10 mrt in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. We presenteren daaruit maximaal 12 artikelen in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag.

Ook jij kunt als lezer zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe? Dat lees je hier, of ga direct naar het Kort-formulier!

Reageren kan per Kort bericht. Gebruik daarvoor de reageerknop onder ieder berichtje of de dropdown boven het reageervak.

'I wear my newspaper hat', Kate Ter Haar

Het Europese Parlement stemde vandaag in met voorstellen om antibioticaresistentie tegen te gaan.

“Het gevecht tegen de resistentie tegen antibiotica moet beginnen in de veehouderij. Wij pleiten uitdrukkelijk voor een verbod op preventief gebruik van antibiotica en willen collectieve behandeling beperken tot alleen hele specifieke gevallen. Ook moet het veterinair gebruik van antibiotica die van cruciaal belang zijn voor de behandeling van infecties bij mensen verboden worden en moet de online verkoop van antibiotica, vaccins en psychoactieve middelen beëindigd worden. Met behulp van deze maatregelen hopen we de hoeveelheid antibiotica die op het bord van de consument terecht komt te beperken”, zegt rapporteur Françoise Grossetête.

De resolutie is niet bedoeld om "te snijden in het aantal middelen dat veeartsen tot hun beschikking hebben. Deze regels zijn gemaakt om hun werk te vereenvoudigen". Eerder deze week maakte de Raad voor Dieraangelegenheden zich in het rapport Antibioticabeleid in de Dierhouderij sterk voor dat een verregaande reductie van antibioticagebruik niet mag betekenen dat er meer ziekte en sterfte onder dieren wordt geaccepteerd.

De resolutie van vandaag sluit aan bij diergezondheidswet die het EP afgelopen dinsdag aannam. "Deze wet maakt drie dingen mogelijk. Allereerst verbindt de wet diergezondheid en dierenwelzijn, en maakt ook de connectie met menselijke gezondheid. Die directe link, gecombineerd met de nadruk op verantwoordelijk gebruik van antibiotica, zal ons helpen in de strijd tegen de groeiende antimicrobiële resistentie. Daarnaast stelt de wet overheden en producenten in staat om gerichter te werken aan de preventie van en controle op besmettelijke dierziekten. Tot slot bundelt de wet ongeveer veertig wettelijke bepalingen in één basisbepaling”, aldus rapporteur Jasenko Selimovic.
Alle maatregelen om ziektes onder controle te houden, moeten rekening houden met het dierenwelzijn en gericht zijn op het beperken van pijn, stress of lijden van dieren, met inbegrip van zwerfdieren.

Bisfenol A (BPA) is schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen. Tot die conclusie komt het RIVM in een nieuw verschenen rapport. Op grond daarvan wil het kabinet het gebruik ervan terugdringen.

BPA wordt gebruik bij de productie van onder meer voor in plastic flessen, voedselblikjes, speelgoed en kassabonnen. Uit nieuwe dierstudies blijkt dat BPA het immuunsysteem van de foetus en jonge kinderen kan schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd. Kinderen hebben hierdoor mogelijk een grotere kans op de ontwikkeling van voedingsintoleranties en gevoeligheid voor infectieziekten dan tot nu toe werd gedacht.

Het RIVM adviseert de Europese Commissie om de blootstellingslimiet te verlagen en nieuwe evaluatie op te laten stellen van de gevaren voor de gezondheid en grenswaarden. Dat meldt FoodQualityNews.

Minister Edith Schippers schrijft in een reactie op het rapport zich te willen inspannen voor verlaging van de Europese norm. Voorts wil de minister ziekenhuizen stimuleren om de blootstelling aan deze toxische stof tijdens medische behandelingen te verminderen. Samen met het RIVM en het Voedingscentrum wil de minister bovendien zwangere vrouwen, jonge moeders en andere consumenten beter voorlichten over de risico's van BPA en het vermijden daarvan.

Volgens de Utrechtse toxicoloog Martin van den Berg en GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is dat onvoldoende. Zij willen, net als in Frankrijk, een verbod op het gebruik van BPA, zeiden ze op Radio1.
Schippers vindt een verbod niet wenselijk, omdat dit tot gebruik van alternatieve stoffen zou leiden, die mogelijk nog schadelijker zijn.

Dertien procent van de Europese bevolking kampt met een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit een vierjarig, door de EU gefinancierd internationaal onderzoek.

