10 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

AH Delhaize eist met terugwerkende kracht een integratiebonus en nieuwe condities van zijn grote internationale leveranciers, meldt Distrifood. Onlangs maakte het bedrijf bekend met twee inkooporganisaties te blijven werken. Vermoedelijk om de inkoopstrategie als een nieuw machtsblok te maskeren. Vandaag werd bekend dat het fusievoordeel wil verzilveren bij de grote merkleveranciers van het bedrijf. AH Delhaize vraagt leveranciers om nieuwe condities en wil kortingen, de zogenaamde "integratiebonus" die leveranciers moeten betalen. "De nieuwe condities worden met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar ingevoerd", aldus een leverancier.

Volgens Bloomberg is de voedselproductie in Rusland in zeer hoog tempo is opgevoerd. In 2 jaar bracht het land de voor inflatie gecorrigeerde importwaarde van voedsel van terug van 34 tot 22%. De importen van kaas en varkensvlees halveerden ruimschoots. Toch werd voedsel als gevolg van de ban slechts 1,6% duurder volgens berekeningen van ratingbureau ACRA. De rest van de 17% inflatie wordt bepaald door andere factoren, waaronder het waardeverlies van de roebel. Dit moet betekenen dat het land zijn eigen voedselbehoeften nagenoeg kan dekken. Het Russische landbouwbeleid om het land door een voedselban los te maken van de EU en de VS lijkt zeer succesvol.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA rapporteerde dit voorjaar over de aanwezigheid van residuen van diergeneesmiddelen en andere ongewenste stoffen in vee en dierlijke producten in 2014. Vilt ploos het rapport uit. Op een totaal van bijna 737.000 monsters kwam in 0,37 procent van de gevallen een probleem naar voren. Dat is iets meer dan in de zeven voorgaande jaren, toen het aantal niet-conforme stalen schommelde tussen 0,25 en 0,34 procent. Anderzijds zijn de testresultaten historisch gezien het laagst voor verboden (hormonale) stoffen. Daarentegen worden vaker sporen van zware metalen en natuurlijke gifstoffen die gevormd zijn door plantenschimmels aangetroffen.

Gepensioneerd journalist Mark Whitaker beschrijft in de Daily Mail dat hij dagelijks meer dan een fles wijn drinkt. Dat doet hij tijdens het koken, eten en later op de avond. Zijn vrouw werkt nog en komt laat thuis. Het plezierige gezelschap van de wijnfles heeft hem te pakken. Graag zou hij zich denken dat hij geen alcoholist is. Maar, zegt hij, "ik zou wel gek zijn om te ontkennen dat ik een soort drankprobleem heb." Whitaker beschrijft met verbazing de reacties van een reeks artsen op een veilige Deense pil die het genotsgevoel van alcohol onderdrukt. Geen van allen wil hem een recept geven. Hij moet maar 'gewoon stoppen met drinken.'

De centrum-rechtse politica Elvira Savino stelt een wet voor die kinderen beschermt tegen een plantaardig voedingspatroon dat hen ijzer- en vitaminentekorten kan bezorgen. Ouders die hun kinderen onder de 16 jaar "roekeloos en gevaarlijk" eetgedrag opleggen, worden onder de wet strafbaar. Volwassenen kunnen zelf bepalen of zij kiezen voor een plantaardig dieet, maar kinderen hebben die keus niet, zegt Savino. Om "ideologische excessen" tegen te gaan, wil Savino ouders tot gevangenisstraffen van 1 tot maximaal 6 jaar kunnen veroordelen. Haar voorstel volgt op een aantal breed in de Italiaanse pers uitgemeten ondervoedingsgevallen als gevolg van veganistische en macrobiotische eetgewoonten.

Slager Zwetsloot uit Kamerik liet zijn eerste varken uit als een hond. Het hele dorp zag het. Toen hij het slachtte ontdekte hij hoe goed zo'n 'scharrelvarken' commercieel uitpakt. Toen zijn Truus 340 kilo woog vond de slager het tijd haar te slachten. "Ik besloot hiervoor een aparte werkplaatsverkoop te houden en dat was een groot succes. Mensen hadden me met Truus door het dorp zien lopen en iedereen wilde wel een stukje van het dier proeven. Hoewel het vlees eigenlijk te vet was, gingen mensen met tassenvol de deur uit en binnen twee uur was alles verkocht", schrijft Vleesmagazine.

Op de voormalige vollegrondsakkers van de Wieringermeerpolder (Noord-Holland) bouwt Microsoft voor €2 miljard het grootste datacenter van Europa. Bedrijvenpark Agriport A7 wierf eerder hightech glastuinbouw. Er hebben zich 11 grootschalige glasbouwbedrijven gevestigd. Telt het gemiddelde Nederlandse glastuinbouwbedrijf 3 hectare, op Agriport A7 zijn ze ruim 60 hectare groot. Ze kwamen vanwege de goede infrastructuur (glasvezel, CO2) en energievoorzieningen (eigen netwerken voor gas, geothermiebronnen, herbruikbare restenergie van de glastuinbouwbedrijven zelf). Temidden van de oprukkende hightech houdt één oude specialiteit stand: Agriport A7 huisvest ook 80 hectare Opperdoezer-aardappelen. Microsoft sluit aan op de kabel en de berg energie voor het datacenter.

In een uitgebreid (in het Nederlands vertaald) interview in Humo geeft Jamie Oliver aan dat hij het meest wordt gegrepen door de politieke kant van zijn werk. "Mijn kookboeken vind ik natuurlijk ook belangrijk, maar politiek interesseert me nog meer: met regeringen spreken, thema’s aanreiken, campagnes op gang trekken." Hij wil niet de politiek in maar regeringen beïnvloeden als aanreiker van thema's en trekker van campagnes op het gebied van goede voeding. Als Brexit "nog verder uit hand loopt", ziet hij toch een direct politieke taak. Oliver wil wel voor Brexit-politicus Boris Johnson koken. "Ik zou hem vergiftigen".

De productie van een liter wijn zorgt voor circa 5 liter afvalwater. Het Australische afvalwaterverwerkingsbedrijf Factor UTB ontwikkelde een 'smart' oplossing. Het bedrijf 'oogst' lokale bacteriën uit rioolpijpen, wijnafvoeren en afvalwaterlozingen. Die bacteriën verwijderen in grote, via internet gemonitorde opslagtanks de biologische vervuilers en overtollige nutriënten uit het wijnafvalwater. Volgens Factor UTB is het afvalwater van een wijnmakerij die circa 12,5 miljoen liter wijn maakt, te vergelijken met de biochemische vervuiling in het rioolwater van een stadje met zo'n 20.000 inwoners. Na de bacteriële behandeling is het afvalwater zo schoon dat het weer aan het oppervlaktewater toegevoegd kan worden.

'Ouderdomsanorexia', ofwel eetlustverlies, kan ook bij gezonde senioren leiden tot ongewild gewichtsverlies en zelfs ondervoeding. In een kleinschalig onderzoek bij 31 gezonde volwassenen met 8 deelnemers van boven de 80, tonen Britse onderzoekers aan dat een verhoogde productie van het hormoon 'peptide YY' (PYY), dat voor een verzadigd gevoel zorgt, daar mogelijk verantwoordelijk voor is. Ze constateerden dat het PYY-niveau steeg na een stevig ontbijt, terwijl de niveaus van het 'hongerhormoon' ghreline en GLP-1, een hormoon dat de eetlust vermindert, gelijk bleven. Ook rapporteerden de oudere deelnemers minder honger en minder zin in een volgende maaltijd dan de jongere proefpersonen.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Cécile Janssen

Eindredacteur / eigenaar, Foodlog

Likes vandaag