De consumptie van groente en fruit blijft dalen. Minder dan 20% van de mensen eet de aanbevolen hoeveelheid groente per dag. Eten van meer groente en fruit is de belangrijkste verandering die we in ons voedingspatroon moeten maken. Hoe dat bereikt kan worden is het onderwerp van gesprek tijdens het GroenteCongres op 26 maart 2015 in de WTC Rotterdam.
Het GroenteCongres komt tot stand door een samenwerking tussen het GroentenFuit Huis en het Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen. Professionals uit de voedingstuinbouw en de gezondheidszorg komen hier met elkaar in contact. De boodschap die ze deze dag willen overdragen is dat groente vooral lekker is en dat het eten van groente aan de basis staat voor een goede gezondheid.
Programma
De dag begint met een openingsrede van staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarna volgen drie keynote sprekers. Professor R. Steegers-Theunissen van het Erasmus MC vertelt over het belang van groente eten voor en tijdens de zwangerschap. Dr. B. van Ommen, TNO, Principal Scientist Systems Biology, spreekt over gepersonaliseerde voeding en het eten van groente. M. van Beek, oprichter en directeur stichting Voeding Leeft, licht toe hoe diabetes 2 omgekeerd kan worden met ‘vers, hartig en onbewerkt’ voedsel.
Hierna kun je kiezen uit drie parallelsessies: 'belang gezonde voeding 0-4 jarigen', 'effect van groente en fruit op vitaliteit' of 'leidt ‘hip’ tot hogere groenteconsumptie?' De afsluiting van deze sessies staat onder leiding van de koks van Dutch Cuisine.
Het middagprogramma bestaat uit twee rondes met diverse workshops. Zo kijk je tijdens de workshop ‘werkplek’ naar hoe de groenteconsumptie verhoogd kan worden op de werkplek. In de bedrijfskantine, maar ook tijdens vergadermomenten. De workshop ‘sportkantine’ gaat over de Gezonde Sportkantine, het initiatief van Wilfred Genee. Alle aspecten die belangrijk zijn voor een omslag naar een gezonde sportkantine komen aan bod.
Ook de supermarkt passeert de revue bij de workshops. Bijna 90% van alle groente en fruit in Nederland wordt verkocht via supermarkten. Wat kunnen zij doen om een bijdrage te leveren aan een hogere consumptie van groente en fruit? En hoe komt het dat Lidl al 5 jaar op rij er in slaagt om verkozen te worden tot beste retailer in groente en fruit?
De dag wordt afgesloten met een borrel. Het is mogelijk om na het congres deel te nemen aan het Groenterijk diner in de Markthal.
Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Meer informatie over het GroenteCongres is te vinden op de website.
Locatie: WTC Rotterdam, Beursplein 37 Rotterdam
Datum: 26 maart 2015
Tijdstip: 8.30 uur - 18.30/20.30 uur
Entreeprijs: Vanaf €125,-
Dit artikel afdrukken
Het GroenteCongres komt tot stand door een samenwerking tussen het GroentenFuit Huis en het Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen. Professionals uit de voedingstuinbouw en de gezondheidszorg komen hier met elkaar in contact. De boodschap die ze deze dag willen overdragen is dat groente vooral lekker is en dat het eten van groente aan de basis staat voor een goede gezondheid.
Programma
De dag begint met een openingsrede van staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarna volgen drie keynote sprekers. Professor R. Steegers-Theunissen van het Erasmus MC vertelt over het belang van groente eten voor en tijdens de zwangerschap. Dr. B. van Ommen, TNO, Principal Scientist Systems Biology, spreekt over gepersonaliseerde voeding en het eten van groente. M. van Beek, oprichter en directeur stichting Voeding Leeft, licht toe hoe diabetes 2 omgekeerd kan worden met ‘vers, hartig en onbewerkt’ voedsel.
Hierna kun je kiezen uit drie parallelsessies: 'belang gezonde voeding 0-4 jarigen', 'effect van groente en fruit op vitaliteit' of 'leidt ‘hip’ tot hogere groenteconsumptie?' De afsluiting van deze sessies staat onder leiding van de koks van Dutch Cuisine.
Het middagprogramma bestaat uit twee rondes met diverse workshops. Zo kijk je tijdens de workshop ‘werkplek’ naar hoe de groenteconsumptie verhoogd kan worden op de werkplek. In de bedrijfskantine, maar ook tijdens vergadermomenten. De workshop ‘sportkantine’ gaat over de Gezonde Sportkantine, het initiatief van Wilfred Genee. Alle aspecten die belangrijk zijn voor een omslag naar een gezonde sportkantine komen aan bod.
Ook de supermarkt passeert de revue bij de workshops. Bijna 90% van alle groente en fruit in Nederland wordt verkocht via supermarkten. Wat kunnen zij doen om een bijdrage te leveren aan een hogere consumptie van groente en fruit? En hoe komt het dat Lidl al 5 jaar op rij er in slaagt om verkozen te worden tot beste retailer in groente en fruit?
De dag wordt afgesloten met een borrel. Het is mogelijk om na het congres deel te nemen aan het Groenterijk diner in de Markthal.
Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Meer informatie over het GroenteCongres is te vinden op de website.
Locatie: WTC Rotterdam, Beursplein 37 Rotterdam
Datum: 26 maart 2015
Tijdstip: 8.30 uur - 18.30/20.30 uur
Entreeprijs: Vanaf €125,-
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als appetizer voor het a.s. Groentecongres een nieuwe studie genaamd:
VOORZICHTIGHEID BIJ VOEDINGSAANBEVELINGEN
Ondertitel: De zwaktes van observatiestudies worden vaak onderschat – Voorzichtig met bij voedingsadviezen.
Een recent overzichtswerk in het internationale Review Journal Advances in Nutrition publiceert een wijdverbreide foutontwikkeling: De geringe betekenis van observatiestudies wordt door veel voedingsonderzoekers en politici onderschat [1]. Op grond van talrijke zwaktes in deze onderzoeken manen de auteurs tot “grotere voorzichtigheid bij voedingsadviezen”, daar deze primair op observatiestudies rusten, die niet door klinische studies bevestigd worden. Deze Review in het blad van de “American Society for Nutrition” ondersteunt de kritiek van een recente publicatie in de British Medical Journal: Veel studieresultaten van het voedingsonderzoek zijn “volledig ongeloofwaardig” – en ook een “miljoen observatiestudies meer” zullen geen finale oplossing leveren [2].
Tegen deze achtergrond moet men de huidige voedingsregels kritisch bekijken, zo adviseert voedingswetenschapper Uwe Knop, want voor de Gezondheidsraad zijn juist deze “observatiestudies een belangrijk uitgangspunt voor bewezen adviezen voor de bevolking”. Daartoe had de voorzitter van het Duitse Netwerk Bewijsgerelateerde Geneeskunde (DNEbM), professor Gabriele Meyer al duidelijk gesteld: “Observatiestudies zijn niet geschikt, om er preventieve of therapeutische adviezen uit af te leiden”. De reden: Observatiestudies zijn gevoelig voor talrijke vertekeningen en storingsfactoren [1] – en ze leveren nooit causaliteit (oorzaak –en gevolg betrekkingen), maar uitsluitend correlaties (samenhangen).
Groente & Fruit: Geen bescherming tegen kanker
“Men kan ook het aantal auto’s in een land met het kankerpercentage laten correleren en men zou vermoedelijk een samenhang vast kunnen stellen – maar wat bewijst dat nu?”, verklaarde recentelijk prof. Rudolf Kaaks van het Duitse Kanker Onderzoek Centrum (DFKZ) m.b.t. de zwaktes van vele onderzoeken over voeding en kanker [3]. Maar zelfs deze zwakke studies tonen intussen heel duidelijk: Er is nog niet eens een statistische samenhang tussen de consumptie van groente & fruit en kanker te vinden. Bescherming tegen kanker door groente & fruit? “Geen enkele relatie, nul-komma-nul”, aldus Kaaks [3]. Men moet vandaag vaststellen, dat de vermoede sterke samenhang tussen hoge consumptie groente & fruit en een daling van het risico op kanker in twijfel getrokken moet worden [4].
Friedrich & Gröhe: Gevulde kinderbordjes i.p.v. loze beloftes
“Met deze recente bevindingen voor ogen zouden de verantwoordelijke nieuwe ministers Gröhe en Friedrich eens goed moeten nadenken, of ze doorgaan de stimulatie van een hogere plantaardige voeding consumptie met campagnes als “5-per-Dag” te financieren, aldus Knop, “juist ook tegen de achtergrond, dat zelfs na 10 jaar campagne looptijd er geen enkel bewijs voor enig nut voorligt, of 5 per dag de gezondheid van de burgers bevordert – in tegendeel, het zou wel eens kunnen zijn, dat overvloedige plantenkost het maag-darm-stelsel beschadigt: Na aanvang van de campagne is het aantal klinische gevallen van maag-darm aandoeningen volgens de Gezondheidsberichtgeving van de Regering met wel 150 % gestegen.”
