14 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Mensen tussen 50 en 65 jaar die regelmatig fietsen, lopen minder risico om diabetes type 2 te ontwikkelen dan mensen die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 50.000 Denen. Bij de eerste meting vroegen de onderzoekers de (gezonde) mensen naar hun leefgewoontes, waaronder fietsen. Vijf jaar later werden de deelnemers opnieuw onderzocht. Mensen die met regelmaat een stukje hadden gefietst, liepen gemiddeld 20% minder kans op diabetes. Hoe meer ze fietsten, hoe lager het risico. Dezelfde effecten waren te zien bij mensen die pas op latere leeftijd begonnen met recreatief fietsen.

Na eerdere overnamegesprekken begin dit jaar, zou zaadveredelaar en pesticidenproducent Monsanto opnieuw in contact zijn met BASF. Monsanto is uit op de bestrijdingsmiddelentak, zegt persbureau Bloomberg op basis van 'bronnen dichtbij de besprekingen'.
In mei verwierp Monsanto een overnamebod van $62 miljard door het Duitse chemieconcern Bayer. Beide bedrijven zouden nog wel met elkaar in gesprek zijn. Binnen de top van Monsanto zou verdeeldheid heersen over de beste koers om goed weg te komen uit de huidige consolidatieslag onder de agrochemie-giganten: zich laten overnemen door Bayer, overname van BASF's gewasbeschermingsdivisie of zelfstandig blijven.

Zoetstoffen zorgen er voor dat muizen méér gaan eten. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney ontdekten dat dit komt doordat in het beloningscentrum in de hersenen de zoete smaak gekoppeld is aan calorie-inname. Als hun balans verstoord is, wil het brein hiervoor compenseren. Zowel fruitvliegen als muizen gingen meer calorieën eten nadat ze op een dieet met zoetstoffen waren gezet. Of het bij mensen ook zo werkt, is nog niet bekend.

Onderwijscateraar Markies Catering gaat twee verantwoorde minipizza's verkopen op scholen. De bodems bestaan voor een groot deel uit groentevezels van bieten en bloemkool. Vergeleken met een gewone pizza bevat de verantwoorde meer groenten, meer vezels en minder verzadigd vet en suiker.
Volgens Markies zijn de pizza’s geschikt om jongeren 'ongemerkt' groenten te laten eten en een bewuste keuze te laten maken. Na een geslaagde pilot, worden de verantwoorde minipizza's in het nieuwe schooljaar op zo'n 200 locaties geïntroduceerd.

De publicitair als gesloten bekend staande discountsuper Aldi Nord publiceert vandaag zijn eerste maatschappelijke jaarverslag. In het duurzaamheidsverslag besteedt Aldi Nord aandacht aan dierenwelzijn, milieu, eerlijke handel en partnerships. De prijsvechter geeft uitvoerig cijfermatig inzicht. Zo blijkt 47% van de verkochte visproducten in Nederland duurzaam. Het assortiment in Nederland bestaat uit 1.238 producten (waarvan 97,7% eigen merken). Aldi Nederland ging samenwerkingen aan met de Dierenbescherming en de Voedselbanken. Wereldwijd doneert 62% van de filialen onverkoopbare levensmiddelen aan charitatieve instellingen.

Wie vis, schaal- en schelpdierproducten koopt, blijkt duurzaamheid belangrijker te vinden dan prijs en merk. Bezorgdheid over de oceanen vertaalt zich voor 68% van de visconsumenten in een voorkeur voor duurzaam zeevoedsel.
Dat blijkt uit een wereldwijde enquête onder ruim 16.000 visconsumenten door duurzaamheidskeurmerk Marine Stewardship Council (MSC).
Terwijl 10% van de wereldwijd gevangen vis uit MSC-gecertificeerde visserij komt, is het MSC-keurmerk bij 37% van de visconsumenten bekend (Nederland: 44%). Meer dan de helft (54%) van de visconsumenten zegt bereid te zijn meer te betalen voor een gecertificeerd duurzaam visproduct. Gemiddeld willen ze er 11% extra voor betalen.

Overgewicht en obesitas vergroten de kans op vroegtijdig overlijden. In Europa en Noord-Amerika is obesitas na roken de belangrijkste doodsoorzaak. Dat blijkt uit literatuuronderzoek van de Global BMI Mortality Collaboration, een breed opgezette analyse van de gegevens van 4 miljoen nooit-rokers uit 189 studies uit Europa, Noord-Amerika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Mensen met een BMI tussen 25 en 30 (beperkt overgewicht) blijken 11% meer risico te hebben op overlijden voor hun 70e. Voor mensen met matige obesitas (BMI 30-35) bleek dit 45%. Vooral zware mannen lopen een hoog risico. Hun kans om vroegtijdig te overlijden is driemaal zo groot als die van vrouwen.

Slachterijconcern Vion maakte vanmorgen bekend €15 miljoen te investeren in een nieuw te bouwen runderslachterij in Leeuwarden. De Waddenvleesgroep voert de dieren aan. Het bedrijf wil 2.500 dieren per week slachten. Het accent komt te liggen op "duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees." De voedselveiligheid en kwaliteit worden volgens Vion beter geborgd door een kortere en transparantere keten.
Wethouder Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden is blij met de nieuwe slachterij, die voor circa honderd extra banen zorgt en volgens hem kansen biedt om varkensslachter Vion aan de Friese melkveehouderij, energie-opwekking uit mest en waterkringlopen te koppelen.

De jongste politieke discussies over het functioneren van de Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit (NVWA) hebben geleid tot een verdere formalisering en opsplitsing van taken binnen de Autoriteit met het doel die onafhankelijker en afschrikwekkender te maken. Toezicht en handhaving worden 'eenduidiger, stringenter en transparanter'. De taak van inspecteur verandert. Hij constateert feiten en omstandigheden, maar legt geen sancties meer op. Dat laatste doen andere functionarissen die vanuit diens rapporten tevens de zwaarte van sancties bepalen. Dat zal bovendien voortaan ook zonder waarschuwingsbeleid vooraf kunnen gebeuren. De nieuwe aanpak zal uiterlijk per 1 april zijn doorgevoerd.

Belgische melkvee- en varkenshouders hebben het net als Nederlandse slecht omdat ze niet genoeg verdienen om hun kosten te dekken. In Vlaanderen zegt 30 procent van de varkenshouders en 29 procent van de melkveehouders tijdelijke financiële problemen gehad te hebben in het afgelopen jaar. In Wallonië had 53 procent van de melkveehouders met een tijdelijk kastekort te maken.
Hun humeur wordt echter het meest bedorven door antivleescampagnes waarin zij worden afgeschilderd als intensieve veehouders die lijken op Amerikaanse of Braziliaanse megabedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van bank Crelan.

Een onderzoeker van de Michigan State University brengt het veel gebruikte voedingsadditief tert-butylhydrochinon (TBHQ, E319) in verband met voedselallergieën. In een laboratoriumonderzoek ontdekte Cheryl Rockwell dat T-cellen in het immuunsysteem onder invloed van TBHQ eiwitten afscheiden die een trigger kunnen zijn voor voedselallergieën. Rockwell denkt dat het toenemende gebruik van TBHQ een verklaring is voor de stijging van het aantal mensen met een voedselallergie. Om te onderzoeken waarom de T-cellen anders reageren, gaf het National Institute of Environmental Health Sciences Rockwell een prijs ter grootte van $1,5 miljoen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag