Kort 11 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'The morning papers', Allen Skyy

Begin deze maand publiceerde de Europese Commissie het rapport Prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025. Bij gelijkblijvende omstandigheden verwacht de EU in 2025 46,5 miljoen ton vlees te produceren. Dat is iets meer dan nu. Vooral de productie van gevogelte (+4%, met name in Hongarije, Polen en Roemenië) en varkensvlees (+2%) zal toenemen, de productie van rundvlees (uitgemolken melkkoeien) zal juist verder dalen.

Binnen Europa zal de consumptie van vlees in eerste instantie stijgen, maar daarna afnemen tot 66,7 kilo vlees per Europeaan. Dat niveau komt overeen met dat van 2008. Wereldwijd neemt de consumptie van vlees echter toe met +15%, waardoor het grootste deel van de extra vleesproductie zijn weg naar de export gaat vinden. Azië, met China voorop, Sub-Sahara-Afrika en het Midden-Oosten zullen de voornaamste groeimarkten zijn. Concurrentie bij de export zal de EU ondervinden van Brazilië en de VS.

De productie van varkensvlees stijgt licht door. Europeanen gaan minder varkensvlees eten dus het extra varkensvlees is voor de export bestemd, die naar verwachting met 27% gaat toenemen. In 2015 zal de EU 2,6 miljoen ton varkensvlees uitvoeren, vooral naar Azië en Sub-Sahara-Afrika. De vraag vanuit China zal de komende 10 jaar verdubbelen. De Commissie voorziet een lichte stijging van de varkensprijzen. Die zullen in 2025 rond de 1.710 euro gemiddeld per ton bedragen. Dat is 11% meer dan in 2014 maar nog altijd minder dan in. 2012-2013. "Maar eerder dan een stabiele prijs wordt een sterk fluctuerende prijs verwacht, met minima tot 1.460 euro per ton en maxima tot 2.060 euro per ton", citeert Vilt.

Tussen 2009 en 2014 namen de verkopen van voor mensen belangrijke antibiotica die ook in de veehouderij toegestaan zijn met 23% toe. Dat maakte de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) donderdag bekend. Dat is zorgwekkend nieuws vanuit het oogpunt van de toenemende antibioticaresistentie. Eerder deze week pleitten Britse onderzoekers in een rapport nadrukkelijk voor het gebruik van antibiotica in de landbouw aan banden te leggen.

In Europa neemt het gebruik van antibiotica in de dierhouderij de afgelopen jaren gestaag af en is toepassing als groeibevorderaar sinds 2006 verboden. Ook in de VS staat het gebruik van antibiotica in de dierhouderij als preventief middel en groeibevorderaar inmiddels ter discussie vanwege de toenemende resistentie waardoor mensen niet meer behandeld kunnen worden. In 2013 stelde de FDA vrijwillige richtlijnen voor om farmaceutische en agrarische bedrijven antibiotica als groeibevorderaar te laten uitfaseren. Daar lijkt nog niet veel gehoor aan gegeven te worden; vorig jaar steeg de verkoop en het gebruik in de VS nog met 3%, aldus de FDA.

United Airlines hoopt extra klanten te trekken door op ochtendvluchten voortaan een echte Nederlandse stroopwafel te gaan serveren. Sinds 2008 kregen reizigers op korte vluchten geen gratis snacks meer. Met de stroopwafels hoopt de nieuwe topman van United Airlines, Oscar Munoz, zijn bedrijf aantrekkelijker te maken in de concurrentieslag met Delta en American Airlines. De stroopwafel wordt neergezet als een 'ontbijtsnack'. In een filmpje laat United Airlines zien hoe passagiers hun stroopwafel extra lekker kunnen maken door hem een paar minuten op een kopje thee of koffie te laten opwarmen.



Het gaat om de stroopwafels van Daelmans Banket uit het Brabantse Nieuwkuijk. ‘Amerika smelt voor de Nederlandse lekkernij’, meldt Daelmans vol trots op de eigen website. Hoeveel miljoenen stroopwafels Daelmans aan United Airlines gaat leveren maakt het bedrijf niet bekend. Alleen al in Nederland verkoopt Daelmans jaarlijks 22 miljoen zakjes stroopwafels, door United omschreven als 'een klein beetje caramelzaligheid tussen krokante wafels'.

Op de vluchten na 09.45 uur zullen voortaan onder andere Aziatische snacks en minipretzels gratis worden aangeboden. United voert jaarlijks zo'n twee miljoen vluchten uit naar 352 bestemmingen wereldwijd met in totaal 138 miljoen passagiers.

Supermarkten in Utrecht kunnen voortaan een ontheffing krijgen om tot 02.00 uur 's nachts open te zijn, mits ze de leefbaarheid van de buurt niet in het geding brengen. Dat heeft de gemeenteraad van Utrecht donderdagavond, met de kleinst mogelijke meerderheid, besloten, meldt RTV Utrecht. Utrecht kon door een wijziging in de landelijke winkeltijdenwet de eigen verordening ook onder handen nemen. Daarin was een maximaal aantal avondwinkels per stadsdeel vastgesteld.

Vanaf nu mogen alle winkels een ontheffingsaanvraag doen om open te zijn buiten de standaardopeningstijden. Dat is op doordeweekse dagen en op zaterdag van 6 tot 22 uur, op zon- en feestdagen tot 19 uur. Dat voor ruimere openingstijden een ontheffing aangevraagd moet worden was een harde eis van Groen Links. "Wij zijn tegen de 24-uurs economie", zegt GroenLinksraadslid Thijs Weistra. "Daarom willen we niet dat supermarkten op zondagavond automatisch tot 22 uur open mogen zijn."

De onderhandelingen gingen de hele nacht door. De druk om tot een klimaatakkoord te komen is gigantisch. Maar de verschillen zijn nog te groot om vandaag tot een finale tekst voor een klimaatakkoord te komen, meldt BNR. De te overbruggen verschillen zijn "de financiering, het verschil tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden en het ambitieniveau."

Op grond van de nu afgegeven commitments komt de opwarming uit op 3,5 graad Celsius. Ralien Bekkers, voormalig jongerenvertegenwoordiger VN: "Zolang we niet een duidelijk doel zetten met een duidelijk jaar waarin we de emissies gaan reduceren, dan kunnen we wel zeggen dat het zo goed is, die 1,5 graden, maar dat gaan we helemaal niet halen met de toezeggingen die nu zijn gedaan. [..] Niemand komt dichterbij en ze gaan alleen maar verder uit elkaar, dus ik ben heel benieuwd waar ze straks op uit gaan komen."

Een finale tekst voor een klimaatakkoord wordt zaterdagochtend verwacht. Bekkers: "Maar het is inderdaad de vraag hoe stevig dat staat. De Fransen willen natuurlijk ontzettend graag met een succes naar huis, maar het mag niet zo zijn dat er gedaan wordt alsof het een succes is terwijl het eigenlijk een ongelofelijke teleurstelling wordt, want momenteel zijn ze absoluut nog niet bij de ambitie die we moeten hebben: we hebben een ambitie van 1,5 graden temperatuurstijging."

Dat zegt Bernard Vallat, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie voor dieren (OIE) op Reuters.

In de VS werden begin 2015 bijna 50 miljoen dieren geruimd als gevolg van de vogelgriep. De prijzen van eieren stegen sterk. Verschillende landen sloten hun grenzen voor Amerikaanse pluimveeproducten.

De vogelgriep in Frankrijk breidt zich verder uit, maar de crisis zal volgens Vallat niet tot dergelijke proporties uitgroeien. "De uitbraak is een klap voor de pluimveesector, maar de broedmethoden in Frankrijk zijn anders dan die in de VS. De typen virussen die we hier zien, zijn ongevaarlijk voor de volksgezondheid", denkt hij volgens Reuters. De griep wordt vermoedelijk overgebracht door trekvogels.

Toenemende bezorgdheid van consumenten over wat er precies in hun eten zit, verandert hun kijk op hoe 'natuurlijk' gedefinieerd moet worden op voedseletiketten. Dat zegt het Amerikaanse onderzoeksbureau NPD Group in een nieuw rapport, meldt IFT.

'Natuurlijk' voedsel betekent volgens NPD steeds vaker 'puur'. Consumenten willen een product zonder toevoegingen, chemicaliën of conserveringsmiddelen, dat vrij is van alles wat 'in fabrieken wordt geknutseld'. In de praktijk is dat alleen niet altijd het geval. Volgens het niet-bindende advies dat de Food and Drug Administration in 1990 opstelde, mag in een product dat 'natuurlijk' op het etiket zet "niets kunstmatigs of synthetisch - met inbegrip van alle kleurstoffen ongeacht de bron - zijn opgenomen of toegevoegd". Deze leidraad maakt het echter mogelijk dat voedingsmiddelen en dranken met bijvoorbeeld een hoog glucosesiroopgehalte (HFCS) of genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) nog steeds als 'natuurlijk' geëtiketteerd mogen worden.

Dat is verwarrend voor consumenten, aldus Darren Seifer van NPD. Zeker nu consumenten steeds bewuster bezig zijn met wat ze in hun mond stoppen en steeds bezorgder worden. 30% van de Amerikanen aarzelt bij eten met conserveringsmiddelen, waar dat 10 jaar geleden nog maar 24% was. Ze willen weten of er HFCS of GMO's in hun eten zitten. NPD constateerde echter ook dat deze bezorgdheid eerder het gevolg is van negatieve verhalen in de media dan van wetenschappelijk onderbouwde kennis. Op de vraag wat GMO is, antwoordde de meerderheid van de Amerikanen in het onderzoek: "Dat weet ik niet".

De Labour-regering van Wales staat achter het idee om een suikertaks in te voeren om obesitas en diabetes terug te dringen, maar de Conservatieven zijn tegen. Dit meldt The Guardian.

Plaid Cymru, een centrum-linkse politieke partij in Wales, diende een motie in voor een heffing op suikerrijke dranken. Zowel Labour als de Liberale Democraten ondersteunen de motie. De conservatieve partijen spraken zich tijdens het debat uit tegen de motie. Woordvoerder Darren Millar: “De realiteit is dat maar 3% van de geconsumeerde calorieën in Wales uit frisdrank komt. Als we denken dat een paar pennies het verschil maken, vergissen we ons.” Volgens minister van Financiën, Jane Hutt, is de uitdaging om een wet in te voeren die werkt. Eerder bekritiseerde de regering al plannen om de extra inkomsten van de suikertaks te gebruiken voor de inzet van extra artsen. Dat zou immers averechts kunnen uitpakken en mensen juist tot een hogere consumptie van frisdranken aanzetten.

Het zal moeilijk worden om deze heffing door te voeren omdat de regering van Wales niet bevoegd is en een dergelijke maatregel door het parlement van het Verenigd Koninkrijk goedgekeurd moet worden. De Britse regering heeft zich al bij verschillende gelegenheden uitgesproken tegen een suikertaks.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Henric van der Krogt
  • #1
  • 11 dec '15
  • 11:36

CO2 UITSTOOT GLASTUINBOUW STERK GEDAALD

De CO2 uitstoot van de glastuinbouw is in de periode 201-2014 sterk gedaald. Dat blijkt uit de 25e energiemonitor glastuinbouw van het LEI. De totale CO2 emissie daalde met 30%, het aandeel duurzame energie steeg naar 4,3%.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag