01 sep in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

In menselijke darmen zijn niet alleen volop darmbacteriën aanwezig, maar er leven ook minstens evenveel virussen op die bacteriën. Deze virussen zijn pas een aantal jaar geleden ontdekt en leken willekeurig aanwezig te zijn. Nieuw onderzoek laat zien dat er patronen te vinden zijn in de aanwezigheid van darmbacterievirussen. Bij gezonde mensen zijn enkele tientallen dezelfde soorten aanwezig. Bij mensen met darmziekten is er minder variatie. Het ‘darmviroom’ bestaat voor zover nu bekend uit 23 heel algemene fagen en 132 vrij algemene. Over de rol die de virussen spelen, is nog niets bekend.

Greenpeace gaat samen met zijn 'vijand-van-het-eerste-uur', de grote trawlervisserij, de visserij verduurzamen. De Nederlandse reders, verenigd in de PFA, zeggen toe niet te gaan vissen rond de Noord- en Zuidpool. Verder willen beide partijen de wetenschappelijke kennis over de visserijbestanden verbeteren en andere landen en andere visserijorganisaties aanzetten tot een duurzamer visserijbeleid. Het akkoord is het resultaat van tweeënhalf jaar onderhandelen. Sylvia Borren, vanaf vandaag gepensioneerd directeur van Greenpeace, noemt het sluiten van akkoorden "een grote stap vooruit", vergeleken met de harde confrontaties uit het verleden. "We gaan over van agenderen via acties tot het bereiken van oplossingen."

In Groot-Brittannië stijgt de vraag naar schooluniformen in grotere maten. Van de kinderen die voor het eerst naar de primary school gaan, heeft 20% overgewicht of obesitas. Bij de schoolverlaters geldt dat voor ruim een op de drie. Dat betekent dat ieder jaar ruim 57.000 lagere-schoolkinderen te dik worden. Om de kinderobesitasepidemie extra onder de aandacht te brengen, heeft Cancer Research UK een winkel in Londen omgebouwd tot een XL school uniform shop met als slogan ‘Expanding our XL stock due to popular demand’. Twee jaar geleden bleek ook al dat er steeds grotere schooluniformen nodig zijn.

Bijna 1 op de 3 Britse 3-jarigen noemt zichzelf wel eens dik. Eén op de tien noemt zichzelf lelijk en één op de vijf weigert wel eens eten omdat het ze dik zou maken. Bij 6-10-jarigen is ongeveer de helft niet tevreden met zijn of haar lichaam. Volgens Jacqueline Harding, onderzoeker van de Professional Association of Childcare and Early Years (PACEY), draagt beeldvorming op televisie en boeken bij aan dit probleem. PACEY is samen met Be Real een campagne gestart om mensen die met jonge kinderen werken te leren de nadruk te leggen op gezondheid in plaats van het uiterlijk.

Unilever erkent dat er nog meer moet worden gedaan om de standaarden in de Indiase thee-industrie te verhogen, al is er vooruitgang geboekt. Het voedingsmiddelenconcern reageert daarmee op het rapport van de Landelijke India Werkgroep (LIW) dat misstanden aantoont in de leef- en werkomstandigheden op een aantal theeplantages. Vorig jaar raakte een leverancier van Unilever zijn Fairtrade-certificering kwijt. Unilever is niet van plan de banden met de probleemplantages te verbreken: "We kunnen helpen de problemen op te lossen of we kunnen onze handen er helemaal van aftrekken." Maar dat laatste lost helemaal niets op, aldus een betrokkene.

Bij supermarktketen Plus start komende zondag een spaaractie met ‘Plusbricks’. Met deze variant op Legosteentjes kunnen klanten een boerenbedrijf nabouwen. Bij €15 aan boodschappen krijgen klanten een zakje met een stukje van de boerderij en een kenniskaartje met informatie en weetjes over eten en drinken. Plus start deze actie omdat kinderen steeds minder weten over waar hun eten vandaan komt. Om het de kinderen ook in het echt te laten ontdekken, kunnen schoolklassen van 7 tot en met 11 september op een levensechte Plusbricks-boerderij in Utrecht van zelf geplukte appels appelmoes maken, koeien melken en wortels uit de aarde trekken.

Het Volendamse familiebedrijf Klaas Puul, een van de grootste garnalenverwerkers van Nederland, verkoopt een meerderheidsbelang aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. Door de hoge garnalenprijzen is de markt sterk in beweging. De huidige eigenaar van Klaas Puul, de familie Mooijer, was al een poosje op zoek naar een externe financier, omdat er geen opvolging in de familie is om het onbenutte potentieel te realiseren. Klaas Puul zet jaarlijks bijna €200 miljoen om. Het bedrijf telt 3.500 werknemers waarvan de meesten in Marokko, waar Klaas Puul 2 jaar geleden nog voor €15 miljoen een grote garnalenpellerij neerzette.

Albert Heijn stopt met de plofkalkoen. 'De nieuwe Albert Heijn kalkoen', die de plofkalkoen vervangt, is van een langzamer groeiend ras uit Frankrijk en krijgt daglicht en iets meer ruimte in de stal. Dit voorjaar bracht Wakker Dier in een rapport het dierenleed bij de 2,3 miljoen Nederlandse 'plofkalkoenen' in kaart. Wakker Dier is "blij met deze eerste stap van Albert Heijn". In de komende Kerstperiode zal de dierenwelzijnsorganisatie onderzoeken welke supermarkten nog wél plofkalkoen op het kerstmenu zetten. Wakker Dier blijft zich bovendien inzetten voor kalkoenen met minimaal één Beter Leven ster; daarvoor is een overdekte buitenuitloop vereist.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Theo Jonkhart

Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag

Sytske Barkhuis

Likes vandaag

Frank Eric van der Meer

tuinman met biodiversiteit

Likes vandaag