Eens per twee jaar organiseert Slow Food International de Salone del Gusto in Turijn.

Tijdens de tiende editie van de “Salone” van 23 tot en met 27 oktober, zullen meer dan 300 Presidia, chefs, boeren, vissers, academici, vakmensen, vertegenwoordigers uit de werelden van wijn en gastronomie en Terra Madre gemeenschap acte de présence geven in Turijn. Vijf dagen lang vormen de hallen van de Lingotti Fiere het podium voor meer dan 1000 exposanten uit ruim 130 landen.

Het jaar 2014 werd uitgeroepen tot het jaar van de Family Farming en de Internationale Ark van de Smaak, ter bescherming van de biodiversiteit. Op de site Salone del Gusto vind je het totale programma met activiteiten gewijd aan verschillende thema's zoals Urban Farming, Dinner Dates, Slow Wine, Taste workshops, Salone for Kids en meer.

Ark van de Smaak
De internationale Ark van de Smaak promoot voedsel en bereidingstechnieken waarvan het voortbestaan in gevaar is. De Ark van de Smaak vertelt de individuele verhalen over de geschiedenis van producten, tradities en de onderschatte waarde van bereidingstechnieken over de hele wereld. Op deze pagina zijn bijvoorbeeld de producten die in de Nederlandse Ark van de Smaak zijn opgenomen vermeld.

Family Farming
De VN heeft 2014 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Family Farming. Slow Food en Terra Madre hebben in het kader van hun project '10,000 Gardens in Africa' een prachtig voorbeeld onder handen van kleinschalige landbouw binnen de beschermde omgeving van dorpen of scholen in Afrika. Tijdens de Salone del Gusto kunnen bezoekers meer te leren over dit project.

Cooking School
Een nieuwkomer dit jaar is de Cooking School, die voortbouwt op Slow Foods programma van 'Taste Education'. De Cooking School is een plek waar deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen ontmoeten onder het daadwerkelijk eten koken door.

De Salone del Gusto biedt alle deelnemers de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. In het programma komen vele wereldwijde voedselgerelateerde problematieken aan de orde, in het licht van omgevingsfactoren, sociale- en gezondheidsproblematiek in verband met klimaatveranderingen, de bevolkingsgroei en honger in de wereld. Externe experts en Slowfood vertegenwoordigers komen aan het woord en zijn aanspreekbaar over key topics als dierwelzijn, voedselverspilling, landgrabbing, vleesconsumptie, bijen en family farming.

Data: 23-27 oktober 2014, donderdag tot en met zondag van 11.00 -23.00 op maandag van 11.00 t/m 20.00
Locatie: Turijn: Lingotto Fiere, via Nizza 280, Italië
Tickets: dagpas Euro 20,00 (slowfoodleden krijgen korting), familiepas Euro 50,00 (2 volwasssen en 2 kinderen onder de 18). Tickets zijn online te verkrijgen via deze link.

Fotocredits: www.salonedelgusto.com
Dit artikel afdrukken