15 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Planten kunnen ook zonder licht groeien, is de overtuiging van David Strik. De Wageningse milieutechnoloog heeft een beurs gekregen om te bewijzen dat planten aan stroom genoeg hebben. Hij kreeg voor dit idee een Open Mindbeurs van de Stichting voor de Technische Wetenschappen. ‘Je kunt er overal voedsel mee produceren, zonder landbouwgrond,’ zegt Strik, die de beurs van €50.000 gebruikt om met medebedenker en student Mathijs van der Zwart te bewijzen dat het kan. Dat schrijft New Scientist.

Het Europees Parlement keurde vandaag met grote meerderheid het handelsverdrag CETA met Canada goed. Van de Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor, GroenLinks en Partij voor de Dieren tegen en de PvdA onthield zich. Het verdrag is omstreden. De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca "juicht de beslissing van het parlement toe", schrijft Boerderij, "ook al voorziet Copa-Cogeca problemen". In Nederland is een coalitie van boeren- en milieuorganisaties uitgesproken tegenstander van het handelsakkoord. Zij vrezen oneerlijke concurrentie omdat in Canada - net als in de VS - minder hoge standaarden gelden. Slow Food veroordeelt het besluit. De organisatie wijst op de door 3,3 miljoen Europeanen getekende petitie tegen CETA (en TTIP), waar het Europees Parlement aan voorbij gaat. "De strijd gaat door", aldus Slow Food, in de lidstaten die het verdrag nu moeten ratificeren.

Albert Heijn lanceert de AH to go app, waarmee klanten exclusieve aanbiedingen krijgen die zijn toegespitst op het moment van de dag. Denk aan een ontbijt- of 'evening'-deal. De app bestaat uit stapeltjes 'kaarten' die je kunt swipen om te lezen of te activeren. Er zijn kaarten met on the go adviezen, tips over gezond eten en met de geldende acties. In de app zit een klantkaart om gebruik te maken van acties en (automatisch) kortingen te sparen. Via de app is ook de dichtstbijzijnde AH to go te vinden. Volgens AH is er in Nederland nog geen app die zo specifiek de juiste aanbiedingen op het juiste tijdstip voor de klant onderweg aanbiedt.

De nettowinst (€2,1 miljard) en omzet (€20,8 miljard) van Heineken stegen in 2016, schrijven de dagbladen. De Belgische zakenkrant De Tijd licht echter de achterblijvende resultaten van Heineken in Afrika uit het nieuws. Nigeria is één van de vier belangrijkste afzetmarkten voor Heineken, maar de grootste economie van Afrika verkeert in zware crisis. Dat merkt de bierbrouwer. Op het hele continent viel de omzet 1,3% terug. In totaal verkocht Heineken in 2016 200 miljoen hectoliter bier, 3% meer dan het jaar ervoor. In de regio Azië-Grote Oceaan droegen met name Mexico en Vietnam bij aan een groei van 17,9%.

In Londense achterstandswijken gaan jongeren moestuinieren. Een aantal wist tot voor kort niet hoe een tomaat eruit ziet. Nu bereiden ze met hun zelfgeteelde groenten een maaltijd. Dat is te danken aan het initiatief van May Project Gardens. Deze groep gebruikt vooral onder jongeren populaire hiphop-muziek om hen de waarde van voedsel te laten voelen. Naast tuinieren leren de jongeren hoe eten hun gezondheid beïnvloedt en ingebed is in een sociale, politieke en economische context. Deze kennis verwerken ze samen met muzikanten in raps, die ze aan het eind van het project ten gehore brengen. Het ‘Hip Hop Garden Model’ heeft als bijkomend voordeel dat het de sociale verbondenheid vergroot en meteen ook zaken als klimaatverandering onder de aandacht brengt. May Project Gardens bracht inmiddels een eigen kookboek uit.

Een Australische vishandelaar die een lintzaag gebruikte om bij levende kreeften de kop van de staart te scheiden, is wegens dierenmishandeling veroordeeld. Hij kreeg een boete van $1.500 opgelegd. Kreeften en andere schaaldieren kunnen pijn ervaren. Sinds 1997 zijn ze daarom bij wet beschermd tegen dierenmishandeling. De Australische dierenbescherming is blij met de uitspraak en hoopt dat deze bijdraagt aan een "groter bewustzijn over de meest humane manier om schaaldieren te euthanaseren". Dat doe je - volgens de laatste wetenschappelijke inzichten - door ze te verdoven (20 minuten in een zout water/ijs mengsel of elektrisch) en daarna met een snee in de lengterichting te doden.

Diepzeeën dreigen zich te ontwikkelen tot 'verzamelputten' van chemisch afval. Schotse zeebiologen troffen in op grote diepte gevangen vlokreeften hoge concentraties pcb's en PBDEs aan. Deze veelgebruikte chemicaliën zijn sinds de jaren '70 in de ban gedaan omdat ze giftig zijn, zeer moeilijk afbreken en zich ophopen in het milieu en in dierlijke vetten. Ze blijken doorgesijpeld te zijn tot in de diepste diepten van onze oceanen. De gemeten vervuiling op 11 kilometer diepte was vergelijkbaar met die in de meest vervuilde riviermondingen ter wereld, inclusief de Westerschelde. Volgens een niet bij het onderzoek betrokken wetenschapper is hiermee "helder bewijs geleverd dat de diepe oceaan helemaal niet zo 'afgelegen' is en blootgesteld is aan significante concentraties van door mensen gemaakte vervuilende stoffen".

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag