Maatschappelijk verantwoord innoveren is een groeiend thema in Nederland, Europa en de Verenigde Staten. Ook in de levensmiddelentechnologie speelt dit een steeds grotere rol. Om publiek vertrouwen in technologische innovaties te versterken, is een open dialoog tussen consumenten en producenten nodig. Hierbij is het belangrijk, dat niet alleen ‘harde’ zorgen, zoals veiligheid en gezondheid, maar ook ‘zachte’ zorgen, zoals de invloed van voedseltechnologie op eetcultuur en leefstijl, worden erkend.

Tijdens deze conferentie presenteren onderzoekers van het NWO-project Maatschappelijk Verantwoord Innoveren in Voedseltechnologie welke zachte zorgen er zijn; hoe deze zich manifesteren; waarom het belangrijk is deze te bespreken en wat daarbij de do’s and don’ts zijn. Daarnaast gaan de deelnemers in parallelsessies in gesprek over wat die zachte zorgen betekenen voor de onderzoeksagenda van voedseltechnologen.

Wanneer Vrijdag 4 oktober 2013
Tijd 10.00 - 16.00 uur
Waar Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

Deelname is gratis. U dient zich wel aan te melden vóór 15 september via onze website fasos-research.nl.

Programma en sprekers:
Welkom, door Tsjalling Swierstra, hoogleraar Wijsbegeerte (UM) en Hedwig te Molder, hoogleraar Wetenschapscommunicatie (UT/WUR)
- 'Waarom zachte zorgen moeten worden meegenomen in dialoog over voedseltechnologie', door Dirk Haen, promovendus filosofie van voedsel (UM) en Petra Sneijder, onderzoeker Wetenschapscommunicatie (WUR)
- 'Welke rol is weggelegd voor voedseltechnologie in de 21e eeuw, in het licht van zachte zorgen?' door Annemarie Mol, hoogleraar Antropologie van het lichaam (UvA)
- Discussie – parallelsessies:
* Goede Smaak o.l.v. Michiel Korthals, Hoogleraar Toegepaste Filosofie (WUR)
* Natuurlijkheid en Authenticiteit o.l.v. Maarten Doorman, Bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur (UvA/UM)
* Eetcultuur o.l.v. Hans Dagevos, Consumptiesocioloog (LEI)
Afsluiting: 'Het laatste woord' door Harry Gruppen, hoogleraar Levensmiddelenchemie (WUR) en Michiel Kleerebezem, hoogleraar Bacterial metagenomics (WUR)

Meer informatie en aanmelden op fasos-research.nl
Dit artikel afdrukken