Het zogenaamde ODIN-project biedt voor het eerst EU-brede data met 'harde bewijzen' dat vitamine D-tekorten door heel Europa voorkomen, meldt NutraIngredients.

Proefpersonen golden als vitamine D-deficiënt, als hun serum vitamine D-niveau het hele jaar door gemiddeld onder de 30 nmol/l lag. Dit was voor 13% van de 55.841 deelnemers het geval. In de weinig zonrijke periode tussen oktober en maart steeg het aantal mensen met een vitamine D-tekort naar 17,7%. In de zonrijke periode tussen april en november daalde het tekort tot 8,3% van de bevolking. Zon is immers de bron die ons lichaam vitamine D laat aanmaken.

Bij mensen met een donkergekleurde huid kwam het tekort, afhankelijk van de hoeveelheid zon in hun land, 3 tot 71 keer vaker voor dan bij de blanke bevolking die zonlicht gemakkelijker omzet in vitamine D. Als de strengere grenswaarde van minder dan 50 nmol/l als definitie voor een tekort wordt gehanteerd, dan zou maar liefst 40,4% van de Europese bevolking te kampen hebben met een vitamine-D tekort. Een aantal vooraanstaande wetenschappers ziet die strengere grenswaarde als de reële om te bepalen of mensen een vitamine D tekort hebben.

Vandaag vond de officiële opening van het Hollands lamsvleesseizoen plaats bij Polderlam B.V. in Zuilichem. De nieuwe Schaapskooi van familiebedrijf Vee- en Vleeshandel van Veen vormde het toneel voor de opening. Vierde generatie lamsvleesproducent Klaas van Veen wil met lamsvlees van Hollandse bodem tegemoet komen aan de wensen van de huidige consument. Voor de productie van dit lamsvlees staan dierenwelzijn, duurzaamheid, kwaliteit en transparantie van het productieproces voorop.

Lamsvlees is volgens cijfers van het CBS één van de weinige vleessoorten waarvan de consumptie de laatste jaren toe- in plaats van afneemt. Hoewel de cijfers over 2015 nog niet bekend zijn, lijkt de verkoop ervan volgens van Veen “een aantal keer over de kop te zijn gegaan”.

Veel lamsvlees komt nu nog uit Nieuw-Zeeland. Polderlam streeft er naar dit te vervangen door Nederlands vlees. Het bedrijf in de Bommelerwaard wil hét productiecentrum van het lamsvlees worden. Het plan is om de slacht en verdere verwerking van het vlees in de toekomst op hetzelfde terrein te laten plaatsvinden. Het lamsvlees van Polderlam is verkrijgbaar bij verschillende supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo, groothandels en in de horeca.

De rechtbank in Den Haag oordeelde woensdag dat supermarktketen Jumbo en brancheorganisatie CBL een schadevergoeding moeten betalen aan de Hollandse Exploitatie Maatschappij (HEM), het moederbedrijf van Ageviewers. Volgens de rechter hebben Jumbo en CBL zeker zes jaar lang onrechtmatig gehandeld tegenover HEM en het kartelverbod geschonden, meldt het FD.

Ageviewers maakt leeftijdscontrolesystemen voor winkels die alcohol en tabak verkopen met een camera op afstand, zonder tussenkomst van de kassamedewerker. Dit systeem zou zo goed werken dat supermarkten het uit angst voor omzetverlies niet zouden willen inzetten. Volgens de rechtbank maakten Jumbo en CBL afspraken om het Ageviewerssysteem te boycotten. Ageviewers kon zijn systeem alleen inzetten bij slijterijen en kleinere supermarkten, waardoor het bedrijf 'tientallen miljoenen' omzet misgelopen zou zijn.

De supermarktketens ontkenden eerder al dat er sprake zou zijn van kartelvorming; het camerasysteem zou 'simpelweg klantonvriendelijk' zijn. Jumbo gaf woensdag aan in beroep te gaan.

De hoogte van de schadevergoeding zal in een aparte juridische procedure bepaald worden. Het feit dat Jumbo en CBL nu veroordeeld zijn, betekent niet dat andere supermarkten vrijuit gaan. "Deen, Plus en Albert Heijn, ze hebben allemaal aan de kartelvorming meegedaan en moeten dus alle via een verdeelsleutel van de CBL meebetalen aan de schadevergoeding", zegt Dirk Benschop, bestuursvoorzitter van Ageviewers.

Albert Heijn en Jumbo verkopen als eerste supermarktketens voor het einde van het jaar geen kipvleeswaren of kipmaaltijden meer waarin plofkip is verwerkt. Hierdoor krijgen miljoenen kippen een beter leven.

Omdat Nederlanders voornamelijk de borstfilets van kippen eten, moet de rest van de betere kip - zoals de 1-ster kip en Jumbo's Nieuwe Standaard Kip en AH - in het buitenland worden verkocht waar het niet meer oplevert dan plofkip en soms zelfs minder. Dat is economisch niet handig omdat dan alle meerkosten van het betere kippenleven moeten worden terugverdiend op de filets; die worden daardoor veel te duur. Door de andere delen in vleeswaren en maaltijden te verwerken komt de economie rond de betere kip veel meer in balans zodat een beter kippenleven betaalbaar wordt.

AH kiest voord de scharrelkip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Deze kip groeit 23% langzamer dan de plofkip en krijgt 31% meer leefruimte. Jumbo vervangt de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Deze kip groeit 25% langzamer dan plofkip, krijgt 56% meer leefruimte én daglicht. De supermarkten beginnen in april (AH) of mei (Jumbo) met het vervangen van de eerste maaltijden. Eind 2016 zullen alle maaltijden gemaakt zijn met het ‘nieuwe’ kippenvlees.

Wakker Dier is te spreken over de voornemens. “De marktleiders nemen het voortouw richting een compleet plofkipvrije supermarkt. Aangezien vleeswaren een groot deel vormen van de totale vleesconsumptie, is het voor de kip dus hard nodig dat ook vleeswaren plofkipvrij worden,” meldt de organisatie vandaag in een persbericht.

Volgens onderzoek van marktonderzoeker Galaxy hebben Australiërs genoeg van food trends en dieetrages. 94% van de mensen noemt het eten volgens de laatste trends een ‘statussymbool’. Negen op de tien mensen vinden food trends overgewaardeerd en een op de vijf vindt dat ze geen waar voor hun geld krijgen.

81% van de Australiërs is ervan overtuigd dat een simpele aanpak het beste is voor een gezonde leefstijl. Dit is met name het geval bij het ontbijt, aldus het onderzoek - dat gefinancierd is door ontbijtgranenproducent Uncle Tobys. 41% van de Australiërs die hun ochtend starten met een gewone bak ontbijtgranen, kiest gedurende de rest van de dag gezondere producten die minder suiker of minder vet bevatten.

Het registeren van gezondheidsgegevens van werknemers via wearables is in strijd met de privacyregels. Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Twee bedrijven hadden hun werknemers een armband gegeven die gegevens over beweging en/of slaap registreerde. Wilbert Tomesen van de Autoriteit Persoonsgegevens: “Een werkgever mag zo’n armband wel cadeau geven, maar het is niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van werknemers in te zien.”

Dit is ook niet toegestaan als de werknemer toestemming geeft, aangezien hij financieel afhankelijk is van de werkgever. Er is dan namelijk geen sprake van ‘vrije’ toestemming. “Het gaat hier om gevoelige persoonsgegevens die iets zeggen over de gezondheid. Voor deze bijzondere gegevens gelden strenge wettelijke eisen.”

Meer dan de helft van de calorieën (59%) die de gemiddelde Amerikaan dagelijks binnenkrijgt, is afkomstig uit zogenaamd ultra-processed food. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Sao Paulo.

De onderzoekers doken in de eetgegevens van meer dan 9.000 deelnemers aan de 2009-2010 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

De 'ultra-processed' voedingsmiddelen bleken voor 21% van hun calorieën uit toegevoegde suikers te bestaan. In bewerkte (2,4%) of onbewerkte en licht bewerkte producten samen (3,7%) lag het caloriegehalte dat uit toegevoegde suikers bestond vele malen lager.

De onderzoekers definieerden 'ultra-processed food' als voedingsmiddelen waar ingrediënten aan te pas komen die een gemiddeld huishouden niet in de keukenkastjes heeft staan, zoals smaakstoffen, emulgatoren en andere hulpstoffen. De meeste 'ultra-processed' voedingsmiddelen vallen in categorieën als frisdrank, verpakte snacks en koekjes, snoepgoed en instant noedels.

