Onderzoeksbureau Euromonitor onderzocht wat in de zogeheten BRIC-landen de belangrijkste bronnen van eiwitten voor de bevolking zijn. BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China. Dat zijn de landen waarvan experts in 2001 dachten dat het 's werelds snelst groeiende economieën zouden zijn. Omdat er een verband is tussen hoe rijk een land is en hoeveel vlees het eet, onderzocht Euromonitor wat inmiddels de primaire eiwitbronnen in deze landen zijn. Dat leverde een paar verrassingen op.

Vlees te duur voor Russen
Zo bleek vlees in Rusland niet dé primaire eiwitbron te zijn, maar babyvoeding. Gemiddeld eten de Russen 27,11 gram babyvoeding per persoon per dag, gevolgd door vlees met 21,23 gram. De vleesconsumptie in Rusland is drastisch gedaald omdat veel Russen door de economische crisis geen vlees meer kunnen betalen.

Een andere opvallende constatering was dat in India, het op-een-na dichtstbevolkte land ter wereld, vlees niet eens een primaire eiwitbron blijkt te zijn. Indiërs halen meer eiwitten uit peulvruchten, groenten en vis dan uit vlees en gevogelte.

In China en Brazilië is vlees wel de populairste bron van eiwitten. Chinezen eten gemiddeld 12,2 gram vlees per persoon per dag en Brazilianen blijken opvallend grote vleeseters met 29,88 gram. Ter vergelijking keek Euromonitor ook naar de eiwitconsumptie in de VS, Duitsland en Groot-Brittannië. In al deze landen bleek vlees de belangrijkste eiwitbron. De Britten kwamen uit op 12,91 gram vlees per persoon per dag, de Duitsers op 19,79 gram en de Amerikanen op 22,57 gram.

Veel eiwitten uit verpakte voedingsmiddelen
Voedingsexpert Sara Petersson van Euromonitor plaatst de cijfers in perspectief: "Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze leveren bouwstoffen voor botten en spieren en voor de productie van hormonen en enzymen. De term 'eiwit' wordt meestal in verband gebracht met vlees, vis, eieren of zuivel, en dat zijn inderdaad goede eiwitbronnen. Maar wanneer je de voedingswaarde van wat je eet combineert met de totale hoeveelheid die je eet, krijg je een ander beeld van welke voedingsmiddelen van vitaal belang zijn voor een adequate eiwitinname. Wereldwijd zorgt vers voedsel dagelijks voor 30 gram eiwit gemiddeld per capita. Maar verpakte levensmiddelen zorgen voor nog eens een extra 16 gram eiwit per dag."

eiwitbronnen euromonitor


De 'alternatieve' eiwitbronnen, in landen waar de inwoners meer eiwitten uit verpakt voedsel halen dan uit vers, zijn bijvoorbeeld koolhydraatrijke levensmiddelen als brood en gebak, zuivel, vleeswaren en visproducten én babyvoedsel.
Dit artikel afdrukken