Een causaliteit bewijst dit natuurlijk niet, maar het geeft een hoge plausibiliteit wegens de moeilijk verteerbare bestanddelen zoals ballaststoffen of fructose en overeenkomstige “casuïstiek” (“spitsvondigheid”) uit de voedingsadvisering [5]. “De nieuwe ministers Gröhe en Friedrich zouden er eens over na moeten denken, hun onderzoeksgeld voor gratis schoolmaaltijden in te zetten, die kinderen verzadigen in plaats van plantaardige kost marketing, waarvan niemand de uitwerkingen op de gezondheid weet”, zo raad voedingswetenschapper Knop.
Vrouwen: Meer groente & fruit – meer doden door hartzwakte & hartritmestoringen
Daar de uitgedragen bescherming tegen kanker door groente & fruit intussen publiekelijk niet meer houdbaar is, concentreert de plantaardige kost propaganda zich in toenemende mate op de beschermende werking tegen hart -en vaatziektes. “Maar ook hier zijn interessante samenhangen zichtbaar: Volgens het Robert Koch – Instituut eten dubbel zoveel vrouwen dan mannen 5 maal per dag groente & fruit [6] – en uit het meest recente Herzbericht sterven vrouwen 61,5 % vaker aan hartkleppenziektes, 55 % vaker aan hartritmestoringen en dubbel zo vaak aan hartfalen als mannen”, aldus Knop [7]. Ook omdat deze hoge vrouwen sterfte cijfers “niet zondermeer te verklaren zijn” (conform Prof. Dr. Christian Hamm, voorzitter van de Deutsche Gesellschaft für Kardiologie en Prof. Thomas Meinertz, bestuursvoorzitter van de Duitse Hartstichting) is een causale samenhang natuurlijk niet bewijsbaar.
Maar Gröhe & Friedrich zouden deze feiten ook niet moeten ontkennen bij toekomstige groente & fruit campagnes – want de geloofwaardigheid van een uitgedragen bescherming van het hart door plantenkost is op grond van de actuele sterftecijfers meer dan twijfelachtig. Zelfs het voedingscentrum DGE had pas in september 2013 duidelijk gemaakt, dat men niet hard kon maken, dat groente & fruit bescherming biedt tegen kanker en hart -en vaatziektes – verantwoordelijk daarvoor zijn eerder niet-specifieke effecten [8]. “Met het oog op de jongste bevindingen van het DKFZ en het Herzbericht worden deze ‘niet-specifieke effecten’ steeds waarschijnlijker”, aldus Knop, “de vraag is nu: Welke effecten zijn dat?” Helaas hoorden we hierover tot dusverre niets van het DGE…
.
Klinische voedingsstudies – vreemde kost zonder resultaat
Duidelijkheid over oorzaak en werking van voeding en gezondheid zouden zogenaamde RCT, gerandomiseerde, klinische studies kunnen leveren. “Daarvan zijn er maar weinig – en wanneer, dan zijn hun bevindingen zo ondermaats en ontnuchterend, dat men zich afvraagt, hoe zinvol voedingsonderzoek überhaupt is. Zo werden de jongste berichtgevingen van de actuele ‘Voedings-RCT-Vlaggenschip’ PREDIMED voor mediterrane voeding tot ‘Unstatik des Monats [9] als ook tot ‘Voedingsonzin van de maand’ verheven”, zo licht Knop toe.
Bronverwijzing:
[1] Limitations of Observational Evidence: Implications for Evidence-Based Dietary Recommendations; American Society for Nutrition. Adv. Nutr. 5: 7-15, 2014
[2] Implausible results in human nutrition research - Definitive solutions won´t come from another million observational papers or small randomized trials, BMJ 2013; 347
[3] Krebs & Ernährung - die Angst isst mit, sueddeutsche online, 23.01.2014
[4] Obst & Gemüse - Kein starker Krieger im Kampf gegen Krebs?, aerzte-zeitung online, 28.01.2014
[5] 5-am-Tag-Kampage: Es gärt, EU.L.E.N-Spiegel, 1-2/2013
[6] Obst-?und?Gemüsekonsum in?Deutschland; Bundesgesundheits-blatt?2013?•56:779-785
[7] Neuer Herzbericht: Deutlich mehr Frauen als Männer sterben an Herzschwäche, Rhythmusstörungen und Klappenkrankheiten, Deutsche Herzstiftung, 29. Januar 2014
[8] Essen ohne Gewissensbisse, Frankfurter Rundschau, 30.09.13
[9] Unstatistik des Monats: Olivenöl verhindert Diabetes, 31.01.14
[10] Ernährungsunsinn des Monats: Mediterrane Märchen, 04.0.2.14
Als je dan niks meer aan groenten kan verdienen, dan maar aan een congres.