13 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Supermarktkoepel CBL ziet niets in een suikertaks. Het Diabetesfonds kwam tijdens het Grote Suikerdebat vorige week bij monde van directeur Hanneke Dessing met een voorstel in die richting. Volgens Miranda Boer van het CBL is niet bewezen dat een belasting op suikerhoudende producten effectieve gezondheidseffecten heeft. Ze wijst daarnaast op de hoge bestuurlijke en administratieve lasten van een suikertaks. "Laten we het winkelmandje van de consument niet gebruiken om de begroting te dichten. De kassa van de supermarkt is geen belastingloket." Vorig jaar adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie de invoer van een suikertaks tegen diabetes, obesitas en tandbederf. Om effectief te zijn, moet die flink hoog zijn. Minimaal 10 à 20% zou al resultaat sorteren. België, dat een (omstreden, want te lage en daarom inderdaad slechts fiscaal effectieve) frisdranktaks invoerde, besloot niet door te zetten met een effectieve algemene suikertaks omdat die de koopkracht teveel zou aantasten.

Maaltijdboxenleverancier Marley Spoon gaat jaarlijks 97.000 kilo papier besparen. Per 15 februari stapt Marley Spoon over op herbruikbare koelboxen voor de levering van de bestelde maaltijdingrediënten. Het bedrijf werkt hiervoor samen met PostNL. Tot nu toe gebruikt Marley Spoon FSC-gecertificeerde kartonnen dozen van ten minste 60% gerecycled materiaal. De herbruikbare koelboxen van PostNL gaan 300 tot 500 keer mee. Bij aflevering van de ingrediënten en recepten neemt PostNL de boxen en koelelementen meteen mee terug. Dat spaart naar schatting 1.610 bomen per jaar. De nieuwe manier van bezorgen past in het streven van Marley Spoon om het milieu zo weinig mogelijk te belasten.

Dat legt Andy Meharg uit in het BBC-programma 'Trust me, I'm a doctor'. Doordat rijst onder water geteeld wordt, komt er anorganisch arsenicum in voor, een zeer toxisch zwaar metaal. Voor volwassenen is het risico op een overmatige blootstelling aan arsenicum relatief klein. Het hangt samen met hoeveel rijst je eet. Meharg maakt zich wel zorgen over baby's en kinderen en pleit voor een strengere regelgeving. Rijst een nacht lang laten weken en vervolgens koken in een verhouding van 5:1 in water blijkt het effectiefst om de arsenicumconcentratie te verlagen. Foodlog beschreef al eens hoe Meharg daarvoor ook een koffiezetapparaat gebruikt.

Na de 'courgettecrisis' staat Groot-Brittannië nu aan de vooravond van een olijfoliecrisis. Olijfolie is in 7 jaar nog niet zo duur geweest en het door Brexit gedaalde pond kan de olie voor Engelsen extra kostbaar maken. Volgens het International Olive Council in Madrid is de prijs van Spaanse olijfolie sinds oktober vorig jaar met 10% gestegen en is Italiaanse olijfolie al 33% duurder geworden. De totale olijfolie-opbrengst is vorig jaar met 8% gedaald en de vooruitzichten zijn slecht (voor Italië is zelfs sprake van een halvering). Jamie Oliver suggereert een oplossing: "Breng olijfolie per lepel in rekening, zoals je dat ook met foie gras of kaviaar zou doen."

Als Amerikanen een dagje zondigen, eten ze het liefst pizza. Dat moet blijken uit een onderzoek onder 1000 Amerikanen over zondigen terwijl ze een dieet volgen. Pizzabakker Home run inn vroeg hen onder meer wat ze het liefste eten en hoe vaak ze cheaten (zondigen). Meer dan de helft geeft de voorkeur aan pizza. Maar er zijn ook verschillen. Mannen gaan voor een hamburger. Vrouwen voor snoep en chocolade. Millennials hebben liever gefrituurd eten en babyboomers zoute snacks. De helft van de deelnemers zegt weleens een cheat day te houden. Iets meer dan een derde heeft er meer dan 20 dollar voor over en bijna een achtste gaat langer dan 30 minuten de deur uit om een cheat meal te bemachtigen.

Dier&Recht eist dat er een einde komt aan de stijgende kalversterfte in de melkveehouderij. De dierenwelzijnsorganisatie richt zich met een petitie tot FrieslandCampina, de grootste zuivelproducent van Nederland. Via de zuivelsector valt meer effect te verwachten dan via de politiek, licht Frederieke Schouten van Dier&Recht toe. Volgens een onderzoek, op grond van cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, was de kalversterfte in 2015 hoger dan ooit. Circa 13,3% van de geregistreerde (geoormerkte) kalveren stierf in het eerste levensjaar, zo'n 350.000 kalfjes. In 2009 was de kalversterfte 9%, in 2014 10,8%. Volgens Dier&Recht is er een verband met de schaalvergroting in de melkveehouderij, waardoor het 'biestmanagement' tekort schiet.

De Zuid-Franse oesterkweker Christophe Guinot haalt de media met zijn hartvormige Valentijn-oester. Guinot kwam op het idee toen hij 10 jaar geleden een hartvormige oester van zijn vrouw kreeg. "Dat geeft me toen zó geraakt, die oester die per toeval zo was geworden", zegt Guinot. Tien jaar later is het hem gelukt de toevalstreffer te herhalen. Hoe hij het doet, is een geheim. Wel wil hij kwijt dat hij elke oester met de hand borstelt. De hartvormige oesters zijn niet duurder dan gewone, maar wel exclusief. Alle 3.000 oesters zijn twee jaar geleden al besteld door Franse en internationale (sterren)restaurants.

De Britse supermarktketen Tesco doet een proef met een ‘stil uur’, speciaal voor mensen met autisme. Voor veel van deze mensen zorgt boodschappen doen voor stress, vanwege de drukte en het lawaai. Op zaterdagochtend tussen 9 en 10 uur dimt de vestiging in Crawley daarom de lampen en gaan muziek, schermen en omroepinstallaties uit. Ook is er minder personeel in de winkel. Op die manier krijgen de klanten zo min mogelijk prikkels te verwerken. Als de proef van 6 weken een succes blijkt, overweegt Tesco het stille uur nationaal in te voeren. Ongeveer 1,1% van de Britten lijdt aan een vorm van autisme, circa 700.000 mensen. Tesco maakt het normaliter druk bezochte uur vrij op initiatief van Jo-Ann D'Costa Manuel, de in Crawley woonachtige oprichter van Autism Parent Empower. Deze organisatie streeft naar een betere leefomgeving voor mensen met autisme. Concurrent Asda organiseert na een geslaagde proef in mei afgelopen jaar incidenteel ‘quiet hours’.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Edwin Heijdra

Agrarisch and More.

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag