De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

----------

FL 1. STADSBOERDERIJ ALS RESOCIALISATIETRAJECT VOOR GEDETINEERDEN
Een voormalig Black Panther Party-coryfee is in West Oakland, bij San Francisco een opmerkelijk reïntegratietraject gestart. Op een stuk land van ruim 3.000 m2 in een achterstandswijk heeft ze West Oakland Farms, een stadsboerderij opgezet. Op de boerderij werken 10 voormalig gedetineerden tegen een uurloon van $20. De boerderij zet zijn producten onder meer af aan een hip, door Afro-Amerikanen gedreven restaurant. De overwegend zwarte buurt is blij met de stadsboerderij - er is geen supermarkt. Het meest blij zijn de ex-gedetineerden. "Ik leer hier iedere dag iets nieuws", zegt twintiger Ray Kidd. "Ik wist niet dat een boel fruit als een bloemetje begint; daar was ik helemaal van ondersteboven."

FL 2. ONTDEKKING HOMO NALEDI LAAT 'PARALLELLE MENS' ZIEN
In een grafkamer in een grot in Zuid-Afrika is een nieuwe vroege mensensoort ontdekt. De ontdekking zal het idee over onze menselijke voorouders veranderen, zeggen de onderzoekers die de Homo naledi ontdekten. De naledi had een brein dat niet groter was dan een sinaasappel, de helft van de moderne mens. Hij had aapachtige kromme vingers, maar voeten die nauwelijks te onderscheiden zijn van de onze, de homo sapiens. "Ik zag iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou zien in mijn carrière", zegt teamleider professor Lee Berger aan de BBC. "Dit was een moment waar 25 jaar als paleoantropoloog me niet op had voorbereid." We beginnen te ontdekken dat mensen niet alleen waren, maar dat slechts 1 soort wist te overleven en dominant te worden.
"Wat we zien is dat meer en meer mensensoorten suggereren dat de natuur experimenteerde met hoe mensen evolueren door verschillende types mensachtigen parallel van elkaar te laten ontstaan in verschillende delen van Afrika. Enkel één lijn overleefde uiteindelijk", zegt professor Chris Stringer van het Engelse Natural History Museum
In 2003 werd voor het laatst een nieuwe menssoort ontdekt. Het ging om de homo florensis, een mensachtige die op het Indonesische eiland Flores werd ontdekt. De florensis was klein en kreeg als bijnaam de Hobbitmens. Hij stierf pas 18.000 jaar geleden uit.

FL 3. PORTIES MCDONALD'S FORS GROTER GEWORDEN
De Huffington Post laat je zien hoeveel groter de porties van McDo zijn geworden in de loop der jaren. Het blad suggereert dat Amerikanen daarom zoveel dikker zijn geworden.

FL 4. KOFFIEPRUT TEGEN KLIMAATVERANDERING
Onderzoekers uit Zuid-Korea ontdekten hoe ze van oude koffieprut een actieve koolstof kunnen maken die het broeikasgas methaan uit de lucht kan vangen. Ze mixen de koffieprut in een oplossing van calcium hydroxide, laten het brouwsel een paar uur trekken en drogen het vervolgens. Daarna activeren ze de koolstof door het tot 700-900 graden te verhitten. Binnen een dag heb je een actief koolstofmateriaal dat methaan opslaat. Dit is niet alleen sneller dan de productie van andere broeikasgasvangende materialen, maar, omdat de grondstof supergoedkoop afval is, ook veel kostenefficiënter.

FL 5. SOEP UIT JE KOFFIEZETMACHINE
Het Amerikaanse koffiebedrijf Keurig is bekend van de beroemde K-cups, die in een Keurig-machine allerlei soorten warme dranken bereiden, en inmiddels ook koude. Maar Keurig kampt met teruglopende omzetten. Het bedrijf sloeg de handen ineen met soepfabrikant Campbell (dat ook zijn verkopen ziet teruglopen) en ontwikkelde in 2 jaar de perfecte opkikker: K-cups met kippensoep en noedels. "We weten dat meer dan 80% van de mensen die Keurig-capsules kopen ook Campbell's soep kopen. Twee geliefde producten in één handige verpakking samenbrengen is een winning idea", zegt een Campbell-woordvoerder op Bloomberg.

FL 6. HEINEKEN MUSIC HALL GAAT PERMANENT URINE OPVANGEN
Eind deze maand past de Heineken Music Hall zijn toiletafvoer aan. De HMH installeert een permanente urine-opvang. Eerder deze zomer zetten diverse Europese popfestivals én de Vierdaagse tijdelijke duurzame urine-opvanginstallaties op. In de HM komt een urine-opvangtank van 130.000 liter, aldus het AD. Waternet haalt de verzamelde zuivere urine op en verwerkt deze in de kunstmestfabriek in het Westelijk Havengebied tot kunstmest. Pure urine bevat hoge concentraties ammonium en fosfaat. Door daar magnesium aan toe te voegen, krijg je kunstmest.

FL 7. BOODSCHAPP EN GOODSO FAILLIET
De gratis supermarktapp Boodschapp, waarmee klanten supermarktproducten konden scannen op voedingswaarden en gluten, is failliet. Ook de betaalde Boodschapp Gluten en glutenvrije websupermarkt Goodso houden op te bestaan. Het is initiatiefnemer Jeroen de Bakker niet gelukt zijn verdienmodel rond te krijgen. De Bakker ziet nog altijd potentie in zijn app en hoopt op een doorstart, meldt Distrifood.

FL 8. VEGETARISCHE SLAGER ZET LUSTRUM LUISTER BIJ MET KILOKNALLERFABRIEK
De Vegetarische Slager viert binnenkort zijn eerste lustrum. Jaap Korteweg startte zijn initiatief 5 jaar geleden om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meerdere dagen achterwege laten. Korteweg steekt zijn ambities om 'de grootste vegetarische slager ter wereld' te worden niet onder stoelen of banken. Om het lustrum luister bij te zetten, vindt op 27 september de 'betonparty' plaats voor de nieuwe, innovatieve 'Vegetarische Kiloknallerfabriek', die in 2016 in Breda opent.

FL 9. 'LIGHT-DRINKERS COMPENSEREN MET ONGEZOND ETEN'
Amerikaanse onderzoekers van de University of Illinois bestudeerden de voedingsgewoonten van 22.000 Amerikanen, op basis van 10 jaar data uit de National Health and Nutrition Examination Survey. Onderzoeksleider dr. Ruepeng An kwam op grond hiervan tot een lijst van 661 'discretionary foods', niet noodzakelijke voedingsmiddelen die vaak als extraatjes of tussendoortje worden gegeten. De bekende zoete, vette en zoute snacks en junkfood. Meer dan 90% van de Amerikanen blijkt dagelijks discretionary foods te eten. Gemiddeld krijgen ze er 482 calorieën mee binnen.

An bekeek ook wat de mensen in zijn onderzoeksgroep dronken. Hij maakte onderscheid tussen alcoholhoudende dranken, suikerhoudende dan wel light dranken, koffie en thee. Uit de combinatie van de twee datasets bleek dat degenen die lightdranken of koffie dronken, een groter deel van hun calorie-inname uit discretionary foods halen. Zij lijken de mindere calorieën in hun drankjes met ongezonde calorieën uit snacks te compenseren. "Het kan zijn dat mensen die lightdranken drinken van zichzelf vinden dat ze daarom meer mogen eten, dus nemen ze een zak chips of een muffin", zegt An op Medical Express. Andere verklaringen kunnen zijn dat ze meer hoogcalorische snacks moeten eten om zich verzadigd te voelen, of zelfs dat mensen light dranken drinken omdat ze zich schuldig voelen over hun ongezonde eetgewoonten. Een combinatie is ook mogelijk. "We weten niet hoe het compensatie-effect werkt", besluit An.

FL 10. 'EETBARE WATERBALLON' BREEKT DOOR
De 'eetbare waterballon' van Ohoo heeft de eerste prijs gewonnen in de Britse eindronde van de Europese Climate KIC-competitie. De ballon is een membraam op basis van bruine algen en calciumchloride en kan bijvoorbeeld plastic waterflesjes vervangen. Ontwerper Pierre Paslier zegt in The Guardian: "Je hoeft de ballon natuurlijk niet op te eten. Maar dat het eetbaar is, laat zien hoe natuurlijk het is. Mensen zijn enorm enthousiast over het feit dat je een verpakkingsmateriaal kunt maken dat zo onschadelijk is dat je het zelfs kunt eten." Ohoo gaat nu verder naar de Europese eindstrijd van de duurzame innovatie-competitie.

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.


Fotocredits: 'Le Kiosquetier de la Gaité', Jean-François Gornet
Dit artikel afdrukken