11+12 feb in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Eten van gefermenteerde voedingsmiddelen - yoghurt, kombucha, zuurkool, kimchi, kefir - is een opsteker voor ons darmbioom. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek voor het BBC-programma 'Trust me, I'm a doctor'. Drie groepjes vrijwilligers aten 4 weken lang 'darmbevorderend'. De eerste groep dronk de commerciële probiotica-drankjes uit de supermarkt. Die hadden geen merkbaar effect. De tweede groep at voeding rijk aan inuline, prebiotische vezels. Die komen bijvoorbeeld voor in prei, uien en aardperen. Hun darmbioom ontwikkelde meer gunstige bacteriën voor de algemene darmgezondheid. De derde groep dronk kefir. Zij ontwikkelden de grootste diversiteit aan bacteriën in hun darmen. Het effect van zelfgemaakte of traditioneel bereide gefermenteerde producten bleek het grootst. In commercieel verkrijgbare (gepasteuriseerde) varianten zijn de bacteriën schaars.

Ook dit jaar konden klanten van Dirk van den Broek-supermarkten hun statiegeldbonnen doneren aan de voedselbanken. Dat leverde €54.000 op, 50% meer dan bij eerdere acties. Tegelijkertijd organiseerde Dirk ook een kledinginzamelingsactie, die nog eens €21.000 euro opleverde. Voedselbanken Nederland nam afgelopen vrijdag de resulterende cheque voor het nieuwe recordbedrag van €75.719,85 in ontvangst. Daarmee kunnen bijna 22.000 gezinnen aan een voedselpakket worden geholpen. In januari verruimden de Voedselbanken de toelatingsdrempel om meer mensen te kunnen helpen.

Met de korte tekst 'Het nieuwe boeren' twitte Marianne Thieme (PvdD) afgelopen vrijdag schijnbaar positief een artikel over de Amerikaanse boer Joel Salatin met de titel Doe altijd het tegenovergestelde van wat de overheid adviseert. De Partij van de Dieren wordt gezien als een partij die tegen het eten van dieren is. Salatin is echter een vleesproducent. Zijn veehouderijsysteem laat planten, bomen, insecten, bodemvruchtbaarheid en verschillende landbouwhuisdieren elkaars natuurlijke gedrag versterken. Hoewel hij geen gesloten systeem hanteert, wordt Salatin gezien als een geslaagd voorbeeld van de zogeheten natuurinclusieve bouw. Met name de rentabiliteit van zijn aanpak is opmerkelijk. Omdat de dieren een belangrijke deel van het werk op de boerderij doen, kunnen investeringen in mechanisatie tot een minimum beperkt blijven, terwijl de opbrengsten hoog zijn door de meerwaarde die consumenten aan deze vorm van vleesteelt toekennen.

Het was de allereerste hommel op de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten. Vanaf 11 februari zou de rusty patched bumblebee beschermd zijn. Dat betekent dat er plannen en geld zouden komen om de soort te behoeden voor uitsterven. Maar de hommel moet nog even geduld hebben. President Trump heeft alle door zijn voorganger getekende maar nog niet ingegane wetgeving bevroren. Volgens de U.S. Fish and Wildlife Service gaat de bescherming nu op 21 maart in. Sinds eind jaren '90 is de populatie van deze hommelsoort in de VS met 88% gedaald en het leefgebied met 87% ingekrompen.

Coca-Cola verkoopt (sinds 2014) naast frisdranken ook melk. Niet zomaar melk, maar Fairlife melk: betere, lekkerdere en vooral duurdere premium melk. Nu komt er ook een kindervariant, Superkids. Fairlife gebruikt een (gepatenteerd) filterproces om de melkcomponenten (water, botervet, eiwit, vitamines, mineralen, lactose) te scheiden. Daarna worden die componenten in verschillende concentraties weer samengevoegd tot een lactosevrije melk met meer eiwitten en calcium - en minder vet en suiker. Superkids-melk bevat 12 gram eiwitten per portie. Biologische melk biedt 8 gram eiwit, amandelmelk 1 gram en sojamelk 7 gram. Lusten de kinderen geen melk? Dan is er ook Superkids chocolademelk.

Is de snelle verspreiding van het H5N8-vogelgriepvirus in Zuidwest-Frankrijk mogelijk te wijten aan opzet? Dat onderzoekt op dit moment het Parijse Openbaar ministerie, op verzoek van het ministerie van Landbouw. De verdenking spitst zich toe op een bedrijf in de Tarn. Het onderzoek moet uitwijzen of de verdachte opfokkers willens en wetens besmette dieren geleverd hebben aan verschillende eenden- en ganzenbedrijven en zo bijgedragen hebben aan de snelle verspreiding van het virus. In Frankrijk zijn nu 227 bedrijven besmet, vooral in het zuidwesten, waar 80% van de foie gras-productie geconcentreerd is. Sinds januari wordt er preventief geruimd in 415 gemeentes.

Volkoren granen eten zet je metabolisme een tandje hoger, zodat je wat meer calorieën verbrandt. Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Tufts University in een tweetal studies. De 81 proefpersonen in het klinische onderzoek kregen gedurende 8 weken een gecontroleerd dieet met evenveel calorieën voorgezet. De helft at volkoren granen, de andere helft geraffineerde granen. Honger en verzadiging waren gelijk. Toch verbrandden de volkoreneters dagelijks 100 kcal meer, het equivalent van een half uurtje wandelen. Ook bleken hun darmgezondheid en immuunsysteem te verbeteren ten opzichte van de groep die geraffineerde granen at.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Jordi Kolenbrander

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Fréderique Pruim

Redactie Foodlog

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag