12 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

De deelstaatministers van Landbouw Johannes Remmel en Christian Meyer (Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen) presenteerden vanmiddag in Münster de 'Münsteraner Erklärung'. In de verklaring eisen ze "uitloopstallen voor de hele varkenshouderij, meer dierenwelzijn in het algemeen en minder medicijneninzet", schrijft Boerderij. De beide deelstaten vertegenwoordigen 60% van de Duitse varkenshouderij. Volgens de ministers dient de verklaring als basis voor overleg met belangenorganisaties. Boeren en bonden reageren verbolgen. Ze vinden dat er eerst overleg had moeten zijn om tot haalbare eisen te komen. De ministers willen samenwerken met Nederland en Denemarken voor een nieuwe Noord-West Europese standaard.

Boerinnen runnen de helft van de 8500 melkveebedrijven in Galicië (Spanje). Dat komt voort uit armoede. Hun man moet elders werk zoeken om de lage melkprijs te compenseren. De vrouwen krijgen weinig erkenning. De bedrijven blijven op naam van de man staan door het Spaanse machismo. Als tegenwicht introduceren boerinnen Rural Muller (Rurale Vrouw, boerinnen dus), feministische melk. "In de supermarkt moet zichtbaar worden dat wij bestaan en dat we de teugels in handen hebben van heel veel boerenbedrijven", aldus boerin Begoña Pardellas. De boerinnen verkopen de melk op dit moment nog van het eigen erf.

Retailkenner Doug Stephens voorspelt dat we over 20 jaar nauwelijks meer fysiek naar winkels gaan. Winkels krijgen in de replenishment economy een nieuwe functie. Consumenten stappen alleen nog winkels in voor "ervaringen met producten die online niet zijn na te bootsen”, denkt Stephens. In de nabije toekomst zullen auto’s, huishoudelijke apparaten, huizen, kleding en ons lichaam constant met elkaar in contact zijn. Hierdoor krijgen merken en retailers voortdurend informatie over verkoopkansen. Consumenten kunnen op basis daarvan gedaan aanbod goedkeuren met bijvoorbeeld een duimafdruk. Het product wordt vervolgens afgeleverd waar de klant dat wil.

Middelbare scholen in België tekenden vorig jaar een convenant met de Vlaamse regering. Ze zouden zorgen voor meer gezonde drankjes en tussendoortjes op scholen. Dat heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. De scholen engageren zich in de verklaring om in de periode van 2016 tot 2020-2021 het aanbod aan suikerrijke frisdranken en ongezonde tussendoortjes af te bouwen. Volgens onderwijsminister Hilde Crevits zal er in 2018 opnieuw gekeken worden in hoeverre scholen de doelstellingen hebben behaald. Aan de hand van de resultaten zal er bepaalde worden of de scholen in 2020-2021 meer actie moeten ondernemen.

In 2015 kromp de levensmiddelenmarkt in Groot-Brittannië met 0,9%. De markt voor 'ethische voedingsmiddelen en dranken' steeg juist met 5,3%, naar €10,55 miljard. Dat blijkt uit het nieuwe Ethical Consumer Markets Report 2016. Fairtrade-producten hadden het echter moeilijk (-2,5%). De groei van biologisch (+4,2%), vegetarische producten (+6,3%) en als duurzaam gecertificeerde vis (+15,7%) zette door. Ook als Freedom Food-gecertificeerd vlees was opvallend populair. De verkoop van vrije uitloop-kippen (-5,2%) en -eieren (-3,6%) liep terug. De groei is vooral toe te schrijven aan bestaande klanten die meer kopen; het aantal nieuwe kopers viel tegen.

De Nederlandse Nancy Holten, die al 34 jaar in Zwitserland woont, krijgt geen Zwitsers paspoort. In haar dorp Gipf-Oberfrick beslissen de dorpsbewoners in een referendum over een eventuele naturalisatie. Haar buren stemden al twee keer tegen. Reden? Holten maakt bezwaar tegen de Zwitserse koebellen. Niet alleen vindt ze de zware en luid klingelende bellen (110 dB) indruisen tegen het dierenwelzijn, ook ergert ze zich zelf aan het alomtegenwoordige geklingel van koebellen én kerkklokken. Haar buren vinden dat ze "de waardevolle nationale tradities probeert te saboteren", schrijft De Volkskrant. Voor koeien is er overigens een prima alternatief: GPS-trackers en smartphones.

In Covent Garden (Londen) kun je vandaag en morgen je lunch betalen met een fitness-sessie. In het Run For Your Bun-café kun je alleen betalen door te sporten. Het pop-up Café is opgezet door de fitnessketen David Lloyd Clubs om mensen zich bewust te maken van de balans tussen beweging en gezonde voeding. In het café zijn alle kassa’s vervangen door fitnessapparaten, waar bezoekers 'betalen' voor hun gezonde lunch door 10 minuten HIIT-training te doen, een serie korte intensieve oefeningen. De training creëert een zogeheten 'afterburn'-effect, waardoor je ook na de inspanning nog steeds calorieën verbrandt.

Nutella is veilig, dat laat Ferrero in een nieuwe televisiecampagne weten. In de populaire chocopasta zit palmolie, voor de zachte textuur. Vorig jaar oordeelde de EFSA dat palmolie meer potentieel kankerverwekkende stoffen veroorzaakt dan andere plantaardige oliën bij verhitting boven de 200 graden Celsius voor raffinage. Volgens Ferrero haalt de palmolie net niet de 200 graden en wordt de olie verhit onder lage druk. Dit moet het ontstaan van kankerverwekkende stoffen minimaliseren. Een andere olie gebruiken is volgens het bedrijf geen optie. "Nutella zonder palmolie levert een inferieur substituut van het originele product op, dat is een stap achteruit", aldus Ferrero.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Peter Jens

food- en agri-economie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag

Marijn Raeven

Animaties

Likes vandaag