We gooien €2,5 miljard aan eten weg omdat het te goedkoop is. Dat zegt Natuur & Milieu op basis van onderzoek. Oplossing: maak het tweemaal zo duur. Onzin.
Natuur & Milieu onderzocht samen met Rabobank waarom we zoveel eten weggooien. Het weggegooide eten vertegenwoordigt een waarde van 2,5 miljard euro. Dat komt neer op iets minder dan €150 per persoon per jaar.
Als eten tweemaal zo duur zou worden gemaakt, zouden we niet zoveel meer weggooien. Dat verwacht een kleine kwart van de Nederlandse bevolking, zegt Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu ontdekte nog iets. Meer dan de helft van de Nederlanders die de organisatie sprak dacht 20 à 30% van zijn of haar inkomen aan voedsel uit te geven. In werkelijkheid geeft Nederland gemiddeld maar 11% aan voeding uit. Natuur & Milieu concludeert daaruit dat er ruimte is om de prijs van voedsel flink te verhogen.
Het stond afgelopen vrijdag doodleuk in de Metro, de gratis krant:
Maar waar moet de winst op die verdubbelde prijs van voedsel heen? De wereld heeft nog nooit zoveel teveel eten gemaakt.
Niemand wil het horen, maar het is wel de reden waarom boeren steen en been klagen. Zij verdienen niets omdat er veel te veel eten wordt gemaakt. Als er niet genoeg was, zou je ze niet horen. Teveel houdt de prijzen lekker laag. Dat zorgt voor een probleem. Als je de prijs van eten flink hoger wilt maken om voedselverspilling aan te pakken, wie moet dan al dat overgeproduceerde eten kopen?
Voedselverspilling terugdringen is onzin. Er moet gewoon veel minder gemaakt worden. Dan hoef je de prijs niet te verhogen. Die gaat vanzelf flink omhoog. Als je de prijs verhoogt zonder het aanbod te beperken, worden een paar handelaren en verkopers slapend rijk. Bij overaanbod is hun inkoopprijs immers laag.
Bij Natuur & Milieu werken amateur-economen. Zulke lieden bedenken rare oplossingen. Toch komen ze zomaar serieus in de krant.
We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd: er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden.
Laten we weer eens een beetje gewoon gaan doen. Maak of minder voedsel of verdeel het teveel onder de armen die niets kunnen betalen. Maar maak eindelijk eens een eind aan veel te veel.
Dit artikel afdrukken
Als eten tweemaal zo duur zou worden gemaakt, zouden we niet zoveel meer weggooien. Dat verwacht een kleine kwart van de Nederlandse bevolking, zegt Natuur & Milieu.
Natuur & Milieu ontdekte nog iets. Meer dan de helft van de Nederlanders die de organisatie sprak dacht 20 à 30% van zijn of haar inkomen aan voedsel uit te geven. In werkelijkheid geeft Nederland gemiddeld maar 11% aan voeding uit. Natuur & Milieu concludeert daaruit dat er ruimte is om de prijs van voedsel flink te verhogen.
Het stond afgelopen vrijdag doodleuk in de Metro, de gratis krant:
Maar waar moet de winst op die verdubbelde prijs van voedsel heen? De wereld heeft nog nooit zoveel teveel eten gemaakt.
Er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is gewordenAmateur-economen
Niemand wil het horen, maar het is wel de reden waarom boeren steen en been klagen. Zij verdienen niets omdat er veel te veel eten wordt gemaakt. Als er niet genoeg was, zou je ze niet horen. Teveel houdt de prijzen lekker laag. Dat zorgt voor een probleem. Als je de prijs van eten flink hoger wilt maken om voedselverspilling aan te pakken, wie moet dan al dat overgeproduceerde eten kopen?
Voedselverspilling terugdringen is onzin. Er moet gewoon veel minder gemaakt worden. Dan hoef je de prijs niet te verhogen. Die gaat vanzelf flink omhoog. Als je de prijs verhoogt zonder het aanbod te beperken, worden een paar handelaren en verkopers slapend rijk. Bij overaanbod is hun inkoopprijs immers laag.
Bij Natuur & Milieu werken amateur-economen. Zulke lieden bedenken rare oplossingen. Toch komen ze zomaar serieus in de krant.
We zijn er inmiddels allemaal van overtuigd: er moet dringend iets gedaan worden aan voedselverspilling. Wie dat is gaan geloven, is bevangen door de waanzin die normaal is geworden.
Laten we weer eens een beetje gewoon gaan doen. Maak of minder voedsel of verdeel het teveel onder de armen die niets kunnen betalen. Maar maak eindelijk eens een eind aan veel te veel.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dank Agnes, dus gewoon slecht seizoen voor allemaal. Heel toevallig heb ik uit Spanje ook een zakje zaad van die inima de bou groepering gekocht, heet daar corazon de buey (runderhart), is een harde vleestomaat die niet helemaal rood wordt, maar zelfs met dat beetje groen prima smaakt in salades. Volgend jaar April ga ik die voorzaaien in potjes binnenshuis, want op de markt weet je nooit wat je krijgt (en kost een zo,n plantje ongeveer net zoveel als een kilo tomaten in Augustus, wat je zelf op een balkon natuurlijk nooit haalt). Weet je zeker dat die zelf geteelde tomaten bespoten worden bij jullie? Dat eist (behalve de kosten) nogal wat organisatie nl, en systematisch en tijdig optreden met apparatuur, en een goede nozzle, ik zie het die omaatjes (of andere liefhebbers) niet doen! Vraag het voor de grap eens aan zo'n amateur kweker!
#76 Jopie, hier duurt het leverseizoen maar 26 weken, ander klimaat, dat scheelt. Ik haal mijn informatie bijna geheel uit Noord-Amerika en Canada, waar de omstandigheden meer overeenkomen met onze situatie. Inderdaad heel verfrissend, die openheid. Veel meer een gevoel van samen doen, collegialiteit.
#50, Henric, ik zit nou al dagen te peinzen of iets gebeurt omdat we het met z'n allen willen. Of dat er ook een hoop onmacht, onbegrip en tegenslag bij komt kijken en de wil een ondergeschikte rol speelt. Bij sterke wilskrachtige personen zoals jij me overkomt, speelt de wil een veel makkelijker rol dan bij een underdog of bij ons met z'n allen Maar misschien is het gewoon een zegswijze en vat ik het te letterlijk op.
#77 Dirk, dit jaar waren overal de tomaten slecht. Te veel regen, te veel vocht in de lucht, dus fytoftora tiert welig. Ik schat dat 95% van de tomaten, ook in privetuinen van schilderachtige oude vrouwtjes, wordt bespoten. Ik teel een mix van oude en nieuwe rassen. De meest resistente, een professioneel bioras van Bingenheim, was de minst smakelijke. Blijkbaar iets te veel op shelf-life geselecteerd. Op de markt wordt de klassieke 'inima de bou' het best gewaardeerd en verkocht.
Een technisch vraagje Agnes, je tomaten deden het belabberd dit jaar, was dat bij anderen in de buurt ook zo? En gebruik jij dezelfde (locale? aangepaste?) rassen als zij? het valt me op dat in oosteuropese landen de tomaten het daar zo goed doen (je ziet ze werkelijk overal voor schuurtjes en gewoon in voortuinen), de rassen die daar (in locale winkeltjes) te krijgen zijn , zijn ook vaak anders, voor mij onbekend. Ik had vroeger nooit problemen met tomaat, maar de laatste tijd wel door die nieuwe fytoftora-stammen, en vraag me dus af of er al resistentie tegen is bij sommige rassen (waarbij klimaat natuurlijk ook veel doet, wat bij ons slecht gaat, kan daar best veel beter gaan).
Agnes Jansen , leuk je verhaal te horen. Ik heb ontzettend veel respect voor Pergola/CSA tuinders, het is razend moeilijk om 40 of 50 weken per jaar genoeg variatie in je produktie te houden en de juiste hoeveelheden te produceren. Ik heb ook veel respect voor consumenten die aan zo'n systeem meedoen, omdat ook zij ergens in stappen en hun betrokkenheid niet beperken tot wat hippe acties of het liken van de Verspillingsfabriek op Facebook.
Bedankt ook voor de links* naar ervaringen in de VS, die laten zien dat ook in zo'n systeem voedsel weggegooid wordt. Dat mensen afhaken omdat ze nu zelf groente moeten weggooien, terwijl ze liever hebben dat iemand dat voor hen doet.
Dick zei het aan het begin van de draad al, we produceren veel te veel. Ik produceer ook te veel (en zou nog véél meer kunnen produceren), maar het voedselsysteem hier en nu geeft je weinig andere opties. Al laten Agnes en anderen zien dat het wel kan. Hoewel ik niet zeker weet of er in zo'n systeem minder weggegooid wordt; maar de deelnemers denken er in elk geval bij na en dóen.
*Lees deze links, die zijn van een openheid en eerlijkheid die je in Nederland weinig tegen komt.
#61 Jopie, ja ik ben een Pergola (=CSA) boer. Dit jaar geworden. Omdat het een sociale inbedding geeft en omdat ik minder wilde verspillen. Uiteindelijk betalen je klanten als je op marktbasis werkt ook de kosten van de overproductie, dus als je die er bij kan geven, prima. Het is een hele uitdaging om alle teelten zo te plannen, dat je 26 weken een diversiteit van 8-12 producten kunt bieden. Ik heb er veel schik in.
In zekere zin wordt (bij slechte planning of een ongunstig seizoen) het verspillingsprobleem naar de deelnemers aan de CSA verlegd. In de VS, waar CSA een hoge vlucht heeft genomen is dit al een thema. Mensen haken af, omdat ze de hoeveelheden groenten niet verwerken kunnen en zich vervolgens schuldig voelen dat ze ze weggooien. Bij ons groeiden de courgettes heel goed dit jaar, hebben we de mensen misschien overvoerd met snijbiet en deden de tomaten het belabberd, dus ik ben heel benieuwd naar de evaluatie door de deelnemers.
CSA, we have a problem. De volgende stap is, naast professionalisering van de telers, o.a. een meer individuele share. Komen we dan toch weer bij de markt uit of kan de solidariteit behouden blijven?