"Tussen de 22.000 en 25.000 veehouderijbedrijven, 10% van het totale aantal, kunnen deze zomer hun rekeningen niet meer betalen", zei Le Foll gisteren in Le Parisien. De gehele Franse pers nam de uitspraken over.

De cijfers rollen uit een analyse die ministerie van Landbouw in alle Franse départementen heeft laten uitvoeren. Volgens Le Foll moet "dringend" worden ingegrepen om "drie zich tegelijk ontvouwende crises aan te pakken." Als gevolg van de malaise in de rundvlees-, varkensvlees- en de melkveehouderij dreigen in totaal 40.000 banen te verdwijnen.

Als gevolg van de malaise in de rundvlees-, varkensvlees- en de melkveehouderij dreigen in totaal 40.000 banen te verdwijnen
Le Foll en Senaatsvoorzitter Gérard Larcher zien drie maatregelen. Overheidsrestaurants moeten alleen nog Frans vlees serveren. Het logo Viande de France (Frans vlees) moet prominenter gebruikt worden en er zouden Europese opslagregelingen moeten komen voor het teveel aan onverkoopbaar varkensvlees dat Frankrijk maakt.

Le Foll wijst op ieders verantwoordelijkheid en noemt daarbij ook de Franse consument. Hij zegt: "Deze crisis maakt iedereen, van consument tot lokaal politicus, verantwoordelijk." Wat hem betreft moet de consument Frans vlees kopen en mogen Franse gemeenten uitsluitend nog Frans vlees serveren.

Fotocredits: Stéphane le Foll, still, AFPTV
Dit artikel afdrukken