Hoe krijgen we voedsel van rond de stad weer ín de stad? Het is bijna onmogelijk geworden. De bevoorrading van winkels is er niet op ingericht. De voedselproductie evenmin.

Nederlandse boeren maken voedsel dat onze steden niet eten. Ze produceren anoniem en massaal een paar bulkproducten voor de wereldmarkt. Ze hebben de grootste moeite om uit de rode cijfers te blijven en dreigen daarom te verdwijnen. Toch kan het anders. Boeren kunnen meer van ons eigen eten maken. Dat zou leuk en zelfs spannend zijn. Iedere stad zou zijn eigen eten krijgen en dat heeft waarde. Zoals we bereid zijn iets extra’s te doen voor een goeie vriend, maar niet voor iemand die we niet kennen, zo werkt ook de band van consumenten met producenten uit de buurt. We gunnen ze een plek en betalen graag voor hun eerlijke product.

Eet Amersfoort binnenkort Soester vlees en onbespoten kool, melk en boter van Nijkerker weidezuivel en uit Leusden een verse aardappelsalade? Waarom zouden we daar moeite voor doen? Hoe krijg je dat voor elkaar? Zijn consumenten bereid allianties te vormen die het boeren, verwerkers en winkeliers mogelijk maken om regionale producten tegen een nette prijs te verkopen?

In dit Food Revolution Café gaan we proberen te komen tot deals tussen buurt, boer, bakker, zuivelaar en winkelier.

Datum Vrijdagmiddag 22 juni, 16 – 18 uur
Plaats ZEEP, Kleine Koppel 31, Amersfoort
Entrée 7,50 ter plekke te voldoen
Reserveren nodig, maar laat graag via Facebook weten of je komt!

Organisatie Urgenda & Foodlog i.s.m. FASadE en Regio Amersfoort, Hoofdstad van de Smaak
Contact Dorine Rüter (Urgenda) | 0646 591 747 | dorine.ruter@urgenda.nl

Het café vindt plaats tijdens de Week van de Architectuur rondom het thema ‘Voedsel en de Stad’. Het is tevens de afsluiting van de Urgenda regiotour Utrecht. M.m.v. Carolyn Steel (Hungry City), Dick Veerman (Foodlog), Mariska Lekkerkerker (Natuurhoeve), Willem Treep (Willem&Drees) en anderen.

Zie de website van FASadE (Forum voor Architectuur en Stedebouw aan de Eem) voor de overige activiteiten die deze week in Amersfoort worden georganiseerd rondom ‘Voedsel en de Stad’.
Dit artikel afdrukken