Kort 11 jan in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat zo. Of gebruik het Kort-formulier!

Fotocredits: 'The morning papers', Allen Skyy

Het Amerikaanse Cancer Society Cancer Action Network (ACSCAN) toont zich “flink teleurgesteld" omdat de nieuwe Amerikaanse Voedingsrichtlijnen die vorige week zijn uitgekomen "geen aanbeveling bevatten om de consumptie van roodvlees te beperken."

Het ACSCAN krijgt niet mis te verstane bijval van de bekende Harvard-voedingsdeskundige professor Walter Willett. Hij spreekt van 'misleiding van het publiek'. Dat meldt NBC.

Volgens hem heeft de Amerikaanse overheid in de vorm van de USDA (het Amerikaanse ministerie van landbouw) censuur toegepast op de adviezen van de wetenschappelijke adviesraad. De raad adviseerde beperking van de roodvleesconsumptie. De nieuwe richtlijnen doen volgens Willett onterecht alsof mager rood vlees wel gezond zou zijn. Wetenschappelijk zijn er goede aanwijzingen dat rood vlees kan zorgen voor een verhoogd risico op diabetes, hartaanvallen, hersenbloedingen en vormen van kanker. Volgens Willett mogen die risico's niet zomaar aan vet worden toegeschreven.

Eind vorig jaar ontstond een wereldwijde rel toen de WHO stelde dat rood vlees en bewerkt vlees een 20% verhoogde kans op kanker zou geven.

De Engelsen laten het gesneden (wit) brood massaal in de supermarkten liggen. In plaats daarvan eten consumenten speciale broden en alternatieven die extra vezels en vitamines bevatten. Dit merken de supermarkten van Marks & Spencer ook. Omdat de verkoop van het witbrood afgelopen tijd daalde, stopt de retailer helemaal met de verkoop van basaal witbrood.

In de toekomst bakt M&S al haar brood en broodjes met extra vezels, meldt de Daily Mail. De retailer wil zo een gezonder brood maken voor het hele gezin.

Ruim 100.000 mensen ondertekenden een petitie van Vitens en andere waterbedrijven om kraanwater op de menukaart te zetten, schrijft Out of Home Shops. Vitens overhandigt maandag op de Horecava de petitie aan Martijn Naberman, die als hotelschooldirecteur van de Tio Hotelhogeschool de toekomst van de horeca vertegenwoordigt.

Uit eigen onderzoek van Overal Kraanwater Graag blijkt dat driekwart van de restaurants wel eens weigert om kraanwater op tafel te zetten, terwijl bezoekers daar best voor zouden willen betalen. 90% van de Nederlanders vindt een karaf kraanwater die standaard op tafels staat een teken van gastvrijheid.

Drinkwaterbedrijven, de partners van Overal Kraanwater Graag, gaan de komende tijd restaurants aansporen om altijd een karaf op tafel te zetten. Ze zijn er ook voorstander van dat kraanwater niet alleen in de horeca te krijgen moet zijn, maar ook op festivals en in de openbare ruimte.

In totaal krijgen 118 plattelandsontwikkelingsprogramma's in de 28 Europese lidstaten bijna honderd miljard euro voor de versterking van de leefbaarheid en economische kansen van het Europese platteland (52% van het totale oppervlakte van de EU).

Voor de periode 2014-2020 is er een budget van 99,6 miljard euro beschikbaar. Daarbovenop komt nog 60,6 miljard euro aan cofinanciering uit nationale en regionale overheidsmiddelen of particuliere investeringen, meldt Vilt.

De rurale gebieden in de EU verschillen erg van elkaar, net zoals de problemen waarmee zij te maken hebben. Daarom biedt de Commissie de lidstaten veel flexibiliteit om met plattelandssteun in te spelen op lokale behoeften. De steun wordt dan ook voor uiteenlopende doeleinden ingezet. Het kan gaan om bijvoorbeeld investeringssteun aan landbouw of internettoegang op het platteland.

Dat zegt Milieudefensie vandaag. De organisatie geeft in een persbericht aan niet verbaasd te zijn over CBS-cijfers die aantonen dat Nederland in 2015 het fosfaatplafond heeft overschreden als gevolg van een toegenomen mestproductie in de melkveehouderij. De overheid heeft die ongebreideld laten groeien, vindt Milieudefensie.

Staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam moet snel ingrijpen en kiezen voor een grondgebieden veehouderij, vindt de milieu NGO. In het persbericht staat te lezen dat Nederland in 2015 het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo "ruimschoots heeft overschreden". De productie groeide met 4,6 miljoen kilo tot 176,3 miljoen kilo fosfaat volgens het CBS. Door het einde van de melkquotering op 1 april 2015 is de melkveestapel gegroeid, terwijl de overheid in de aanloop daarheen geen rekening heeft gehouden met het te verwachten gedrag van melkveehouders. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie zegt: “Die groei is eerder begonnen en iedereen heeft aan zien komen dat we het fosfaatplafond zouden gaan overschrijden. De overheid heeft niet op tijd en niet met juiste beleid ingegrepen. We hebben te maken met wanbeleid.”

Als gevolg van dit 'wanbeleid' is er volgens Milieudefensie is de schaalvergroting in de melkveehouderij toegenomen, komen steeds minder koeien buiten en neemt de biodiversiteit verder af.

Het jonge recyclingsbedrijf Afval Loont betaalt consumenten voor iedere kilo gescheiden huishoudelijk afval. Het bedrijf heeft 4 vestigingen in de regio Rotterdam waar het gescheiden afval aangeboden kan worden. Op korte termijn wil Afval Loont uitgroeien naar 50 inzamelpunten. Daarvoor heeft het bedrijf nu € 500.000 kapitaal opgehaald bij het investeringsfonds Social Impact Ventures. Dit nieuwe Nederlandse investeringsfonds richt zich op bedrijven met maatschappelijke impact.

Afval Loont stelt dat de hoeveelheid ingezameld gescheiden huishoudelijk afval met 40% is toegenomen in de gemeenten waar het bedrijf actief is. "In de afgelopen vier jaar hebben wij ruim 13.000 ton CO2-uitstoot bespaard, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1.600 woningen", zegt Afval Loont-oprichter Jørgen van Rijn in het FD. Afval Loont neemt met name papier, textiel, kunststof en frituurvet in. In 2020 wil Afval Loont een CO2-reductie van 43.000 ton bereiken. Consumenten krijgen tussen de 4 en 15 eurocent per kilo afval vergoed.

De Schotse mijnwerker Michael McFeat werd in Kirgizië gewaarschuwd. Een opmerking die hij maakte over een lokale vleeswaar zou Engeland en Kirgizië in staat van oorlog hebben kunnen brengen. Dat schrijft de serieuze Guardian. McFeat mag het voormalig Sovjetland gedurende vijf jaar niet meer binnen.

McFeat werd door de politie verhoord nadat hij op zijn Facebookpagina een foto zette van zijn Kirgisische collega's die in de rij stonden voor de lokale Chuchuk paardenworst. Hij zei dat hij het op het mannelijk lid van een paard vond lijken en bleek daadwerkelijk te denken dat het om een paardenpenis ging. Zijn collega's waren woest en zouden McFeat hebben willen lynchen.

“De politie vertelde me dat wat ik deed, Kirgizië en Engeland in staat van oorlog had kunnen brengen", zei McFeat nadat hij op een vliegtuig naar Edinburgh was gezet. "Ik ben nogal van de grappen" voegde hij toe, "maar dit keer maakte ik geen grap en liep het helemaal uit de hand."

Het Israëlische bedrijf AlefBet is gevraagd in totaal vijf melkveebedrijven op te zetten in Soedan. Elk van de bedrijven telt straks 2.000 koeien. Het warme klimaat zorgt voor uitdagingen. De dieren - grote drinkers - moeten voorzien kunnen worden van een goed watersysteem om een constante stroom van drinkwater te kunnen garanderen. Ook moeten de dieren gewapend worden tegen het warme klimaat. "Daarnaast moet er iets bedacht worden voor de levering van voer en moet er gekeken worden naar de verwerking van melk", schrijft Boerenbusiness.

De bedenkers van dit grote project zijn Indiase ondernemers. Als de bouw doorgaat dan is er een bedrag van $600 miljoen mee gemoeid. Eerder zette AlefBet een succesvol project op met 15.000 koeien in Vietnam.

Dat meldt de FAO. De prijzen van de belangrijkste voedingscommodities daalden voor het vierde jaar op rij en kwamen uit op 19,1% onder het niveau van vorig jaar.

"Ruim voldoende aanbod bij een bescheiden vraag en een voldoende sterke dollar zorgen ervoor dat de voedselprijzen zwak waren in 2015', zegt FAO senior economist Abdolreza Abbassian.

Dat zegt de scheidende Hollandse CEO Marc Bolland van het Britse supermarktconcern Marks & Spencer in gesprek met het FD.

De Nederlander ging niet onder druk van zijn aandeel- en toezichthouders weg. Er was nul druk van de aandeelhouders, zegt hij. "Ik had drie opdrachten. Ik moest een eigen internetverkoopkanaal opzetten. Ook werd mij gevraagd om de foodafdeling te verbeteren en die is, zoals mijn chairman onlangs zei, nu waarschijnlijk een van de best presterende in Europa. Daarnaast moest ik de infrastructuur en logistiek aanpakken. We hadden geen planningssystemen, er werden wereldwijd 110 verschillende opslaglocaties gebruikt, waarvan ik er 90 heb gesloten. M&S was een heel oud huis. Nu is het een swingende tent."

Volgens de Volkskrant is de verkoop van etenswaren Bollands grootste succes. De kledingverkoop bleef echter kwakkelen, vindt de krant. Bolland wordt opgevolgd door Steve Row die juist van de kledingtak een succes wil maken nadat hij onder Bolland food weer liet swingen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag