14+15 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In 2025 zullen alle plastic verpakkingen van Unilever recyclebaar of herbruikbaar zijn. Volgens CEO Paul Polman maken consumenten, en - zegt hij - zijn vrouw Kim voorop, terecht bezwaar tegen plastic afval. "Plastic verpakkingen zijn cruciaal voor het veilig en aantrekkelijk maken van onze producten", aldus Polman in The Times. "Maar als we van de voordelen van dit veelzijdige materiaal willen blijven profiteren, moeten we veel meer doen aan het duurzaam en efficiënt managen ervan." Volgens de Ellen MacArthur Foundation wordt maar 14% van al het verpakkingsplastic gerecycled en eindigt een derde in de oceanen - een vrachtwagenlading per minuut.

Het Belgische 'Instituut voor Landbouw, Visserijonderzoek' (ILVO) heet voortaan 'Instituut voor Landbouw, Visserij- en voedingsOnderzoek'. Volgens topman Joris Relaes zijn voeding en landbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden. De landbouw streeft naar 'kwaliteitsvolle primaire producten' die met zo groot mogelijke toegevoegde waarde verwerkt kunnen worden. Beide 'expertisedomeinen' kunnen bij de onderzoekers van ILVO terecht met wensen, vragen, ideeën en voorstellen om te komen tot 'meerwaardecreatie via innovatie'. Als voorbeelden van veelbelovende gezamenlijke projecten noemt ILVO kwaliteitsvarkensvlees met meer smaak, klimaatbestendige peulvruchten met gunstige eiwitsamenstelling en verwaarding van reststromen tegen voedselverspilling. ILVO lijkt mee te gaan in het veelgehoorde streven naar voedselbeleid.

Neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddelen zijn gevaarlijk voor veel meer diersoorten dan alleen honingbijen. Ze hebben bovendien schadelijke gevolgen voor natuurlijke voedselketens. Dat is de conclusie van een nieuw wetenschappelijk rapport dat Greenpeace heeft gepubliceerd. Wetenschappers van de universiteit van Sussex voerden een literatuuronderzoek uit op studies verschenen na de invoer van het gedeeltelijk verbod in Europa (2013) op de bestrijdingsmiddelen clothianidine, imidacloprid en thiamethoxam. "We kunnen neonicotinoïden ook linken aan sterfte bij hommels, vlinders, vogels en waterinsecten", zegt onderzoeker Dave Goulson op Vilt. Greenpeace wil daarom dat neonicotinoïden volledig worden verboden.

De Inspectie Leefomgeving & Transport beboette in 2016 geen enkele retailer die nog gratis plastic tasjes weggeeft bij een aankoop. Wel sprak de inspectie naar aanleiding van meldingen 30 bedrijven aan op hun tasjes-beleid. Latere controle van deze bedrijven was geen aanleiding voor boetes. De inspectie doet geen steekproeven om te zien of het tasjes-verbod wordt nageleefd. De maatregelen hebben effect gehad, zegt brancheorganisatie NRK Verpakkingen. Er zijn geen harde cijfers. Voorzitter Joan Hanegraaf schat dat het gebruik van plastic tassen vorig jaar met zo'n 40 tot 60% is gedaald, meldt de NOS.

Er komen bij wijze van proef vanaf volgend jaar camera's in alle slachthuizen in Frankrijk. Dat heeft het Franse parlement donderdagavond besloten, meldt de NOS. Daarmee wordt werk gemaakt van de belangrijkste aanbeveling die een onderzoekscommissie vorig jaar opstelde nadat actiegroep L214 camerabeelden van verschillende gevallen van wreedheden in slachthuizen openbaar had gemaakt. Die beelden waren voornamelijk met verborgen camera's gemaakt.

De wereldvoorraad tarwe is aan het eind van vorig jaar gegroeid naar een record van 253 miljoen ton. Volgens de USDA hebben de EU, Rusland en Argentinië nog wat meer tarwe geoogst dan het USDA in de Wasde-prognose eerder voorspelde. De grote wereldvoorraad intensiveert de wereldhandel en drukt daardoor de prijzen. Tarwe is nu minder interessant voor akkerbouwers. Het USDA meldt dat de akkerbouwers 13,1 miljoen hectare wintertarwe hebben gezaaid. Zo laag is de voorziene productie in 108 jaar niet geweest. Ook voor sojabonen voorziet de USDA een record in de beschikbare handelsvoorraad, meldt Boerderij.

Op basis van cijfers van het Braziliaanse secretariaat voor buitenlandse handel (SECEX) meldt Boerderij dat Brazilië in 2016 628.700 ton varkensvlees heeft geëxporteerd. De stijging bedroeg 31,3%, 150.000 ton meer dan in 2015. Het grootste deel van het vlees ging naar Azië, waar China de grootste afnemer was. Het land nam 15 keer zoveel varkensvlees af als in 2015. Eurostatcijfers lieten over de eerste helft van verleden jaar een verzesvoudiging van de leveringen vanuit Nederland zien. Ons land verscheepte in het eerste halfjaar van 2016 70.000 ton varkensvlees naar China. De kostprijs van Braziliaans varkensvlees ligt significant onder het Nederlandse.

De Londense wijnbezorgservice Garçon Wines ontwikkelde een wijnfles die door je brievenbus past. De 'brievenbusvriendelijke' wijnflessen zijn gemaakt van plastic en lijken door hun afgevlakte en langere vorm op olijfolie-flessen. Er zit evenveel wijn in als in een standaard wijnfles (750 ml). De wijnbezorgservice start in februari met een abonnementendienst. In maart wil Garçon Wines de eerste flessen wijn kunnen leveren. De prijzen beginnen bij £10 per maand voor één fles wijn. De flexibele flessen zijn beperkt houdbaar omdat ze niet van glas zijn. Je moet de wijn binnen 6 tot 12 maanden opdrinken.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frits van der Schans

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag