam circuleren. Door de hoeveelheid geconsumeerde BX te vergelijken met de hoeveelheid in het bloed en in de urine, konden we vaststellen dat sommige stoffen in de organen terecht komen waar ze een gunstige werking hebben", volgens Fomsgaard.

Laboratoriumonderzoek op bloedcellen liet zien dat BX het immuunsysteem versterkt. "Een dieet met veel BX zorgde er voor dat bepaalde immuuncellen sterker reageerden tegen sommige soorten bacteriën", aldus Fomsgaard. "Als we meer te weten komen over wat benzoxazinoïden doen in het lichaam, kunnen we wellicht ook gewassen gaan telen die zoveel mogelijk van deze gezondheidsbevorderende stoffen bevatten, zodat consumenten meer BX binnenkrijgen zonder dat ze heel veel moeten gaan eten". Voor het zover is - en voor de EFSA goedkeuring kan geven aan de productie en verkoop van BX-bevattende levensmiddelen - moet nog nader onderzoek verricht worden naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van BX op zich en in samenspel met andere bioactieve moleculen die in volkoren voorkomen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag