01 dec in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Vanaf nu kunnen Nederlandse consumenten Nutrilon melkpoeder online bestellen en het direct naar China laten versturen. PostNL verzorgt de verzending rechtstreeks vanaf leverancier Nutricia tot aan de deur in China. Het postbedrijf ontwikkelde speciale verpakkingen zodat de pakken in originele staat aankomen. Dit is erg belangrijk voor de Chinese consumenten, die weinig vertrouwen hebben in lokale producten. Dat maakte Nederlands babymelkpoeder een gewild item de laatste jaren. De service moet lege Nutrilonschappen in Nederland tegengaan. Bestellen kan via OriginalBabyBrands.com, een speciaal platform van de online super Holland at Home. Chinezen konden via Tmall ook al Nutrilon bestellen.

Amnesty International onderzocht de keten van palmolieproducent Wilmar uit Singapore. De mensenrechtenorganisatie concludeert dat grote voedingsmiddelenbedrijven zoals Unilever, Nestlé en Kellog’s "profiteren van kinder- en dwangarbeid" op als duurzaam gecertificeerde plantages. In het rapport dat Amnesty woensdag publiceerde, schrijft de organisatie dat kinderen, die soms niet ouder zijn dan 8 jaar, onder slechte en gevaarlijke omstandigheden te werk worden gesteld. Volwassen arbeiders krijgen hoge targets opgelegd, werken zonder veiligheidsmaatregelen en worden onder het minimum betaald. Amnesty International verwijt de voedingsinternationals dat zij hun klanten vertellen 'duurzame palmolie' (volgens de normen van de Roundtable on Sustainable Oil) te gebruiken.

Snoepproducent Mars gaat een gezondheidssticker plaatsen op snoepautomaten in middelbare scholen en MBO's. De stickers vermelden het aantal calorieën in een product en hoe lang iemand moet fietsen om die hoeveelheid calorieën te verbranden. Het bedrijf vindt dat hun producten in een gezonde levensstijl passen, als je ze met mate consumeert. Directeur Jack Tabbers: "Transparante informatie helpt jongeren daarbij. Ik ben trots dat Mars deze stap als eerste zet en daarmee verantwoordelijkheid neemt." Ook staatssecretaris van Rijn noemt het een 'goede stap', maar wil ook verder praten om gezonde spullen in de automaten te krijgen.

In een brandbrief aan staatssecretaris Martijn van Dam eisen LTO Nederland, Greenport Holland en BO akkerbouw dat hij "nu eindelijk eens" de 11 knelpunten in gewasbescherming oplost die boeren en tuinders zouden belemmeren bij de verduurzaming van hun teelten. De sector heeft dringend behoefte aan een "effectief maatregelen en middelenpakket" (lees: pesticiden). De knelpunten spitsen zich toe op gewasbescherming in kleine teelten, de trage erkenning van nieuwe middelen, vrijstellingen, behoud van biociden en gelijke eisen voor alle telers in Europa. In een zes pagina's tellende bijlage lichten de organisaties hun grieven en mogelijke oplossingsrichtingen nader toe.

De Canadese politie is er in geslaagd een wijdvertakte criminele organisatie op te rollen. Onder de teruggevonden buit, ter waarde van zo'n $3,75 miljoen, bevond zich ook een vrachtwagenlading Nutella. De grootscheepse operatie Project Cyclone heeft tot de arrestatie van 23 verdachten geleid, tegen wie 137 aanklachten zijn ingediend. De bende hield zich in eerste instantie bezig met autodiefstallen, maar verlegde zijn activiteiten naar alles wat geld kon opleveren. Naar verluidt is de lading Nutella zo'n $16.300 waard, schrijft USA Today.

Superscanner introduceert Insights, een realtime prijs- en productvergelijker voor retailers en fabrikanten. Afgelopen april startte Superscanner al een platform waarop consumenten de prijzen van supermarktboodschappen kunnen vergelijken. Naar eigen zeggen monitort het bedrijf dagelijks ruim honderdduizend producten in de winkels van 10 retailformules. Het nieuwe zakelijke platform moet prijs- en categoriespecialisten van de bedrijven informatie bieden om de strategieën en dagelijkse tactiek te kunnen bepalen waarmee ze elkaar beconcurreren. Insights geeft ook inzicht in het online-marktaandeel van artikelen. Volgens Van der Velden wordt deze informatie steeds belangrijker nu online-verkopen een steeds grotere rol gaat spelen in retail.

De Europese commissie heeft een platform gelanceerd ter bestrijding van voedselverspilling. Het ‘Platform on Food Losses and Food Waste’ zal bestaan uit 70 leden die de regering, de private sector, wetenschappers en internationale organisaties moeten vertegenwoordigen. Het platform zal regelmatig vergaderen om informatie te delen en methodes te ontwikkelen om de afvalstroom te beperken. Een punt van aandacht is de aanduiding ‘tenminste houdbaar tot'. Veel consumenten abusievelijk denken dat die betekent dat ze na die datum voedsel niet meer kunnen gebruiken. Na de datum is slechts de kwaliteit niet meer gegarandeerd. Denemarken wist sinds 2011voedselverspilling met 25% te verminderen door gecoördineerde actie.

De Universiteit van Freiburg verbiedt studenten om restjes kantinevoedsel van andere studenten op te eten. Als studenten klaar zijn met eten, moeten ze hun dienblad op een transportband zetten. Andere studenten pakken dienbladen met restjes er weer vanaf om zo gratis te kunnen eten. Omdat dit steeds vaker gebeurt, voelt het studentencentrum zich genoodzaakt deze praktijken te verbieden omdat het de voedselveiligheid niet kan garanderen. Om ervoor te zorgen dat studenten zich aan de nieuwe regel houden, is de universiteit van plan de transportband af te schermen. De studenten zijn ontstemd over het besluit.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Krijn Poppe

Food- en agri-economie

Likes vandaag

Wouter de Heij

R&D en Innovatie in Voedseltechnologie

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Pieter de Wolf

Landbouwkundig onderzoek

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Ben Koks

ecologie en akkerbouw

Likes vandaag