De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

-------------

FL 1. Conflicten spelen sleutelrol in wereldhonger
Conflicten zijn 'development in reverse', stelt de 2015 Global Hunger Index. Dit jaarlijkse rapport brengt jaarlijks in kaart hoe het met honger en ondervoeding is gesteld. In veel van de 52 landen waar de situatie ernstig of alarmerend is, spelen conflicten, burgeroorlogen of maatschappelijke onrust. In totaal hebben wereldwijd bijna 800 miljoen mensen niet voldoende (minder dan 1800 kcal/dag) of te eenzijdig te eten. De naties met de hoogste niveaus van ernstige honger zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad en Zambia. In sommige landen, waar wel sprake is van honger en ondervoeding, was het niet mogelijk betrouwbare data te verzamelen, zoals in Zuid-Soedan en Syrië, schrijft de BBC.
Dominic MacSorley, CEO van Concern Worldwide, dat meewerkte aan het rapport, roept de internationale gemeenschap op "het voorkomen, in de hand houden en oplossen van conflicten een veel hogere prioriteit te geven". Zonder vrede is de doelstelling uit de UN Sustainable Development Goals, om in 2030 een einde gemaakt te hebben aan armoede en honger, niet haalbaar. Ondanks deze kritische noten concludeert de GHI dat honger in de ontwikkelingslanden als geheel sinds 2000 met 27% afgenomen is. Shenggen Fan, van het International Food Policy Research Institute, besluit: "We hebben er meer vertrouwen in dan ooit tevoren dat we een einde aan honger kunnen maken, op voorwaarde dat we niet op onze lauweren gaan rusten."

FL 2. Vegetariërs zijn goedkoper uit
Een vegetarisch dieet is goedkoper dan een eetpatroon met mager vlees. Ook voorziet een vegetarisch menu in meer groente, fruit en volle granen. Dat concluderen onderzoekers in een studie gepubliceerd in het Journal of Hunger & Environmental Nutrition. Een vegetarisch eetpatroon, met olijfolie als gezonde bron van vet, kost op jaarbasis ruim €650 minder dan een menu met mager vlees dat voldoet aan de Amerikaanse voedingsrichtlijn MyPlate. Een week lang eten volgens MyPlate kost rond de €45, waarvan 21% uitgegeven wordt aan vlees. Een vegetarisch weekmenu kost ongeveer €34. De kosten hiervan lopen op wanneer er meer biologische producten gekozen worden. “Mensen zeggen vaak dat gezond eten duur is, maar dit onderzoek laat zien dat die redenering niet zonder meer waar is”, aldus de onderzoekers.

FL 3. Eerste tekenen krimp Europese varkensstapel zichtbaar
De Europese Commissie meldt in een marktbericht dat de eerste tekenen van een krimpende Europese varkensstapel zichtbaar zijn. Op basis van een telling van juni 2015, daalde het aantal gedekte zeugen met 0,7% ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal opfokzeugen daalde met 1,7%. Binnen de EU lopen de cijfers uiteen. De zeugenstapels in Duitsland, Polen en Frankrijk krompen het hardst. Daar staat tegenover dat de zeugenstapel in Spanje met maar liefst 5% groeide.
Dezelfde telling liet wel 1,1% meer biggen zien dan een jaar eerder. Het duurt even voor het effect van minder gedekte zeugen zich doorvertaalt in minder biggen. Bovendien stijgt de productiviteit van zeugen nog altijd, waardoor minder zeugen uiteindelijk evenveel biggen kunnen produceren, schrijft Boerderij.

FL 4. 'Zeep gebruiken, twee keer Happy Birthday zingen en afdrogen levert schoonste handen op'
Op onze handen krioelt het van de bacteriën en virussen. E. coli, salmonella, campylobacter, MRSA, het norovirus, verkoudheids- en griepvirussen komen in grote aantallen voor. Om te kijken hoe goed we onze handen wassen en of handen wassen helpt tegen al die beestjes, liet de Daily Mail foto’s maken met een ultravioletlicht-camera in combinatie met een UV-gel.
Sowieso moeten na ieder toiletbezoek de handen gewassen worden, maar dit blijkt slechts 37% van de mannen en 61% van de vrouwen te doen. Dr. Val Curtis, hygiëne expert: “Na een onderzoek onder forenzen in Engeland blijkt dat 28% poepbacteriën op hun handen heeft”. De Britse National Health Service (NHS) raadt aan de handen gedurende minstens 15 seconden te wassen; ongeveer net zo lang als twee keer achter elkaar Happy Birthday zingen. Kort afspoelen met water zonder af te drogen, blijkt nauwelijks bacteriën te verwijderen. Zeker op de handrug en rondom de nagels en trouwring blijven er nog veel zitten. “Het belangrijkst is om zeep te gebruiken”, aldus dr. Curtis. Anti-bacteriële zeep heeft hierbij weinig toegevoegde waarde boven gewone zeep. Dertig seconden wassen, zoals de Amerikaanse Centers For Disease Control and Prevention (CDC) voorschrijft, levert het allerbeste resultaat op, maar dit voelt ‘onnatuurlijk lang’. Afdrogen van de handen gebeurt het best met een droge handdoek, eventueel van papier. Door het wrijven verdwijnen eventuele achtergebleven bacteriën.

FL 5. NVWA: 'Etikettering opvolg- en peutermelk vaak misleidend'
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de etiketten van 66 producten opvolgmelk en peutermelk. Daarvan voldeden er 49 niet aan de geldende wetgeving. Op etiketten van zuigelingenvoeding, opvolgmelk en peutermelk mogen alleen goedgekeurde claims staan die opgenomen zijn in de Europese regelgeving. Zo mogen deze producten niet vergeleken worden met moedermelk en mogen claims niet misleidend zijn. Bij de zuigelingenvoeding bleek het iets beter gesteld te zijn, daar overtraden slechts 4 van de 26 producten de etiketteringsregels. Omdat bestuurlijke boetes 'in sommige gevallen onvoldoende effect' bleken te hebben, heeft de NVWA frequenter gecontroleerd en zwaardere sancties aangekondigd. De stringentere aanpak lijkt effect te hebben, daarnaast werken de fabrikanten van zuigelingenvoeding aan een systeem van zelfregulering.

FL 6. €111 miljoen voor EU landbouwpromotiecampagne 'Enjoy, it's from Europe'
Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft in 2016 111 miljoen euro tot zijn beschikking om de Europese landbouwproducten binnen en buiten de EU te promoten onder de naam 'Enjoy, it's from Europe'. Hogan is voornemens de komende maanden een "diplomatiek offensief" in te zetten en wereldwijd handelsmissies te leiden om Europese landbouwproducten op de kaart te zetten. "Promotie was één van de pijlers van het steunpakket voor de landbouw dat de Europese Commissie vorige maand goedkeurde", schrijft Vilt.
Binnen het promotiebudget is 30 miljoen euro toegekend aan de melk- en varkensvleessector. Hogan wil met zijn 'afzetbevorderingsregeling' zowel de Europese consument bewustmaken van de inspanningen die de landbouwers zich dag in dag uit getroosten, als de internationale export stimuleren.

FL 7. 'De rijkste 1% bezit helft alle rijkdom'
De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit 50,01% van alle rijkdom ter wereld. Dat meldt De Morgen op basis van het Global Wealth Report 2015 van kredietverlener Credit Suisse. De 5 procent rijkste mensen bezitten samen 76,6% van alle rijkdom, de 10 procent rijkste mensen 87,7%. Dat betekent dat 90% van de wereldbevolking samen 12,3% van alle rijkdom bezit.
Het Global Wealth Report biedt ook inzicht in de welvaartsverdeling een land. Dat doet het rapport met de zogeheten Gini-index. Hoe hoger het getal, des te ongelijker de verdeling van rijkdommen over de inwoners van een land. Slovakije kent wereldwijd de minste ongelijkheid met 44,6%. Het slechtst is de rijkdom verdeeld in de Seychellen, daar staat de Gini-index op 94,8%. Rusland en de VS kennen ook een grote ongelijkheid, met een index van respectievelijk 91,2% en 85%. Binnen Europa doet België het goed, daar staat het ongelijkheidscijfer op 62,6%. Nederland staat met 73,2% tussen Frankrijk (70,3%) en Duitsland (77,5%).

FL 8. Bedrijven tekenen akkoord voor gezondere voeding op scholen
Producenten en leveranciers gaan gezondere voeding aanbieden op scholen. Ruim twintig bedrijven tekenende gisteren de intentieverklaring van het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen 2016-2020, meldt de De Levensmiddelenkrant. Het Akkoord heeft de ambitie op 40% van de scholen in het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs een gezondere keuze met aantrekkelijke uitstraling aan te bieden. Jongeren op Gezond Gewicht (JoGG) beheert en faciliteert het akkoord. Directeur Marjon Bachra zegt dat cateraars, automatenleveranciers en producenten met dit akkoord samen verantwoordelijkheid nemen voor gezondere voeding op scholen. Audits op de scholen aan de start van elk jaar moeten de voortgang van de ondertekenaars monitoren.

FL 9. Goedkopere boodschappen in ruil voor vrijwilligerswerk
De Amerikaanse kruidenierswinkel Good Grocer in Minneapolis geeft een nieuwe invulling aan het coöperatieve businessmodel. Alle producten in de winkel hebben twee prijskaartjes, één voor de leden en één voor niet-leden, schrijft Twin Cities Daily Planet. De leden krijgen 25% korting op de prijzen in ruil voor 2,5 uur per maand vrijwilligerswerk. Dat kan bestaan uit vakkenvullen en inpakken, maar ook uit klusjes als bijvoorbeeld verven en repareren. Good Grocer wil gezond en kwaliteitsvoedsel ook voor mensen met een smalle beurs bereikbaar maken. Op het moment heeft de winkel ongeveer 375 leden.

FL 10. 'Consumenten gooien eten weg omdat het te goedkoop is'
Die conclusie trekt onderzoeksbureau GfK uit een onderzoek dat het uitvoerde voor Rabobank.
De helft van de huishoudens gooit structureel voedsel weg. Dertig procent zegt dit zelfs enkele keren per week te doen. Met name jongeren onder de dertig en gezinnen gooien relatief veel voedsel weg. Zeventig procent van de consumenten zegt zijn gedrag te willen aanpassen. Volgens 12% van de ondervraagden zijn prijsstijgingen een geschikt middel. Tien procent gooit voedsel weg omdat ze zich dat financieel kunnen permitteren.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'senegal dakar', Serigne diagne
Dit artikel afdrukken