Wakker Dier vond de Hollandse Kip van Albert Heijn maar niks. Het was de eerste belichaming van de Kip van Morgen die de dierwelzijnsvechters al een plofkip in flauwekulsaus hadden genoemd. Toen AH zijn nieuwe 'verantwoorde' kip trots presenteerde als '100% verantwoord' stapten ze naar de Reclame Code Commissie (RCC). AH zou misleiden met een beest dat helemaal niet zo verantwoord is.

'Albert Heijn liegt over welzijn en milieu'
De RCC oordeelde duidelijk: AH misleidt en is oneerlijk. Wakker Dier won zelfs met twee vingers in de neus en beschrijft zijn victorie zo:

De 'Hollandse kip' die Albert Heijn sinds kort verkoopt als vervanger van de plofkip, is niet 'verantwoord' en leeft niet onder 'goede leefomstandigheden'. Albert Heijn misleidt haar klanten door dit toch te beweren. Zo heeft de Reclame Code Commissie bepaald na een klacht van Wakker Dier. De Hollandse kip is de Albert Heijn-variant van de 'Kip van Morgen'. Deze kip was het antwoord van de supermarkten na de aanhoudende kritiek op de plofkip. De nieuwe kip heeft het echter amper beter. Zo leeft ze met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter, komt nooit buiten en mag slechts enkele dagen langer leven. Zowel over het dierenleed als over de milieuvervuiling liegt Albert Heijn, oordeelt de Reclame Code Commissie. De Commissie noemt Albert Heijn 'misleidend en daardoor oneerlijk'. De Reclame Code Commissie is het eens met Wakker Dier dat sprake is van 'minimale verbeteringen in dierenwelzijn' ten opzichte van de plofkip.

De Reclame Code Commissie zegt het zelf allemaal wat uitgebreider in zijn oordeel dat gisteren naar buiten kwam. Daaruit blijkt dat niet alleen kippen van morgen geen commercieel waardevolle claim meer mogen doen naar consumenten, maar ook dat door de voerindustrie als 'verantwoord' gepresenteerde soja hetzelfde lot treft. Die mag niet verantwoord heten omdat er grote maatschappelijke kritiek op te horen is. De AH Kip mag bovendien niet zeggen dat zijn soja '100% verantwoord' is. De kippen worden immers gevoerd op basis van het zgn. 'groene stroom beginsel'. Dat betekent dat AH's Hollandse kippenleverancier Plukon wel helpt die 'verantwoorde' sojastroom op gang te brengen, maar dat die niet noodzakelijk door jouw 100% verantwoorde kip gegeten is. Er kan dus zomaar foute soja in jouw 100% verantwoorde kip zitten. Dat vindt de RCC al helemaal niet OK.

Terug bij af
Recent schoot de Reclame Code Commissie ook de 1-ster kip af. Jumbo presenteerde die kip als diervriendelijk, maar zelfs die ene toch echte ster bleek niet te sporen met maatschappelijke opvattingen zoals de RCC die ziet. Een Hollandse Kip is volgens de Commissie - die bestaat uit wijze reclamemakers die geacht worden te weten wat er in de samenleving leeft - domweg een ploffer+ waar we vanaf moeten. De 1-ster kip is een instapmodelletje dat al evenmin aanspraak op welzijn mag maken.

Als dat zo is, dan moeten de kippenboeren en verkopers in 1 keer van de kelder naar de zolder springen met hun betere kip. Aangezien dat in de commerciële economie niet kan, tenzij er van overheidswege een verbod komt op alle kip die niet diervriendelijk is, is nu een bijzondere situatie ontstaan. Vermoedelijk is alleen kip met 3-sterren van de Dierenbescherming maatschappelijk OK, want ook 2 sterren blijven ergens halverwege hangen en kunnen niet verantwoord genoeg zijn om in een beest te mogen bijten. Voortaan is er dus biologische kip met drie sterren die zou moeten en plofkip met foute soja die gewoon weer mag omdat het toch niet anders kan. We zijn weer terug bij af.

Wie zet de volgende stap?
De welzijnsmarkt zit sinds gisteren weer op slot omdat de onderkant weg is getrokken. Ik denk niet dat Wakker Dier en de Dierenbescherming dat voor ogen hebben gehad. Maar dit is zeker: de supers en kippenboeren zijn er nu compleet klaar mee en steken stilletjes hun middelvinger in de lucht - als niemand het ziet natuurlijk.
Vandaar de vraag die mij bezighoudt: wat gaat de volgende stap zijn en wie gaat die zetten?


Hoe de Hollandse Kip eruit ziet en hoe het dier gehouden wordt, is te zien op onderstaande ANP-video:



Fotocredits: Hollandse Kip in het AH schap, still ANP
Dit artikel afdrukken