Op 7 november organiseert FACE (Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Netwerk) het Internationale Congres FACE in Gouda. Dit jaarlijkse evenement wordt ieder jaar in een ander land georganiseerd. Dit jaar is Nederland aan de beurt. Gouda is uitgekozen vanwege de naamsbekendheid op het gebied van kaas. Uit elf verschillende landen komen de verschillende deelnemers naar Gouda

Tijdens het congres staan de unieke regionale Europese kaas en zuivelproducten centraal. In de presentaties en discussies ligt de focus op de eerste plaats op de producten, maar ook is er aandacht voor thema's als moderne financiering (waaronder crowdfunding), product authenticiteit en zuivel en gezondheid binnen de boerderij-zuivel-branche.

Sprekers zijn onder andere:
Bert Lubbers, 'Crowdfunder' en zelfkazer bij Dairyfarm IJsseland over de resultaten van alternatieve financiering. Jan Beekhuizen van de Rabobank vertelt hoe de financiële sector aankijkt tegen huidige financieringsvormen. En het RIKILT ontwikkelde een analysemethode die kan vaststellen of kaas is gemaakt van rauwe, gethermiseerde of gepasteuriseerde melk.
Over voedselauthenticiteit spreken professor Saskia van Ruth, hoogleraar voedselauthenticiteit (WUR) en Wilco Meijer (CSK foodenrichment).
Het gezondheidsimago van zuivel zal aan de orde komen bij Sabita Soedamah, Erwin Zoetendal (beiden WUR) en professor Joost van Neerven (Friesland Campina en WUR). Zij hebben het over vragen als 'Wat is precies de rol van zuivel bij het ontstaan van hart- en vaatziekten en hoe zit het met de bacteriën in de darmflora? Welke positieve effecten hebben het nuttigen van rauwe melk op de gezondheid?'

De deelnemers wisselen met elkaar hun ervaringen uit en delen informatie over melk, kaas en andere zuivelproducten uit verschillende regio’s in Europa. Tijdens het congres ontstaan nieuwe projecten en komen de verschillen in wetgeving in Europese landen aan de orde. Binnen de thema’s worden de verschillende regionale Europese kaas en zuivelproducten als praktijkvoorbeelden in de discussies gebracht.

Het culinaire hoogtepunt vormt dit jaar het lunchbuffet. De lunch bestaat uit allerlei kazen en zuivelspecialiteiten uit heel Europa.

Het totale programma is via de site van FACE te vinden.

Datum: 7 november 2014
Tijden: 9.00- 16.00 (met borrel ter afsluiting)
Locatie: Het huis van de Stad, Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda
Deelname inclusief Zuivelbuffet kost 100 euro en voor leden van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders 50 euro.

Aanmelden voor dit congres kan tot 27 oktober 2014 via deze link.

Fotocredits:Face-network
Dit artikel afdrukken