WEET WAT JE EET! De macht van de voedingsindustrie

Voeding houdt ons dagelijks bezig. Van voedselverspilling, schandalen met paardenvlees en gesjoemel met keurmerken tot de effecten van ons eetgedrag op onze gezondheid. Maar weten we eigenlijk wel wat we in onze boodschappenmand stoppen? Waar staat de consument in het machtige spel van industrie, overheid, en wetenschap?

Dinsdag 8 april 2014: EETSPROOKJES
Huib Stam
We worden overspoelt met voedingsadviezen, maar weten we eigenlijk wel wat gezond is en waardoor worden we te dik?
De sublieme constructie van het menselijk lichaam zorgt ervoor dat de meesten van ons zonder al te veel problemen een gezonde oude dag halen. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat veel welvaartsziekten het gevolg zijn van wat we eten en hoe we leven. Wie meer wil weten over gezondheid, voeding en leefstijl is overgeleverd aan dieetgoeroes, behoudende gezondheidsvoorlichters en leugenachtige fabrikanten. Verder moeten we het doen met flarden informatie, simplificaties van ingewikkelde wetenschap en veel bijgeloof over wat goed en slecht is voor de mensen. Daarnaast leveren studies naar de effectiviteit van diëten inconsistente en subjectieve uitkomsten op. Ze wijken soms flink af van de heersende opvattingen. De consument blijft verward achter door de verschillende voedingsadviezen. Want welke voedingsadviezen kunnen we nog vertrouwen en waardoor worden we nou eigenlijk dik?

Dinsdag 15 april 2014: GEZONDE VOEDING: WIE MAG IK NOG VERTROUWEN?
Fred Brouns
Er zijn ontelbare verontrustende berichten over voedselfraude of, giftige, verslavende en kankerverwekkende stoffen in onze voeding. Wij denken gezond te kunnen eten maar worden blootgesteld aan “chemische mengsels”, is de suggestie. Wie kunnen we nog vertrouwen als het gaat om gezonde voeding? De overheid wordt verweten geen actie te ondernemen, maar ook niet meer geloofd als ze wél maatregelen neemt. Voedselfirma’s beloven van alles maar kunnen vaak geen harde bewijzen leveren. Reclamemakers schuiven de adviezen van hun voedingskundigen-collega’s onder tafel en salesmanagers verkiezen omzet altijd boven gezondheid. Al deze belangen zorgen ervoor dat consumenten de weg kwijt zijn en daarom steeds vaker hun eigen waarheid zoeken in de (social) media. Termen en ‘feiten’ worden bij elkaar gegoocheld en verpakt tot geloofwaardige verhalen. Verontrustende maar onjuiste nieuwtjes halen vaak te makkelijk de voorpagina of de televisie. Deskundige onderzoekers, die het geheel overzien, staan vaak buiten spel. Wat te doen als consument in het machtige spel van industrie, overheid, en wetenschap?

Dinsdag 22 april 2014: DE VOEDINGSINDUSTRIE EN HET WERELDVOEDSELPROBLEEM
Niek Koning
De machtsverhoudingen in de internationale voedingsindustrie zijn niet in evenwicht. Dit zal moeten veranderen willen we de explosief groeiende bevolking in de toekomst kunnen voeden.
De wereldbevolking groeit de komende decennia explosief naar circa 9 miljard in 2050. Dit betekent een enorme uitdaging: om al die mensen te kunnen voeden, moet er straks twee keer zoveel voedsel geproduceerd worden dan we nu doen. De landbouw- en voedingsindustrie is onmisbaar om deze productie op te voeren. In Afrika en Azië verzorgen kleinschalige boeren tot wel 80 procent van de nationale voedselvoorziening. Ze dragen dan ook essentieel bij aan de voedselzekerheid. Maar de politieke macht van de voedselindustrie leidt tot handelsverdragen die de voedselsoevereiniteit van veel landen aantasten. Dat maakt het voor ontwikkelingslanden moeilijker om een landbouwbeleid te voeren dat goed is voor hun eigen welvaart en voedselzekerheid. Daarnaast leidt de macht van de landbouw- en voedingsindustrie tot risico’s voor de toekomst. Het zorgt voor kortetermijndenken in het landbouwbeleid, waardoor we het gevaar van voedseltekorten toeneemt. Hoe kunnen juist kleine boeren in ontwikkelingslanden het potentieel van hun gronden voldoende benutten? En welke rol spelen internationale politieke organisaties en de voedselindustrie bij het oplossen van het wereldvoedselprobleem?

De lezingen worden gehouden in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.
Tijd: 20.00 - 21.30 uur
Kaarten: € 3,- (gratis op vertoon van SG- of studentenkaart)
Reserveren via de site van Studium Generale Groningen.
Dit artikel afdrukken