De consumptie van groente en fruit blijft dalen. Minder dan 20% van de mensen eet de aanbevolen hoeveelheid groente per dag. Eten van meer groente en fruit is de belangrijkste verandering die we in ons voedingspatroon moeten maken. Hoe dat bereikt kan worden is het onderwerp van gesprek tijdens het GroenteCongres op 26 maart 2015 in de WTC Rotterdam.

Het GroenteCongres komt tot stand door een samenwerking tussen het GroentenFuit Huis en het Platform Gezonde Voeding 0-4 jarigen. Professionals uit de voedingstuinbouw en de gezondheidszorg komen hier met elkaar in contact. De boodschap die ze deze dag willen overdragen is dat groente vooral lekker is en dat het eten van groente aan de basis staat voor een goede gezondheid.

Programma
De dag begint met een openingsrede van staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarna volgen drie keynote sprekers. Professor R. Steegers-Theunissen van het Erasmus MC vertelt over het belang van groente eten voor en tijdens de zwangerschap. Dr. B. van Ommen, TNO, Principal Scientist Systems Biology, spreekt over gepersonaliseerde voeding en het eten van groente. M. van Beek, oprichter en directeur stichting Voeding Leeft, licht toe hoe diabetes 2 omgekeerd kan worden met ‘vers, hartig en onbewerkt’ voedsel.

Hierna kun je kiezen uit drie parallelsessies: 'belang gezonde voeding 0-4 jarigen', 'effect van groente en fruit op vitaliteit' of 'leidt ‘hip’ tot hogere groenteconsumptie?' De afsluiting van deze sessies staat onder leiding van de koks van Dutch Cuisine.

Het middagprogramma bestaat uit twee rondes met diverse workshops. Zo kijk je tijdens de workshop ‘werkplek’ naar hoe de groenteconsumptie verhoogd kan worden op de werkplek. In de bedrijfskantine, maar ook tijdens vergadermomenten. De workshop ‘sportkantine’ gaat over de Gezonde Sportkantine, het initiatief van Wilfred Genee. Alle aspecten die belangrijk zijn voor een omslag naar een gezonde sportkantine komen aan bod.
Ook de supermarkt passeert de revue bij de workshops. Bijna 90% van alle groente en fruit in Nederland wordt verkocht via supermarkten. Wat kunnen zij doen om een bijdrage te leveren aan een hogere consumptie van groente en fruit? En hoe komt het dat Lidl al 5 jaar op rij er in slaagt om verkozen te worden tot beste retailer in groente en fruit?

De dag wordt afgesloten met een borrel. Het is mogelijk om na het congres deel te nemen aan het Groenterijk diner in de Markthal.

Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Meer informatie over het GroenteCongres is te vinden op de website.

Locatie: WTC Rotterdam, Beursplein 37 Rotterdam
Datum: 26 maart 2015
Tijdstip: 8.30 uur - 18.30/20.30 uur
Entreeprijs: Vanaf €125,-
Dit artikel afdrukken