13 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Dat zegt Jos Aartsen, topman van het UMC Groningen. Aartsen bekeek de verkiezingsprogramma's van de Nederlandse politieke partijen en werd daar "niet echt vrolijk van", meldt BNR. Zorg zou onbetaalbaar worden als de volgende regering niet volop inzet op preventie. In 2030 zal Nederland acht miljoen chronisch zieken huisvesten en is een kwart van de bevolking bejaard, zegt Aartsen. Aartsen vindt dat de politiek niet goed doordrongen is van de ernst van de situatie en nauwelijks tot geen voorstellen heeft om met de door hem gesignaleerde vraag om te gaan. Het belangrijkste gat in de programma's noemt hij het ontbreken van preventieprogramma's.

Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben een urinetest ontwikkeld die laat zien hoe gezond je eet. Het onderzoek is gepubliceerd in het befaamde medische vakblad The Lancet. Voor het onderzoek volgden 19 vrijwilligers steeds 72 uur lang 4 verschillende diëten. De onderzoekers bekeken de metabolieten in de urine. Die zijn een indicator voor rood vlees, kip, vis, fruit en groente en geven de hoeveelheid eiwitten, vetten, vezels en suiker die je binnenkrijgt weer. De meting bleek een accurate indicatie van de voeding te geven. Een moderne vorm van het oude piskijken lijkt terug als objectieve indicatie van gezond eten.

Na het instellen van keukens in België en Londen, opent maaltijdleverancier Deliveroo zaterdag ook 2 keukens op het terrein van RAI in Amsterdam. Aangesloten restaurants zoals SLA, BRAAI en Salsa Shop kunnen in deze keukens (RooBoxen) maaltijden maken die koeriers van Deliveroo gemakkelijker bij klanten kunnen bezorgen. De bezorgdienst biedt aangesloten restaurants zo de kans om tegen lage kosten hun capaciteit uit te breiden en hun naamsbekendheid te vergroten. Nieuwe locaties voor restaurants zijn immers duur en moeilijk te vinden. Onbekend is of Deliveroo ook keukens gaat openen in de andere grote Nederlandse steden.

Amerikaanse dierentuinen gebruiken fitness-trackers om de gezondheid en het welbevinden van hun olifanten te monitoren. Het Elephant Welfare Initiative, waar zo'n 40 Amerikaanse dierentuinen met 250 olifanten aan meedoen, komt voort uit een uitgebreid onderzoek naar de gezondheid van dierentuinolifanten dat vorig jaar werd gepubliceerd in PLOS. Op grond van de eerste nieuwe inzichten hebben de dieren al 'pootvriendelijkere' grondbedekking gekregen, moeten ze 'puzzelen' om hun eten te verzamelen en krijgen ze meer mogelijkheden tot groepsinteractie. De eerste successen zijn al geboekt: olifant Shaunzi viel al zo'n 1.000 kilo af, schrijft NPR. Olifanten wegen in het wild tussen de 2.000-6.000 kilo.

Buitenlandse investeerders leggen dikwijls voor 'absurd veel geld' de hand op Franse grond. Dat gebeurt in de grensregio’s en met name voor percelen die een hoge toegevoegde waarde hebben, zoals wijngaarden. Nieuw echter is dat Franse maar ook buitenlandse ondernemingen door de boerencrisis hun oog ook hebben laten vallen op de zeer betaalbare graangebieden die in centraal Frankrijk en Normandië liggen. De socialistische politicus Dominique Potier wil die ontwikkeling tegengaan door een wettelijke aanscherping van het toezicht door de Franse grond-regulator Safer. Die beslist of iemand grond mag kopen, maar kan nu de 'verbuitenlandsing' van Frans grondgebied niet voorkomen.

Nederland telt 500 leegstaande winkelpanden minder dan begin 2016. Voor het tweede jaar op rij daalt de leegstand, nadat die sinds 2006 ieder jaar steeg door verdwijnende winkels. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Locatus. Afgelopen jaar werden 1000 leegstaande panden gevuld met horeca. Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus, ziet horeca in steden belangrijker worden. Winkelen wordt beleven in plaats van kopen alleen, zegt aldus Slob. "Mensen maken van winkelen een dagje uit, in een leuk zwerfmilieu met uitgebreide horeca en vaak ook met cultuur." De grote steden hebben daarom nog ruimte voor meer horeca, denkt Slob.

Veertien procent van de Belgische werknemers drinkt teveel, dat wil zeggen gemiddeld meer dan 2 of 3 alcoholische consumpties per dag. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-werkvloer onderzoek van Securex. Vooral mannen, rokers en werknemers uit de overheidssector drinken meer. Volgens Securex gaan stress en alcoholgebruik vaak hand in hand.
België voerde recent een strengere consumptierichtlijn in die het aantal mensen in de categorie 'drinkers' vergroot. De gebruikscijfers zijn echter de afgelopen 6 jaar tamelijk constant. Alleen in 2010, toen een rookverbod en de CAO rond preventief alcoholbeleid in België werden ingevoerd, daalden het gebruik van tabak en alchohol.

Groenteverwerker Bonduelle slaat de super over en gaat rechtstreeks aan consumenten leveren. Het concept Mon Panier Secret betrekt consumenten direct bij Bonduelle en functioneert als bestelsite. De 160-jaar oude groenteproducent heeft het concept in een proefomgeving ontwikkeld. Het gaat, desgewenst, gepaard met thema-kooklessen aan huis. Daar betaalt Bonduelle 'ambassadeurs' voor die de lessen geven rond thema's als 'koken voor kinderen' en 'snelle gemaksmaaltijden met groenten.' De uitrol vindt plaats in thuisland Frankrijk. Als het succesvol blijkt, volgen andere Europese landen. Nog onbekend is hoe supermarkten reageren op de eigen distributie naar consumenten van hun leverancier.

Het provinciebestuur van Noord-Brabant stuurt met nieuw stikstofbeleid aan op een ijskoude sanering, zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers op Boerderij. Het Brabantse provinciebestuur wil dat verouderde stallen acht jaar eerder dan gepland voldoen aan de Verordening Stikstof. Verder moet voor elke nieuwe stal die verrijst een verouderde worden gesloopt. Omdat zo'n beleid financieel voor boeren niet bol te werken is, zal het beleid volgens Huijbers' visie leiden tot een paar honderd megabedrijven in de provincie. Hij voorspelt het einde van het boerengezinsbedrijf als de Brabantse voorstellen beleid worden. Huijbers geeft aan onder het motto 'onzin corrigeert zichzelf' dit standpunt te blijven herhalen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Marijn Raeven

Animaties

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag