Kort 10 nov in de Media

  • Deel dit artikel:
Het nieuws van de dag, uit de (inter)nationale media. Zie jij nieuws wat hier nog niet staat? Zet het erbij!
De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee helpen maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (met het eigen nummer) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Zelf aanleveren van nieuws? Dat gaat deze week nog eventjes zo. Of probeer ons nieuwe formulier eens uit!

Fotocredits: 'Zeitungen', Opposition24.de

De prijs voor biologische varkens ligt in Duitsland op dit moment fors hoger dan voor gangbare. Dat blijkt uit marktgegevens van marktbureau AMI.

De gangbare varkenshouderij verkeert in geheel Europa in een crisis als gevolg van overproductie, maar blijkt op geen enkele manier de prijsvorming van biologisch dieren omlaag te trekken. De laatste brengen op dit moment driemaal zoveel op als gangbare. Dit betekent dat de biologische markt autonoom is, concludeert Boerderij. Als de markten elkaar zouden beïnvloeden, zou zo'n groot prijsverschil niet kunnen optreden.

De Duitse markt voor biologisch varkensvlees komt uit een dal. Nog slechts een jaar geleden stopten Duitse biologische boeren omdat de detailhandel niet voor hun dieren koos. Inmiddels is het tij gekeerd omdat nu ook de in Duitsland bepalende discounters een biologische lijn willen voeren. Dat zorgt voor een vraag die over het aanbod heen schiet.

Consumenten die hun vertrouwen in vlees verliezen, blijken voor biologisch te kiezen. Dat vinden zij een begrijpelijker concept dan 'duurzaam' waaronder teveel kan worden verstaan. Om die reden boezemt het hen te weinig vertrouwen in.

Ook in Nederland stijgen de prijzen voor biologisch varkensvlees naar een vergelijkbaar niveau als in Duitsland, vertellen varkenshouders. De stijging wordt bij ons licht gedempt omdat onder meer door slachter Vion ketens zijn georganiseerd die beter anticiperen op de groeiende vraag. Niettemin neemt ook hier het tekort aan biologisch vlees toe. Net als in Duitsland wordt dat veroorzaakt door het groeiende vertrouwen in biologisch, dat onder meer blijkt uit de omschakeling van Albert Heijn op meer biologische producten ten koste van het oude Puur & Eerlijk.

Een Amerikaanse politieman zou op een bijeenkomst van de actiegroep Mothers Against Drunk Driving (MADD) in Florida beloond worden omdat hij al meer dan 100 dronken automobilisten had bekeurd. Het feestje ging echter niet door. Toen hij zijn opwachting maakte voor de uitreiking, hield zijn baas hem tegen omdat hij naar alcohol rook en niet stabiel liep. Michael Szeliga mocht de award-uitreiking op zijn hotelkamer uitzitten.

Voor zijn onverstandige optreden - Szeliga protesteerde ook nog op onheuse wijze - werd Szeliga een dag geschorst en moest hij een excuusbrief schrijven. Of hij de award alsnog op de schoorsteenmantel heeft mogen zetten, meldt de berichtgeving niet. Wel dat Szeliga inmiddels als rechercheur op een andere afdeling werkt. Die promotie zat al in de pijplijn, aldus The Independent.

Discounter Lidl organiseert 33 'pop-up-proeverijen' om zijn feestdagenassortiment te laten proeven. Op donderdag 12 november worden 33 winkels, verspreid over heel Nederland, voor één avond winters ingericht. Klanten zijn van 18.00 tot 21.00 uur welkom om de speciaal door een chefkok op de winkelvloer bereide producten te komen proeven.

Met de actie wil Lidl het Delicieux-aanbod extra promoten. De koks maken onder meer risotto met Parmigiano Reggiano, rucola en Portugese olijfolie, een crostini met Belgische paté en een bonbon van bresaola met kruidensla klaar. De winkels die meedoen, staan op de Lidl op de website. Het Delicieux-assortiment bestaat uit ongeveer 300 culinaire producten.

Het is niet voor het eerst dat Lidl de aandacht vestigt op de culinaire kwaliteit van zijn producten. Dat deed de discounter onder meer al eens in Zweden en België. Vorig jaar zetten de Nederlandse topkoks Ramon Beuk en Robert Kranenborg Nederlandse genodigden een diner voor met Delicieux-producten. Het is wel voor het eerst dat het op deze schaal live op de eigen winkelvloeren wordt gedaan.

Gezondheidsautoriteiten uit de Amerikaanse staat Washington stellen geen bron gevonden te hebben voor de E.coli-uitbraak die vorige week fastfoodketen Chipotle zijn restaurants deed sluiten. Chipotle sloot al zijn 43 restaurants in de staten Washington en Oregon nadat een uitbraak van E.coli met 40 slachtoffers gelinkt leek te kunnen worden aan hun bezoek aan een Chipotle-vestiging. Nader onderzoek heeft echter geen E.coli aangetoond in de Chipotle-restaurants. Ook Chipotle zelf trof bij eigen onderzoek geen ziekteverwekkers aan.

De keten mag zijn vestigingen heropenen op een paar voorwaarden: alle aanwezige verswaren moeten afgevoerd en vervangen worden, de locaties moeten intensief gereinigd zijn, de lokale gezondheidsinspectie moet toestemming geven en er moet een nieuwe protocol voor het schoonmaken van verse producten geïmplementeerd zijn. Naar verwachting kunnen de restaurants woensdag of donderdag weer open, meldt Time.

In de weilanden niet ver van het Britse Bath staat een onopvallend warenhuis. Het biedt toegang tot een van de grootste wijnkelders van Europa. Dertig meter onder de grond ligt op een oppervlak 93.000 vierkante meter, zeg 22 voetbalvelden, duizenden flessen wijn met een gezamenlijke waarde van meer dan £1 miljard opgeslagen. De wijnkelder was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik als munitie-opslagplaats. Oorspronkelijk was het een mijn. Dat verklaart ook waarom bezoekers bij binnenkomst een gasmasker uitgereikt krijgen.

Het Britse wijnbedrijf Octavian zag de mogelijkheden voor wijnopslag. In de kelders is het constant 13 graden Celsius - de ideale bewaartemperatuur voor wijn. De luchtvochtigheid wordt ieder uur gemeten en op 80% gehouden. Lichtfilters beschermen de kisten, dozen en etiketten tegen UV-straling. De afgelopen 4 jaar is het aantal kisten dat wijnliefhebbers naar Octavian sturen met 35% gestegen. Het gaat de eigenaren niet zozeer om het bewaren van de wijnen zodat ze optimaal rijpen en te drinken zijn, als wel om het zeker stellen van hun investering. Zo liggen er in de kelders ook zo'n 1.000 kisten met wijnen uit de jaren 1775 tot 1800.

De wijnliefhebbers zijn er dan ook op gespitst zeker te weten dat hun beleggingsobjecten geen schade oplopen. Een deuk in een kistje kan zo maar de waarde met 15% doen afnemen, schrijft Bloomberg. Daarom voorziet Octavian de bouw van een ondergrondse fotostudio. Die moet kunnen voorzien in de 6.000 verzoeken om foto's van etiketten of kisten per maand van zijn klanten.

Het Elysée, de ambtswoning van de Franse president Hollande, houdt vast aan de traditie om Franse wijn te serveren als het gasten ontvangt voor de lunch of het diner. Een ontvangst zonder maaltijd en een maaltijd zonder wijn op tafel zijn domweg ondenkbaar.

De onwrikbare Franse principes vormen het hart van een diplomatiek relletje. Frankrijk wil graag de in Europa op bezoek zijnde president Hassan Rohani van Iran ontvangen. Het land wil de relaties met Iran normaliseren. Iran wil graag op het Elysée komen, maar eist een halalmaaltijd, zonder wijn.

Dat gaat niet volgens de Fransen, die tot nu toe altijd hun zin hebben gekregen. Voor de Emir van Quatar maakte de wijnmeester van de presidentiële woning zes jaar geleden een fles Château Latour open. Voor de koning van Saoedi-Arabië werd een Puligny-Montrachet geopend. Rohani bleek niet te vermurwen en hield vast aan zijn principes.

