De documenten zijn te vinden op TTIP-leaks.

Voorzorgsprincipe
Volgens The Guardian is er sprake van een serieuze impasse op het gebied van productveiligheid (met name cosmetica, maar ook voedsel) en milieu. Volgens Le Monde ligt het voorzorgsprincipe onder vuur; ook de Frankfurter Allgemeine Zeitung ziet vooral een bedreiging voor het voorzorgsprincipe. De International Business Times ziet met name bedreigingen op het gebied van milieubeleid.

Geschaad vertrouwen burger
Vorige week suggereerden de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama dat nog voor het einde van dit jaar een akkoord zou kunnen ontstaan tussen beide handelsblokken. Als dat akkoord er zou komen, zouden - zo schrijft nu de internationale pers - of de Amerikanen of de Europeanen hun eisen moeten opgeven. Omdat het weinig waarschijnlijk is dat de VS hun eisen verhogen tot het niveau van die van de EU zullen brengen, zou een akkoord dus een verlaging van EU-eisen betekenen.

The New York Times merkt op dat de openbaarmaking van Greenpeace een soortgelijk effect kan hebben als de Panama-papers op het vertrouwen van de Europese burger in zijn overheid.

Multinationale belangen versus die van de gemiddelde burger
De Neue Zürcher Zeitung is niet onder de indruk; het was reeds bekend dat de potentiële partners scherp tegenover elkaar staan, schrijft de Zwiterse krant. Gisteren, vóór de TTIP-leaks van Greenpeace, kwam Michael Persson in de Volkskrant met een analyse waarom er ook in de VS stemmen tegen opgaan tegen TTIP: de belangen van corporate America sporen niet met de belangen van de gemiddelde burger die onder meer Donald Trump en Bernie Sanders aan hun stemmen helpen. Ook de Belgische Knack wijst op de vanuit belangen van multinationale ondernemingen vormgegeven insteek van TTIP, waardoor zelfs Champagne niet meer zeker is van zijn naam.
Dit artikel afdrukken