De onderzoekers denken dat het terugdringen van de consumptie van ultra-processed food eten effectief kan zijn om de hoge suikerconsumptie van Amerikanen te beteugelen. Slechts de Amerikanen die tot de onderste 20% van de ultra-processed food-eters vielen, bleven met hun suikerinname onder de maximaal aanbevolen limiet.

De Zeeuwse oester wordt bedreigd door de Japanse oesterboorder. Vorig jaar werd al bekend dat er sprake is van grootschalige oestersterfte. Op sommige plekken in de Zeeuwse wateren is 90% van de oesters dood.

De Nederlandse Oestervereniging, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland presenteerden daarom woensdag een plan om het tij te keren, meldt de NOS. Het plan voorziet in een alternatieve, in Frankrijk al gebruikte kweekmethode, met manden die vrij blijven van de bodem. Verder is het de bedoeling dat opgeviste oesterboorders vernietigd gaan worden, in plaats van teruggegooid. Ook gaat onderzocht worden of de oesterkweek wellicht in andere wateren, zoals de Westerschelde, kan plaatsvinden en of het helpt de 'zieke' kweeklocaties te herbevolken met gezonde oesters die elders zijn gekweekt.

Zeeland telt 30 oesterkwekers. Meer dan de helft daarvan ondervindt financiële problemen door de oestersterfte. De oesterkweek is van groot belang voor Zeeland: "Mosselen en oesters vormen onze bekendste exportproducten", stelt de provincie.

De Zeeuwse oestersector zal dan ook extra onaangenaam getroffen zijn door nieuws van voedselautoriteit NVWA, die woensdag liet weten al maanden te controleren op het voorkomen van de toxische stof TTX in mosselen en oesters. Als die stof, waarvan niet bekend is hoe hij ontstaat, aangetroffen wordt, mogen de 'geinfecteerde' mosselen en oesters niet in de handel gebracht worden, waarschuwt de NVWA.

De lidstaten van de EU hebben de steun voor boeren niet verstandig ingezet. Dat vindt staatssecretaris Martijn van Dam, die nu voorzitter is van de vergadering van Europese landbouwministers.

Eind vorig jaar kregen de lidstaten €420 miljoen om naar eigen inzicht te besteden voor melkveehouders en varkenshouders die last hebben van de boerencrisis in EU. Het geld zou besteed zijn aan lastenverlichting maar dat lost het boerenprobleem niet op volgens Van Dam.

Volgens Van Dam moet er gewerkt worden aan het verbeteren van de marktsituatie. Hij noemt een paar honderd euro in de hand "geen oplossing voor bedrijven die op omvallen staan. Dat geeft een maand verlichting, maar na die maand zijn de prijzen nog steeds net zo laag. Het is beter om het geld structureel in te zetten. In de Europese Unie is de vorige keer het geld niet op de meest verstandige manier ingezet. Het feit dat we nu weer praten over een steunpakket, is daarvan een bewijs."

Welke plannen Van Dam heeft, is nog onbekend. Verschillende lidstaten hebben heel uiteenlopende plannen ingeleverd voor de vergadering van de Europese ministers van Landbouw komende week onder zijn voorzitterschap.

De aardappel is vanaf deze week eindelijk goedgekeurd als basisvoeding voor Chinezen.

China beschouwt aardappelen als een graansoort, naast de voor China belangrijke gewassen rijst, tarwe en maïs. Aardappelen kunnen door hun lage prijs de voedselzekerheid van het land vergroten. Ondanks de groei van de graanproductie in de laatste 12 jaar ervaart China nog steeds grote druk op de voedselvoorziening.

Beijing wil daarom gebruik maken van de makkelijke groei- en opslageigenschappen van aardappelen. Beijing ziet de aardappel als een ‘zekerheid achter de hand’ die de toevoer van, en vraag naar, binnenlandse granen kan vervangen tijdens turbulente periodes op de internationale granenmarkt.

Aardappelen zijn onder veel diversere omstandigheden te telen dan granen. Granen zijn kieskeurig en hebben ruimte en de juiste hoeveelheid water nodig. Aardappelen gedijen in natte, droge, warme en koude omstandigheden. Ook hebben ze minder water nodig tijdens het planten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

André Hoogendijk

Land- en tuinbouw

Likes vandaag

Janneke Blijdorp

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Hermen Vreugdenhil

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Likes vandaag