Als oplossing werd bedacht dat de presidenten samen zouden ontbijten. Dat kan immers wel zonder wijn. Dat vindt de Iraanse diplomatie een te goedkope oplossing. Vanmorgen werd bekend dat de presidenten niet samen aan tafel zullen gaan. Rohani komt morgenochtend even langs voor een kopje koffie of thee tijdens een werkbespreking.

Wetenschappers zijn er in geslaagd tomatenplanten 82% meer vruchtgewicht te laten produceren met ook nog eens meer antioxidanten door ze te besproeien met nanodeeltjes. De nanodeeltjes helpen de tomatenplanten licht en mineralen beter te absorberen. De onderzoekers lieten zich inspireren door hun werk met zonnecellen en gebruikten nanodeeltjes zinkoxide en titaniumdioxide. Zink is een essentiële nutriënt voor planten, die enzymen helpt goed te functioneren. Titanium is geen essentiële voedingsstof, maar verhoogt de lichtopname door de hoeveelheid chlorofyl in de bladeren te vergroten.

"Wanneer een plant groeit, geeft hij signalen af aan de bodem dat hij nutriënten nodig heeft. Maar die nutriënten komen niet voor in de vorm die de plant direct kan opnemen, zodat hij enzymen afscheidt die met de bodem reageren en bacteriën aanzetten om de nutriënten om te zetten in een vorm die de plant wel kan gebruiken. Wij proberen dat proces te helpen door nanodeeltjes toe te voegen", zegt onderzoeksleider Pratim Biswas op Newswise. Het onderzoeksteam sproeide de nanodeeltjes in een hele fijne spray direct op de bladeren. Op deze manier neemt de plant veel meer nutriënten op dan wanneer je ze toevoegt aan de bodem. In de bodem gaan de nutriënten ofwel verbindingen aan waar de plant niets aan heeft, of ze spoelen weg.

De behandelde tomatenplanten leverden 82% meer opbrengst op dan onbehandelde planten. Bovendien bevatten de tomaten van de nano-planten ongeveer de dubbele hoeveelheid lycopeen, een antioxidant die in verband gebracht wordt met een verlaagd risico op kanker, hartkwalen en leeftijdsgerelateerde oogaandoeningen. Het team werkt nu aan een nieuwe formule voor alle essentiële nutriënten die een plant nodig heeft.

Het Voedingscentrum lanceerde maandag een Ja-Nee-koelkaststicker, een variant op de bekende Ja-Nee-Reclamesticker. Consumenten kunnen de sticker met bewaaradviezen van 12 veelgebruikte producten op hun koelkast plakken. De sticker moet consumenten helpen hun groente, fruit en eieren langer goed te houden. Uit een enquête blijkt dat de meeste verwarring bestaat over het bewaren van de 12 afgebeelde producten, schrijft DistriFood.

De stickers zijn tot 27 november gratis verkrijgbaar op de groenteafdelingen van de Jumbo, Plus, Dirk, Dekamarkt en Coop of via de webshop van het Voedingscentrum. Eieren, druiven en appels varen wel bij een verblijf in de ijskast. Zo kun je appels tot wel 3 weken langer goed houden door ze wél in de koelkast te bewaren. Tomaat, paprika en aubergine houden juist niet van de koelkast.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Geer Janssen
Geer Janssen onderwijs
  • #3
  • 11 nov '15
  • 11:35

2) Nanodeeltjes, het blijkt dat onze natuur niet juist functioneert? of gaat het alweer over meer geld?
3) (wijn) Is respect voor cultuur van een land eenzijdig?

Paul van Keimpema
Paul van Keimpema Culina Salmonella
  • #2
  • 10 nov '15
  • 23:23

Ik lust geen vleesverversvangers en biovlees is mij worst.

Frank Luttels
Frank Luttels Food- en agri-economie
  • #1
  • 10 nov '15
  • 20:51

VERKOOP VLEESVERVANGERS DAALT

Marktonderzoeker Dagevos (LEI) heeft de afzet van vleesvervangers bekeken over de afgelopen jaren en komt tot de conclusie dat de markt zelfs daalt, zowel bij de service super als bij de hard discounter. Vlees.nl nieuws

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Piet Hermus

landbouw, schrijft wel eens wat

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Alisha Teerink

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Bennie Stevelink

Land- en tuinbouw

Likes vandaag